Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Κυθρέα | Στον χώρο όπου παλιά ανάβλυζε η πιο πλούσια πηγή της Κύπρου, ο Κεφαλόβρυσος στην Κυθρέα, βρέθηκε συνεργείο του ΑΝΤ1.

Μες τους αθθούς ολογρονίς εν η Τζιυρκά γεμάτη, σιύφκει τζι ο Πενταδάχτυλος που πάνω τζαι φιλά την, είχε γράψει για την Κυθρέα ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής. Σήμερα η άλλοτε πρασινοντυμένη Κυθρέα μοιάζει αγνώριστη κυρίως γιατί στέρεψε η μεγαλύτερη πηγή νερού της Κύπρου, στην οποία χρωστούσε η κωμόπολη της Κυθρέας την ευημερία της, ο Κεφαλόβρυσος.

Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Κυθρέα | Στον χώρο όπου παλιά ανάβλυζε η πιο πλούσια πηγή της Κύπρου, ο Κεφαλόβρυσος στην Κυθρέα, βρέθηκε συνεργείο του ΑΝΤ1.

Συνεργείο του ΑΝΤ1 βρέθηκε σήμερα στην κατεχόμενη κωμόπωλη και απαθανάτισε από κοντά το χώρο όπου ανάβλυζε παλιά το νερό του Κεφαλόβρυσου. Η πηγή του Κεφαλόβρυσου παρείχε νερό για ύδρευση και άρδευση όχι μόνο για την Κυθρέα αλλά και για τα γειτονικά χωριά, καθώς και τα χωριά της Μεσαορίας, αφού ήταν η μεγαλύτερη πηγή νερού της Κύπρου. Η πηγή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 264 μέτρων περίπου, διαδραμάτισε πριν από την τουρκική εισβολή σημαντικό ρόλο στην όλη οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κυθρέας. Ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την ευχή σύντομα να βρεθεί τρόπος να αναβλύσει και πάλι το νερό ώστε να αναζωογονηθεί και πάλι η περιοχή.

Η καρδιά κάθε Κυθρεώτη σπαράζει όταν βλέπει τον Κεφαλόβρυσο, τη μεγαλύτερη πηγή της Κύπρου να έχει στερέψει τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης Πέτρος Καρεκλάς.

"Υπάρχουν διάφορες εικασίες. Η πιο πιθανή είναι ότι έχουν αντλήσει νερό με διατρήσεις που έχουν κάνει για να προμηθεύσουν τουρκοκυπριακά χωριά και τον τουρκικό στρατό. Επίσης με τις ανατινάξεις που κάνουν για εξόρυξη πέτρας στο Πενταδάκτυλο και έχει χαθεί το νερό", ανέφερε.

Ο Πέτρος Καρεκλάς ανέφερε πως ο Δήμος έχει προβεί σε ενέργειες με στόχο το νερό να ξαναβλύσει στην περιοχή.
"Κάνουμε παραστάσεις στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους. 2 22 Είναι ένα θέμα που πάντοτε είναι στην έγνοια μας και κοιτάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε", πρόσθεσε.



Ο κορμός της πηγής του Κεφαλόβρυσου περιλάμβανε τρεις βρύσες, που έχυναν με ορμή τα νερά τους, μια από τη δεξιά του πλευρά, μια από την αριστερή και μια στο μέσο. Στις 29 Ιουνίου κάθε χρόνο γιόρταζαν στην Κυθρέα το Πάσχα της Βρύσης, μια ειδική γιορτή για ν' αγιαστούν τα νερά του Κεφαλόβρυσου.

Σωκράτης Ιωακείμ | ant1iwo.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ