Αυθαίρετο πολυτελές resort -Κυπριακής εταιρείας- μέσα σε δημόσια έκταση στη Ρόδο

Τα ευτράπελα των ιδιωτικοποιήσεων: Αυθαίρετο πολυτελές resort μέσα σε δημόσια έκταση
Στην ελληνική γραφειοκρατία σκοντάφτουν οι αποκρατικοποιήσεις
«Ελλάς το μεγαλείο σου!». Αυτή η φράση μπορεί να περιγράψει τις συνθήκες που αυτή τη στιγμή επικρατούν σε μια σειρά υπό αποκρατικοποίηση περιοχές της χώρας ή σε κρατικά ακίνητα. Στελέχη του δημόσιου τομέα ανίκανα να αντιληφθούν το βάρος της ευθύνης τους και με προσωπικές ατζέντες, ομάδες κατοίκων ή συντεχνιακές τοπικές φατρίες που λειτουργούν με γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και γενικότερα ακατάλληλο δυναμικό για να κατανοήσει το ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή οδηγούν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων σε τέλμα, αλλά και πρωταγωνιστούν σε μια σειρά ευτράπελων από κάθε άποψη καταστάσεων.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της περίεργης κατάστασης, που πλέον αγγίζει τα όρια του γκροτέσκο, είναι η περίπτωση μίσθωσης παραθαλάσσιας έκτασης 1.850 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία όλως ξαφνικά βρέθηκε, ενώ πήγαινε προς ενοικίαση σε ξένα κεφάλαια, να φιλοξενεί εντός των ορίων της μια ολόκληρη παράνομη ξενοδοχειακή μονάδα!
Και τι μονάδα. Πρόκειται για το νεόδμητο «Aqua Sol Mythos Beach Resort» με πέντε αστέρια,
το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε στις αρχές της χρονιάς με Certificate of Excellence από το TripAdvisor.

Δεν γνώριζαν το παραμικρό

Ενώ λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη σύμφωνη γνωμοδότηση της ΕΤΑΔ, προχωρούσε στην αποκρατικοποίηση της περιοχής, ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκε μπροστά σε μια ολόκληρη μονάδα υψηλών προδιαγραφών που παράνομα έχει κάνει κατάληψη στην ακτή. Κι αυτό ενώ καμία δημόσια αρχή δεν γνώριζε τίποτα, ούτε άσκησε ένδικα μέσα κατά τη διάρκεια της ανέγερσης για να εμποδίσει μια καραμπινάτη καταπάτηση. Μάλιστα υπήρξε τόση ολιγωρία (κυρίως από την τέως διοίκηση της ΕΤΑΔ υπό τον κ. Δημήτρη Λάμπρου) ώστε το πρόβλημα της καταπάτησης του δημόσιου χώρου δεν έγινε αντιληπτό από τις υπηρεσίες του κράτους, αλλά από ιδιώτη επενδυτή που έμεινε σχεδόν ενεός όταν επιχείρησε να τοποθετήσει τα χρήματά του σε έναν χώρο που ανήκε σε άλλον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Δυνάμει της απόφασης 202 (21.2.2012) της ΔΕΑΑ (ΦΕΚ 656Β/7.3.2012), το δημόσιο ακίνητο (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής 1665, Κτηματολογική Μερίδα 2931 γαιών Αφάντου Ρόδου), έκτασης 136.010 τ.μ., μεταβιβάστηκε άνευ ανταλλάγματος από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή. Το εν λόγω παραθαλάσσιο ακίνητο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της χώρας. Η περιοχή Αφάντου απέχει μόλις 20 χλμ. από την πόλη της Ρόδου προς τη Λίνδο, με εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό οδικό δίκτυο και το αεροδρόμιο, ενώ έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε προορισμό τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικών κατοικιών γύρω από το γήπεδο του γκολφ (στο ακίνητο περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ.). Γι’ αυτόν τον λόγο η αξιοποίησή του σαμποτάρεται (έχουν προκηρυχθεί και αποβεί άκαρποι 4 διαγωνισμοί σε 15 χρόνια) από τους ξενοδόχους τής ήδη αναπτυγμένης τουριστικά αντίθετης γεωγραφικά περιοχής που βρίσκεται προς αεροδρόμιο, Ιαλυσό και στην πρωτεύουσα της Ρόδου.

Διεθνής διαγωνιστική διαδικασία

Το ΤΑΙΠΕΔ με τη θετική εισήγηση της ΕΤΑΔ και έχοντας εμπιστοσύνη στους ελέγχους που η τελευταία έπρεπε να είχε κάνει (αλλά προφανώς και για δικούς της λόγους - που πρέπει να εξηγηθούν- δεν έκανε επί των ημερών του κ. Λάμπρου) αποφάσισε την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας πολυετούς μίσθωσης για την αξιοποίηση της έκτασης 1.85ο στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου, η οποία εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία 22/5/2013 για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Οι σύμβουλοι είχαν προκρίνει τη χρήση των παραθεριστικών κατοικιών οι οποίες θα κάλυπταν μέχρι και το 75% του ενός από τα δύο τμήματα του οικοπέδου (το άλλο είναι το γκολφ). Επτά επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε στις 31/7/2012. Στους υποψήφιους επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη περιλαμβάνονταν και η London & Regional Properties, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ευρώπη με υπό διαχείριση ακίνητα αξίας 9 δισ. ευρώ, η οποία έχει περάσει επίσης στη β’ φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό, δύο αμερικανικά funds, ένα εκ των οποίων είναι το NCH Capital που ανέλαβε τη διαχείριση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η Minoan Group Plc. που είναι εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου και έχει συνδεθεί με την υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος στο Κάβο Σίδερο, στο Λασίθι της Κρήτης, και η Atlantica Hellas (όμιλος TUI).

Εγχώριοι υποψήφιοι ήταν η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η οποία έχει αναλάβει και την αξιοποίηση του IBC για 90 έτη, και η TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που είναι και ο φορέας ανάπτυξης της τουριστικής επένδυσης «Costa Navarino» στη Μεσσηνία. Αφού ο διαγωνισμός προχώρησε στη δεύτερη φάση, στο ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσαν πως ουδείς ενδιαφερόταν να κατασκευάσει αποκλειστικά παραθεριστικές κατοικίες! Ουσιαστικά στη δεύτερη φάση είχαν απομείνει μόνο δύο ενδιαφερόμενοι στο παιχνίδι (ο όμιλος Lamda Development και θυγατρική του γερμανικού κολοσσού TUI), οι οποίοι ήθελαν να κατασκευάσουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ετσι, στις 22/5/2013 ακύρωσαν τον διαγωνισμό.

Προσφυγή ιδιωτών στο ΣτΕ

Ποιος όμως φταίει για όλα αυτά; Ξεκάθαρα η ΕΤΑΔ όφειλε να έχει ενημερώσει για το πρόβλημα, καθώς πλέον το ΣτΕ απειλεί να τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα κάνοντας δεκτή την προσφυγή ιδιωτών για μερική άρση απαλλοτρίωσης της έκτασης. Στο ΤΑΙΠΕΔ (επί προεδρίας Αθανασόπουλου) δεν φρόντισαν προτού προκηρύξουν τον διαγωνισμό να ενημερωθούν, ενώ και η ΕΤΑΔ δεν ενημέρωσε σωστά. Εκτεθειμένος βέβαια είναι ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ κ. Λάμπρου, ο οποίος δεν κινήθηκε κατά της παράνομης μονάδας που χτίστηκε στην περιοχή αν και γνώριζε την ύπαρξή της. Θα πρέπει να πούμε ότι οι ευθύνες της ΕΤΑΔ είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς στην προκήρυξη αναφερόταν ολόκληρη η έκταση, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ θα πρέπει να «κουρευτεί».

Έλαβαν όλες τις νόμιμες άδειες για το αυθαίρετο resort μέσα σε δημόσια έκταση

Η κυπριακών συμφερόντων ξενοδοχειακή εταιρεία με επωνυμία Aqua Sol Mythos, με ιδιοκτήτη τον κ. Γιάννη Παναγή, συστάθηκε στις 18/8/2009 στη Νομαρχία Ρόδου. Περιέργως μάλιστα έλαβε όλες τις νόμιμες άδειες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και μάλιστα διά υπογραφής του γενικού γραμματέα της κ. Βασίλη Μπρακουμάτσου, ενώ ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν και για τον Δήμο Ρόδου.

Κατά πληροφορίες, την ύπαρξη του αυθαίρετου κτίσματος ανακάλυψε εκ των υστέρων μία από τις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και όχι οι τοπογράφοι της ΕΤΑΔ ή οι καλοπληρωμένοι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναγκάζεται εκ των υστέρων να προβεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου στις 9/7/2013 (την υπέβαλε ο δικηγόρος Ρόδου της ΕΤΑΔ
κ. Αναστάσιος Διάκος), επικαλούμενο το από 6/6/2013 τοπογραφικό σχεδιάγραμμα των τοπογράφων μηχανικών της ΕΤΑΔ κ. Μανώλη Βαρσαμή (ήδη παραιτήθηκε) και της κυρίας Μαρίας Σπαθάρα (στενή συνεργάτης του κ. Βαρσαμή). Ταυτόχρονα, για τα μάτια των Ιουδαίων είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ στην ΕΤΑΔ για την «αβλεψία» των υπηρεσιών της. Υπενθυμίζουμε ότι στη Ρόδο υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο της ΕΤΑΔ με τρία στελέχη που υποτίθεται ότι φυλάει τα δημόσια ακίνητα.

Το ερώτημα είναι ποιος υπέγραψε την οικοδομική άδεια του αυθαίρετου κτίσματος, αν και φημολογείται ότι εμπλέκεται η Κτηματική Υπηρεσία Ρόδου, η οποία φέρεται να είχε τακτική επικοινωνία για το θέμα με τον τέως υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Στο ΤΑΙΠΕΔ προωθούν την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων στη Ρόδο, όπως τρία οικόπεδα σε Λίνδο, Αρχάγγελο και Τσαμπίκα, συνολικής επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων, καθώς και ακίνητα εντός της μεσαιωνικής πόλης, συνολικού εμβαδού άνω των 22.000 τετραγωνικών μέτρων. Ακούγεται ότι πολλά από αυτά, ειδικά στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, είναι ήδη καταπατημένα.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Πηγή: newmoney.gr

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ