Amancio Ortega: ο άνθρωπος που προσπέρασε (για λίγο) τον Bill Gates σε πλούτο

Ο άνθρωπος που προσπέρασε (για λίγο) τον Μπιλ Γκέιτς - Bill Gates σε πλούτο

Ο αυτοδημιούργητος Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγα Amancio Ortega "εκθρόνισε" τον ιδρυτή της Microsoft από την κορυφή, αν και δεν κράτησε πολύ...

Είναι δύσκολο να ρίξει κανείς τον Μπιλ Γκέιτς από την κορυφή της λίστας με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Ο ιδρυτής της Microsoft έχει πρωτεύσει στη σχετική ετήσια λίστα του Forbes 16 φορές τα τελευταία 21 χρόνια, και το ίδιο ισχύει και για το 2015, αφήνοντας πίσω του μεγιστάνες όπως ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο ιδιοκτήτης του κολοσσού Inditex, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων τα καταστήματα Zara, Αμάνσιο Ορτέγα.

Κι όμως, ο Αμάνσιο Ορτέγα κατάφερε να πετύχει την ανατροπή και να ξεπεράσει τον Μπιλ Γκέιτς – αν και όχι για πολύ...

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes η οποία ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο, νωρίτερα η περιουσία του Ορτέγα ανήλθε στα 79,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την περιουσία του Μπιλ Γκέιτς! Ωστόσο, λόγω των διακυμάνσεων του ευρώ, καθώς και μίας ανόδου 10% στη μετοχή της Microsoft, λίγες ώρες αργότερα ο Μπιλ Γκέιτς είχε ξαναπεράσει μπροστά με περιουσία 79,3 δισ. δολαρίων, έναντι 78,5 δισ. δολαρίων του Αμάνσιο Ορτέγα.
Bill Gates and Warren Buffett. (AP Photo/Nati Harnik)

Πάντως, μπορεί η πρωτιά του Ισπανού μεγιστάνα να μην κράτησε πολύ, όμως καταδεικνύει εμφατικά την ανοδική πορεία του ομίλου Inditex, οι μετοχές του οποίου έχουν καταγράψει φέτος άνοδο σχεδόν 40%. Μάλιστα, η Inditex είναι πλέον η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ρούχων στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την Gap, καθώς έχει πλέον περισσότερα από 6.000 καταστήματα σε περίπου 90 χώρες.

Όχι και μικρό κατόρθωμα για τον Αμάνσιο Ορτέγα, έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που στα 14 του χρόνια εργαζόταν ως διανομέας, πριν αποφασίσει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Το πρώτο, ταπεινό κατάστημα Zara άνοιξε στην πόλη Κορούνια της Γαλικίας πριν από σαράντα χρόνια. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Inditex ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ...

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ