Το Δικαστήριο διατάζει, να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του το “Κτήμα Μακένζι”


Κόλαφος για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι απόφαση που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 21 Ιανουαρίου 2016 σχετικά με την τουρκοκυπριακή περιουσία όπου είναι κτισμένη η γνωστή αίθουσα δεξιώσεων Κτήμα Μακένζι στη Λάρνακα. Συνοπτικά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η περιουσία παρανόμως περιήλθε στον έλεγχο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, άρα παρανόμως έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να παραδώσει την κατοχή του μισού μεριδίου της γης στο νόμιμο ιδιοκτήτη της σε πέντε μήνες, δηλαδή τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από τον νόμιμο κληρονόμο του ιδιοκτήτη του ενός δευτέρου της γης όπου είναι κτισμένο το Κτήμα Μακένζι. Ιδιοκτήτης της γης ήταν ο τουρκοκύπριος Φικρέτ Αλί Ρίζα και νόμιμος κληρονόμος του ο γιος του Ρέιμοντ Ρίζα ο οποίος στράφηκε νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ζητώντας κατοχή της περιουσίας του αλλά και αποζημιώσεις.

Το βασικό επιχείρημα του ενάγοντα, το οποίο έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο, είναι ότι η περιουσία του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουρκοκυπριακή με την έννοια της σχετικής νομοθεσίας επειδή ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του είναι Κύπριοι πολίτες αλλά Βρετανοί υπήκοοι. Ο πατέρας του γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1926 και μετανάστευσε στην Αγγλία το 1951 όπου πέθανε το 2000. Ο δε γιος του γεννήθηκε στην Αγγλία το 1955, οπότε ούτε ο πατέρας ούτε ο γιος είναι Κύπριοι πολίτες αφού ο μεν πατέρας έφυγε από την Κύπρο πριν την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ο γιος γεννήθηκε εκτός Κύπρου πριν την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

Επί τούτων, η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε άγνοια ότι ο πατέρας και ο γιος διέμενε και διαμένει μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία και επέμεινε ότι η περιουσία νομίμως περιήλθε στην κατοχή του Κηδεμόνα, επιχειρήματα που απέρριψε το δικαστήριο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Ρίζα αναγνωρίζεται ως ο μόνος που δικαιούται σε κατοχή του 1/2 μεριδίου της γης ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κηδεμόνας διατάσσονται όπως εκκενώσουν και παραδώσουν στον ιδιοκτήτη κενής και ελεύθερης κατοχής του μεριδίου.

Το υπόλοιπο εν δεύτερο της γης ανήκει στον αδελφό του πατέρα του ενάγοντα ο οποίος επίσης έχει αποβιώσει. Περαιτέρω, εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο εμποδίζονται οι Εναγόμενοι, είτε οι ίδιοι είτε μέσω οποιωνδήποτε τρίτων από του να κατέχουν, εισέρχονται, χρησιμοποιούν ή επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο επί του ½ μεριδίου της ακίνητης ιδιοκτησίας. Επίσης το κράτος διατάσσεται όπως απομακρύνει τις οποιεσδήποτε κατασκευές από την περιουσία, δηλαδή το Κτήμα Μακένζι, το οποίο ανεγέρθηκε από ιδιώτες μετά από ενοικίαση της γης από τον Κηδεμόνα.

Ένεκα της φύσης των εργασιών της αίθουσας δεξιώσεων, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανέστειλε την εκτέλεση των διαταγμάτων για πέντε μήνες, κάτι που σημαίνει ότι το Κτήμα Μακένζι πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο στις 21 Ιουνίου 2016. Φυσικά, δεν αποκλείεται να υπάρξει διευθέτηση μεταξύ του ιδιοκτήτη της αίθουσας και του ιδιοκτήτη της γης. Το δικαστήριο επιδίκασε και αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη της γης.

Του Τάσου Περδίου

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ