ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ Γενετιστές αποκαλύπτουν το μυστικό όσων ζουν μέχρι τα 100

Καρδιααγγειακές παθήσεις, άνοια, αρθρίτιδα και διαβήτης, είναι συχνά νόσοι που οδηγούν στον θάνατο και εμποδίζουν την μακροζωία. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας και γενετικής, Stuart Kim πραγματοποίησαν μια έρευνα που βασίζεται στα μέχρι σήμερα δεδομένα για να δουν, αν υπάρχει κάποιο μυστικό που σχετίζεται με την μακροζωία.

Το ερώτημα που έθεσαν οι ερευνητές στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics, είναι αν οι υπεραιωνόβιοι, αυτοί δηλαδή που ζουν μέχρι τα 100, οφείλουν την μακροζωία τους στο ότι δεν ασθενούν τόσο συχνά όσο ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η μελέτη κατέδειξε ότι όσοι φτάνουν τα 100 έχουν λιγότερα γονίδια που σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες, αλλά, παράλληλα, αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν και γονίδια που τους προστατεύουν από την γήρανση. Η ομάδα του καθηγητή Kim κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από γενετική ανάλυση στα γονίδια όσον ζουν μέχρι τα 100 και σε εκείνους που πεθαίνουν σε νεώτερη ηλικία εξαιτίας κάποιας νόσου. Οι ερευνητές μελέτησαν τον γονιδιακό χάρτη των δύο αυτών κατηγοριών ατόμων και επεσήμαναν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.


«Υπάρχουν εν δυνάμει αιτίες για την γήρανση, αλλά και παρερμηνείες, επειδή ερευνούμε χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια διαφορετικές περιπτώσεις και μέσα σε αυτή την πληθώρα περιπτώσεων θα μπορούσε δύσκολα να εξαχθεί συμπέρασμα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Stuart Kim.

Για να διευκολύνει την έρευνα ο Kim υπέθεσε ότι τα γονίδια των ασθενειών μικραίνουν την πιθανότητα μακροζωίας. Τέσσερα από αυτά είναι ήδη γνωστά. Το γονίδιο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, τα γονίδια που αφορούν τις καρδιακές νόσους, τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τις ομάδες αίματος Α,Β και Ο και τα γονίδια στην επιφάνεια των κυττάρων που φέρουν την ευθύνη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Η πέμπτη αιτία που έχει σχέση με την ελάττωση της μακροζωίας και, που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστή από τους επιστήμονες, είναι οι μεταλλάξεις των γονιδίων στις οποίες οφείλονται νευρολογικές ασθένειες. Μια ασθένεια εξαιτίας γονιδιακής μετάλλαξης είναι η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS).

Το γονίδιο του Αλτσχάιμερ ApoE συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ζωής ενώ ο τύπος αίματος Ο έχει άμεση σχέση με την καλή υγεία και την μακρά επιβίωση. «Είναι φανερό ότι η αποφυγή μιας ασθένειας αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για να φτάσει κάποιος 100 χρονών», δηλώνει ο Kim, αλλά, συνέχισε ο ίδιος, «στους ανθρώπους που ζουν μέχρι τα 100 δεν υπάρχει ελάττωση των γονιδίων των ασθενειών, αντίθετα η μακρά επιβίωσή τους οφείλεται στα γονίδια αντιγήρανσης που έχουν στον  οργανισμό τους».

Ο επιστήμονας διευκρίνισε ότι όσοι ζουν μέχρι τα 100 αρρωσταίνουν λιγότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά η μακροζωία τους οφείλεται και σε γονίδια που τους προστατεύουν και για τα οποία θα πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω μελέτες.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ