Ακόμα και τα πουλιά τσακώνονται! | Άκρως συμπαθητικά πουλιά, με συμπεριφορά ενός ανθρώπου

Όταν το αργοπορημένο αρσενικό τιτίβιζε λιγότερο από 40 φορές, το θηλυκό έφευγε από την φωλιά.

«Που ήσουνα;» «Γιατί άργησες;» «Για πόσο ακόμα νόμιζες πως θα σε περιμένω;» Όπως φαίνεται, δεν τσακώνεστε μόνο εσείς με το ταίρι σας, για την φροντίδα των τέκνων. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από ορνιθολόγους, οι σπίνοι-ζέβρες, (taeniopygia guttata), είναι μεν μονογαμικοί αλλά επιπλέον μοιράζονται τα καθήκοντα του νοικοκυριού, όπως για παράδειγμα το χτίσιμο της φωλιάς τους, αλλά και την φροντίδα των τέκνων τους.

Ακόμα και τα πουλιά τσακώνονται! | Άκρως συμπαθητικά πουλιά, με συμπεριφορά ενός ανθρώπου

Ερευνητές σε  Γαλλία και Αυστραλία, παρακολούθησαν 12 ζευγάρια σπίνων σε συνθήκες αιχμαλωσίας, θέλοντας να μάθουν εάν μπορούν να συνεννοούνται για τα καθήκοντά τους.Σε κανονικές συνθήκες, καθένας από τους δύο γονείς, περνά μισή περίπου ώρα μακριά από την φωλιά, έτσι ώστε να συλλέξει τροφή, ενώ το ταίρι του κάθεται με τα παιδιά. Όταν επιστρέψει αυτός/η, ανταλλάσσεται μια σειρά ήρεμων τιτιβισμάτων από το ζευγάρι.

Με σκοπό να ταράξουν την οικογενειακή γαλήνη που υπάρχει, οι ερευνητές, παγίδευσαν τον αρσενικό σπίνο σε κάθε ζεύγος, έτσι ώστε να καθυστερήσουν την επιστροφή του στην φωλιά. Όταν επέστρεψε πίσω στην φωλιά του, το αρσενικό είχε να αντιμετωπίσει την γκρίνια του ταιριού του. Μεταξύ τους, έγινε ανταλλαγή τιτιβισμάτων, αλλά αυτή την φορά ήταν ταχύτερη και νευρική.

Όταν το αργοπορημένο αρσενικό τιτίβιζε λιγότερο από 40 φορές, το θηλυκό έφευγε από την φωλιά και καθυστερούσε να επιστρέψει, και αυτό ήταν σαν ένα είδος εκδίκησης. Όταν το αρσενικό τιτίβιζε πάνω από 60 φορές, το θηλυκό επέστρεφε στην φωλιά του έπειτα από το προκαθορισμένο μισάωρο.

Το συμπέρασμα της έρευνας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πως η κυρία του σπιτιού, είχε βρει ικανοποιητική την δικαιολογία για την καθυστέρηση του ταιριού της.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ