Το Καπούτι θα είναι τα "σύνορα" σε μια νέα Μόρφου

Μια περιδιάβαση στο Μορφίτικο κάμπο τη περασμένη βδομάδα, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πολλά πράγματα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όλα τα χωριά της περιοχής έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού με εξαίρεση
  • ι) νεος δρόμος που συνδέει Μόρφου με Λευκωσία 
  • ιι) νέα τζαμιά σε κάθε ένα από τα χωριά μας και 
  • ιιι) ανοικοδόμηση ξεκινά ΕΝΤΟΝΑ από το δρόμο Μόρφου προς Καπούτι και ειδικά στο Καπούτι. 
Φαίνεται το πλάνο ότι μιά νέα κωμόπολη αρχίζει να κτίζεται στο Καπούτι με κύριο λόγο ανάπτυξης το Πανεπιστήμιο όπου και νέο ξενοδοχείο έχει τελειώσει (χωρίς να λειτουργήσει).

Οι τ/κ ΔΕΝ έχουν δημιουργήσει τίποτα ουσιαστικό αυτά τα 42 χρόνια και ακόμη και στο Συγχανοχώρι που είναι η θάλασσα, ούτε καν 1 χιλιόμετρο δρόμο δεν τελείωσαν για να φτάνει κανείς στη θάλασσα.
Δειλά δειλά υπάρχουν λίγα νέα σπίτια μεταξύ Ζώδιας και Μόρφου, όπου πριν το 1974 έκαναν 'παρέλαση' νέα πανέμορφα σπίτια που μέχρι και σήμερα υποδηλώνουν το παλιό καλό καιρό.

Ο νέος δρόμος διπλής κατευθύνσεις Μόρφου-Λευκωσίας, περνά ακριβός πίσω από το φράκτη του Μόρφου/Αργακιού και 'μοιράζει' στα δύο τα χωριά Κυρά και Μάσσαρι. Η εκκλησία του Μάσσαρι άρχισε και επιδιορθώνεται (έχω βάλει 2 φωτογραφίες για να δείτε). Επίσης, ο δρόμος Μόρφου-Καπούτι από το Δημοτικό Κήπο, αρχίζει πλέον σιγά-σιγά να ξεφυτρώνουν κάποια κτήρια. Ένα εκ των οποίων (έχω βάλλει και φωτογραφία και πρεπει να είναι αίθουσα εκδηλώσεων - ολοκαίνουργια) και συνορεύει ακριβώς με ένα μεγάλο χωράφι της γιαγιάς μου της Πηνελόπης περίπου 11 σκάλες εκεί ακριβώς που ο Οβκός ο ποταμός χύνεται από το φράκτη του Μόρφου προς Συγχανοχώρι.

Αυτή η περιδιάβαση, είχε σκοπό να δώ επί τόπου τη πραγματική εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα το 2016. Ελάχιστη υποδομή και το γεγονός ότι κτίστηκε ο δρόμος Μόρφου - Λευκωσία κάτι που ξεκίνησε το 1973 είναι φανερό ότι η Μόρφου είναι στα πλάνα σε περίπτωση λύση να επιστραφεί. Κτίστηκαν όμως σε ΟΛΑ τα χωριά και ένα τζαμί για να βεβαιωθούν ότι βάζουν ρίζες.......και το Καπούτι θα είναι τα "σύνορα" σε ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΟΥ για τους τουρκοκύπριους

Για αυτό και η ερώτηση μου που απεύθυνα και σε χωριανούς μου από το Αργάκι, ποιός μένει στα παλιά σπίτια με τις αναμνήσεις και ποιός χτίζει καινούργια/σύγχρονα. Βλέπουν αν γίνει λύση να πάνε σε σπίτια του Αργακιού που αν δεν τα γκρέμισαν θα είναι στάβλοι ή θα έκτιζαν ένα πιο σύγχρονο χωριό 1 Χμ πιο κάτω προς το ποταμό Σεράχη?

Ίσως οι Μορφίτες έχουν περισσότερες ιδέες να αναφέρουν......και τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα.

Yiannis Diakos

‎ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΡΦΟΥ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Comments

Popular posts from this blog

ΣΙΓΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ

Αφόρισε τον Αντρέα Πιτσιλλίδη η Συνοδική Επιτροπή «Μέχρις ότου αυτός ανανήψει»

Η κρίση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά και το Μνημόνιο της Βουδαπέστης