Αποκατάσταση 8.505 πτωχευσάντων | Μένουν ακόμα 1000


Συνεργασία με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας | Αποκατάσταση 8.505 πτωχευσάντων

Λευκωσία: Ολοκληρώθηκε προ ημερών η αποκατάσταση 8.505 πτωχευσάντων από τους περίπου 10.000 που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στο Μητρώο της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, που υπάγεται στον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη, με την ενημέρωση των αρχείων όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής ενώπιον της Υπηρεσίας κατατέθηκαν 532 αιτήσεις για εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος απαλλαγής οφειλών μέχρι €25.000 και άλλες 13 αιτήσεις για εξασφάλιση προστατευτικού διατάγματος από το δικαστήριο, ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην ενημέρωση των τραπεζών, διότι το αρχείο πτωχευσάντων χρειαζόταν κάποια αναβάθμιση. «Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε πριν από μια βδομάδα και συνεπώς πλέον όλες οι τράπεζες είναι ενήμερες για το κατά πόσο έχει αποκατασταθεί ή όχι κάποιος συμπολίτης μας», τόνισε ο κ. Καροτσάκης.



Μέχρι στιγμής, δήλωσε ότι αποκαταστάθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 10.000 πτωχευσάντων πριν τις 7 Μαΐου του 2015 και ότι ο στόχος είναι να αποκατασταθούν όλοι, νοουμένου ότι συμμορφώνονται με κάποιες πρόνοιες του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος αποκαθίσταται 3,5 χρόνια μετά την έκδοση του διατάγματος παραλαβής τους. Δήλωσε επίσης ότι ο στόχος είναι να αποκατασταθούν σταδιακά και οι υπόλοιποι 1.000 και πλέον εναπομείναντες πτωχεύσαντες, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι από αυτούς εξασφάλισαν δικαστικά διατάγματα ακύρωσης των διαταγμάτων πτώχευσής τους.

Δήλωσε επίσης ότι από τους περίπου 10.000, οι 4.000 πτωχεύσαντες δεν είχαν αιτηθεί πτώχευσης, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας να προχωρήσει αυτόβουλα στην υποβολή σχετικών αιτήσεων, για να μπορέσουν να επωφεληθούν του νέου νόμου και να αποκατασταθούν.

«Η Yπηρεσία Aφερεγγυότητας προχώρησε στην κήρυξη 4.000 ατόμων ως πτωχεύσαντες στα δικαστήρια για να επωφεληθούν από αυτό το ευεργέτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα της αποκατάστασης σύμφωνα με τον νόμο τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου του 2015.

Ο κ. Καροτσάκης πρόσθεσε ότι όσοι κηρύχθηκαν σε πτώχευση μετά τις 7 Μαΐου του 2015, θα απαλλάσσονται μετά από 3 χρόνια, νοουμένου ότι θα συνεργάζονται με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας υποβάλλοντας εντός δύο ετών μετά την κήρυξη της πτώχευσης τους κατάσταση περιουσίας για να έχουν το δικαίωμα της αποκατάστασης και να συνεργάζονται με τον Επίσημο Παραλήπτη ή τον διαχειριστή της περιουσίας τους.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, διευκρίνισε ότι με βάση το νόμο η Υπηρεσία δεν έχει καμία υποχρέωση να ανακοινώσει ή να δημοσιεύσει τα ονόματα των συμπολιτών μας που έχουν αποκατασταθεί, διότι πρόκειται προσωπικά δεδομένα. Μόνο στις περιπτώσεις που ένας πτωχεύσας που έχει αποκατασταθεί και αιτηθεί στην Υπηρεσία να του εκδώσει σχετικό πιστοποιητικό, δημοσιεύεται παράλληλα στην επίσημη εφημερίδα και την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Κληθείς να σχολιάσει παράπονα που τέθηκαν ενώπιον του «Φ» ότι το κόστος των €100 για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού είναι πολύ ψηλό, ο κ. Καροτσάκης, δήλωσε ότι αυτό καθορίζεται από τους εγκεκριμένους κανονισμούς τελών. «Όμως το κράτος και το υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο υπάγεται η Υπηρεσία, ασκώντας την κοινωνική πολιτική του έχει ετοιμάσει τροποποιητικούς κανονισμούς που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση και με την ψήφιση το τέλος θα μειωθεί στα €20», συμπλήρωσε ο κ. Καροτσάκης.  

Υπενθύμισε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας ή να λάβουν τα έντυπα εγχειρίδια που έχουν αποσταλεί από την Υπηρεσία στα επαρχιακά κέντρα εξυπηρέτησης των πολιτών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Για τις αιτήσεις που βρίσκονται κατατεθειμένες ενώπιον της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, ο κ. Καροτσάκης, δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταχωρηθούν ενώπιον του δικαστηρίου.
ΠΗΓΗ: Ελένη Νικολάου Παυλίδη philenews.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ