Οι Τζιχαντιστές ζητωκραύγαζαν για την κατάρρευση του ρωσικού Airbus | Το Ιστορικό της τραγωδίας

Τζιχαντιστές ζητωκραύγαζαν για την κατάρρευση του ρωσικού Airbus

H «συνομιλία» των τζιχαντιστών περιελάμβανε κομπασμούς για την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν κατονομάστηκαν μετέδωσε χθες ότι σε μία επικοινωνία μεταξύ ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα -την ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης στη Συρία - με άτομα στην χερσόνησο Σινά οι τελευταίοι καυχιούνται για την κατάρρευση του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Metrojet το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στην περιοχή.

«Ξεκάθαρα ζητωκραύγαζαν», ανέφερε ένας αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το NBC.

H «συνομιλία» περιελάμβανε κομπασμούς για την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους το περασμένο Σάββατο καθώς και περιγραφές για το πώς έγινε η κατάρρευση.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπέκλεψαν - πριν την κατάρρευση του αεροσκάφους - ένα μήνυμα από μέλη μιας οργάνωσης στη χερσόνησο Σινά που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο προειδοποιούσε «ότι κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί στην περιοχή».



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

- Ακαριαίο και άκρως αιφνιδιαστικό το τέλος του ρωσικού AirbusΤα πρώτα στοιχεία του μαύρου κουτιού της μοιραίας πτήσης. Τι κατέγραψε αμερικανικός δορυφόρος στο σημείο της συντριβής.

«Αχαρακτήριστους ήχους κανονικής πτήσης» άκουσαν οι ερευνητές του μαύρου κουτιού του ρωσικού Airbus που συνετρίβη το Σάββατο στο Σινά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ακούγονται από το cockpit του αεροσκάφους τυπικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πιλότων και στη συνέχεια μια ξαφνική «επείγουσα κατάσταση» στην καμπίνα του αεροσκάφους, η οποία μάλιστα εξέπληξε και το πλήρωμά του. «Οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να στείλουν σήμα κινδύνου» σημειώνεται.

Οι συνθήκες της συντριβής παραμένουν αδιευκρίνιστες, με τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα να θέλουν το αεροσκάφος να διαλύθηκε στον αέρα, πριν συντριβή.

Λίγο πριν το ρωσικό Airbus συντριβή στο Σινά της Αιγύπτου, δορυφόρος των ΗΠΑ κατέγραψε «έκρηξη θερμότητας» στο σημείο όπου συνέβη το δυστύχημα, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να έχει συμβεί έκρηξη στο αεροσκάφος, ενισχύοντας τα σενάρια τρομοκρατικού χτυπήματος. Άλλωστε από την πρώτη μέρα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή.

Σύμφωνα με το NBC, η κοινότητα εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να σημειώθηκε έκρηξη από βόμβα ή εξαιτίας των καυσίμων του αεροπλάνου, ενώ αυτό ήταν εν πτήσει. Κι αυτό γιατί δεν έχει καταγραφεί η θερμότητα που εκπέμπει ένας πύραυλος, που πιθανώς έπληξε εξωτερικά το Airbus.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, που μίλησε στο ABC, η «έκρηξη θερμότητας» μπορεί να μη σχετίζεται με τη συντριβή, καθώς το Σινά είναι μια περιοχή, στην οποία υπάρχει μεγάλη στρατιωτική δραστηριότητα.

Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος, το χειρότερο που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Ρωσίας, συνεχίζονται και οι ειδικοί τονίζουν αφενός ότι είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και ότι κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται.

«Υπάρχει πολύ δουλεία ακόμα, τόσο στο  σημείο του δυστυχήματος, όσο και στην εξέταση των δύο μαύρων κουτιών» δήλωσε ο επικεφαλής των Ρώσων ερευνητών Αλεκσάντ Νεράντκο στο Rossiya 24.

Στις έρευνες συμμετέχουν ερευνητές από την Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία.

Τα πτώματα 144 από τους 224 επιβαίνοντες του αεροσκάφους, μεταφέρθηκαν χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου πλέον οι συγγενείς, υπό ψυχολογική υποστήριξη, αναλαμβάνουν το σκληρό έργο της αναγνώρισης.

2.11.2015 - Αεροπορική τραγωδία: Τελικά καταρρίφθηκε η πτήση 9268;
Στον αέρα φαίνεται πως διαλύθηκε το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στο όρος Σινά. Τα νέα δεδομένα επαναφέρουν τα σενάρια περί τρομοκρατικού χτυπήματος, το οποίο δεν αποκλείει πλέον ούτε η Μόσχα. Εν αναμονή των δεδομένων που θα αποκαλύψουν τα μαύρα κουτιά, συνεχίζονται οι έρευνες στη σκηνή του δυστυχήματος.

Εξωτερικός παράγοντας έριξε το ρωσικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις διαλύθηκε στον αέρα και ενώ βρισκόταν σε μεγάλο υψόμετρο.

Το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας επανέρχεται στο τραπέζι, εν αναμονή των απαντήσεων που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση των όσων έχουν καταγραφεί στα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, χειριστής και ο ίδιος του μοιραίου αεροσκάφους, η Kogalymavia δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και το Airbus A321, δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Kogalymavia,  Αλεξάντερ Σμιρνόφ δήλωσε ότι «κάτω από μία τραγική πολυεπίπεδη βλάβη, κατά την οποία παρουσιάζεται βλάβη σε πολλά συστήματα ταυτόχρονα, μαζί με άλλους επιπρόσθετους παράγοντες, σίγουρα θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με την καταστροφή. Αλλά ακόμα κι έτσι το αεροσκάφος θα έσπαγε τη στιγμή της σύγκρουσης με το έδαφος. Τα αεροπλάνα δεν διαλύονται στον αέρα από βλάβες συστημάτων».

Ο Βλαντιμήρ Πούτιν πάντως, έδωσε εντολή όπως ελεγχθούν όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, της Kogalymavia. Μέχρι την πλήρη διαλεύκανση του αεροπορικού δυστυχήματος, καμία αεροπορική εταιρεία δεν θα εκτελεί πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι «Όπως γνωρίζεται η συντριβή έγινε σε περιοχή όπου κατά διαστήματα υπάρχουν εχθροπραξίες μεταξύ του Αιγυπτιακού στρατού και ανταρτών διάφορων τρομοκρατικών οργανώσεων.».

Οι απαντήσεις από τα μαύρα κουτιά αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Με μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρθηκαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη οι 163 σοροί, οι οποίες ανευρέθηκαν στην έρημο της χερσονήσου. Ήδη οι αρχές έχουν λάβει δείγμα DNA από τις οικογένειες των θυμάτων, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι ταυτοποιήσεις. Οι υπόλοιπες σοροί από τους συνολικά 224 επιβαίνοντες, αναζητούνται.

Στη Λευκωσία το βιβλίο συλλυπητήριων υπέγραψαν σήμερα αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και πρέσβεις άλλων χωρών. Είναι με σοκ και μεγάλη λύπη που πληροφορήθηκα τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας στο Σινά, που στοίχισε τη ζωή σε τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους, έγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε επιθυμώ να εκφράσω ειλικρινή συλλυπητήρια και τη βαθύτατή μου συμπάθεια προς την Κυβέρνηση της Ρωσίας, τον ρωσικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων.

Νωρίτερα

Βόμβα στο εσωτερικό του αεροσκάφους

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Επισκευών, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, δηλώνει στο BBC ότι το πιθανότερο σενάριο για τη διάλυση του αεροσκάφους στον αέρα, είναι αυτό του χτυπήματος από πύραυλο ή η μηχανική βλάβη.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι έγινε κάποια κλήση κινδύνου και έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο μηχανικού προβλήματος, βλάβης του κινητήρα, πυρκαγιάς ή κάτι παρόμοιο. Το γεγονός ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στα 31.000 πόδια και ότι έσπασε σε δύο κομμάτια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε κάποια έκρηξη εντός του αεροσκάφους», είπε μιλώντας στο BBC.

Και πρόσθεσε: «Το αν αυτό οφείλεται σε κάποια τρομακτικό δυστύχημα, το οποίο μοιάζει απίθανο, ή σε βόμβα, που μοιάζει πιο πιθανό, δεν το ξέρω, αλλά το μυαλό μου πηγαίνει σε αυτή την κατεύθυνση περισσότερο από το ενδεχόμενο να πυροδοτήθηκε κάτι από το έδαφος».

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφος που κινείται σε τέτοιο ύψος. Σημείωσε ότι το σημείο στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό, είναι «δύσκολο» από την άποψη ότι δεν ελέγχεται πλήρως από τις αιγυπτιακές αρχές.

Σχετικά με τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαθέτουν τόσο βαρύ εξοπλισμό, όπως τους πυραύλους BUK, αυτούς που κατέρριψαν το αεροσκάφος της Malaysia στην Ουκρανία το 2014.

Στην Αγία Πετρούπολη 144 σοροί

Στην Αγία Πετρούπολη έφτασαν 144 πτώματα από τα 224, από την αεροπορική τραγωδία του ρωσικού Airbus. Εκεί οι συγγενείς θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης και στη συνέχεια οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε εξετάσεις.

Στις έρευνες θα συμμετάσχουν πάνω από 50 ειδικοί. Η αναγνώριση από τους συγγενείς θα γίνει σε κρεματόριο, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα DNA από τους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση.

Τα θύματα εντοπίστηκαν απανθρακωμένα και η διαδικασία αναγνώρισης θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή και για το λόγο αυτόν, θα υπάρξει ψυχολογική υποστήριξή τους. Όλοι όσοι έχουν φτάσει στην Αγία Πετρούπολη, από τη Μόσχα, άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, θα μείνουν σε ξενοδοχεία, με τα έξοδα καλυμμένα.

Nωρίτερα

Στην Αγία Πετρούπολη έφτασαν 144 πτώματα από τα 224, από την αεροπορική τραγωδία του ρωσικού Airbus. Εκεί οι συγγενείς θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης και στη συνέχεια οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε εξετάσεις.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ούτε αυτή της τρομοκρατικής επίθεσης.



Στις έρευνες θα συμμετάσχουν πάνω από 50 ειδικοί. Η αναγνώριση από τους συγγενείς θα γίνει σε κρεματόριο, ενώ έχουν ληφθεί δείγματα DNA από τους συγγενείς των θυμάτων, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση.

Μεταφορά θυμάτων - αεροπορική τραγωδία -  Αίγυπτος - Ρωσία - Airbus


Τα θύματα εντοπίστηκαν απανθρακωμένα και η διαδικασία αναγνώρισης θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή και για το λόγο αυτόν, θα υπάρξει ψυχολογική υποστήριξή τους. Όλοι όσοι έχουν φτάσει στην Αγία Πετρούπολη, από τη Μόσχα, άλλες περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, θα μείνουν σε ξενοδοχεία, με τα έξοδα καλυμμένα

Το Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia, που μετέφερε 217 επιβάτες και επτά άτομα πλήρωμα, συνετρίβη 20 λεπτά μετά την απογείωσή του από αεροδρόμιο της Αιγύπτου. Ειδικοί από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος περισυλλέγοντας στοιχεία τα οποία θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής. Παράλληλα, εξετάζονται και τα δύο μαύρα κουτιά του, τα οποία εντοπίστηκαν ήδη από την πρώτη μέρα. Το Ισλαμικό Κράτος, με ανακοίνωσή του, ανέλαβε την ευθύνη, λίγο μετά το συμβάν, όμως τόσο οι ρωσικές, όσο και οι αιγυπτιακές αρχές, διαψεύδουν το ενδεχόμενο.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - συντρίμμια


Ωστόσο, Ρώσοι εμπειρογνώμονες, δήλωναν χθες ότι, το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα πριν προσκρούσει στο έδαφος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Μεταφορών μετά από έλεγχο στην σκηνή της αεροπορικής τραγωδίας. Όπως είπε η διάλυση του αεροσκάφους έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για προκαταρκτικό αποτέλεσμα και είναι νωρίς να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Τα συντρίμμια  του αεροσκάφους έχουν σκορπιστεί σε ακτίνα 15χλμ από το σημείο της συντριβής, τη στιγμή που θύμα εντοπίστηκε σε ακτίνα 8χλμ από το ίδιο σημείο. Για το λόγο αυτόν, οι ρωσικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν drones για να εξετάσουν καλύτερα την περιοχή, σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές.

Στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Οι εικόνες από το σημείο της συντριβής, όπου εκτός από τα συντρίμμια, φαίνονται και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, είναι σοκαριστικές.

 - Αεροπορική τραγωδία: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες των θυμάτωνΕρευνώνται από τις Αρχές τα δύο μαύρα κουτιά, ενώ το νεότερο θύμα ήταν 10 μηνών.

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από το τρομερό αεροπορικό δυστύχημα που έγινε χθες στο Σινά της Αιγύπτου, σκοτώνοντας 224 ανθρώπους.

Το Airbus A321 που πραγματοποιούσε την πτήση 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη, είχε ως επί το πλείστον Ρώσους επιβάτες.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - συντρίμμια

Λίγες ώρες μετά τη συντριβή του, το Ισλαμικό Κράτος με tweet ανέλαβε την ευθύνη της κατάρριψης, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη.

Οι ρωσικές αρχές, που διενεργούν έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος σε συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου και τη συμβολή των γαλλικών αρχών, απορρίπτουν τον ισχυρισμό των τζιχαντιστών.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - συντρίμμια

Μετά την ανεύρεση και των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους και την εξέτασή τους, αναμένεται να καταήξουν στα αίτια του δυστυχήματος.

Στο σημείο της συντριβής δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της Αιγύπτου κάνουν έρευνες για τις σορούς, ενώ εκεί μετέβη νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Στο μεταξύ, η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των επιβαινόντων, προκαλεί σοκ, καθώς πρόκειται κυρίως για οικογένειες και παιδιά.

Μία από αυτές είναι ενός 38χρονου, η οποία είναι η τελευταία που έβγαλε με την 3 ετών κόρη του, τη στιγμή που ανέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος. Την ανέβασε στο Facebook, η Olga Sheina, με την οποία ήταν συνεπιβάτες.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - θύματα

Σε άλλη φωτογραφία ζευγάρι με τα δύο του παιδιά απεικονίζεται στην παραλία, ενώ στην άμμο έχουν γράψει «Αίγυπτος» και «2015».

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - θύματα

Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται το νεότερο θύμα της τραγωδίας. Ένα μωρό μόλις 10 μηνών, το οποίο κοιτάζει από το αεροδρόμιο τον αεροδιάδρομο.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - θύματα

Οι γονείς του, επίσης επιβάτες του αεροσκάφους, φαίνονται σε αυτή τη φωτογραφία, ενώ η μητέρα του είναι έγκυος.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - θύματα

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - θύματα

Σε όλες τις φωτογραφίες, φαίνονται ξένοιαστοι άνθρωποι, που απολάμβαναν τις διακοπές τους, χωρίς να φανταστούν τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Αεροπορική τραγωδία - Αίγυπτος - θύματα

Άρχισε η διαδικασία επαναπατρισμού των σορών των θυμάτων
Συνολικά 25 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 224 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε στην Χερσόνησο του Σινά, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

"Είκοσι πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στην συντριβή του αεροσκάφους" επισήμανε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη.

Στο μεταξύ οι πρώτες σοροί των θυμάτων αναμένεται να επαναπατριστούν σήμερα γνωστοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

"Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται σήμερα... Κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 80 σορούς" προσέθεσε ο ίδιος

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ