Με βαθμό 15 και άνω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Λευκωσία: Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα μπορούν να εισαχθούν όλοι οι απόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων με βαθμό απολυτηρίου 15 και άνω. Τον πρώτο χρόνο, οι φοιτητές θα παρακολουθούν εντατικό πρόγραμμα σπουδών από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα.

Αποκαλύπτουμε τις πρόνοιες που θα κατατεθούν στη Σύγκλητο

Σε κάθε τμήμα θ’ ανακοινώνεται προκαθορισμένο όριο επιτυχίας, για συνέχιση στο δεύτερο έτος και θα υπάρχει μερική ευελιξία στον προσφερόμενο αριθμό θέσεων. Όσο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της Ελλάδας, οι εξετάσεις θα διοργανώνονται τον μήνα Οκτώβριο.

Αυτές είναι μερικές από τις πρόνοιες του σχεδίου που επεξεργάζεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Η τελική πρόταση, με όλες τις παραμέτρους του νέου συστήματος πρόσβασης που εισηγείται, αναμένεται να οριστικοποιηθεί λίαν συντόμως, αφού ο στόχος είναι να τεθεί για έγκριση στην ερχόμενη συνεδρία της Συγκλήτου, στις 4 Νοεμβρίου.

Προηγουμένως, ο ίδιος σκοπεύει να ενημερώσει τόσο τον υπ. Παιδείας όσο και τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σε περίπτωση που η Σύγκλητος υπερψηφίσει την πρόταση του κ. Χριστοφίδη, τότε αυτή θα κατατεθεί επίσημα πλέον στο υπουργείο, ως απάντηση του Πανεπιστημίου στην εισήγηση για διαχωρισμό των Παγκυπρίων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η αιφνιδιαστική κίνηση του πρύτανη να εισηγηθεί την κατάργηση των εξετάσεων, έτυχε πολλών και διαφορετικών ερμηνειών, ενώ το σίγουρο είναι ότι έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΟΕΛΜΕΚ από την πλευρά της, δεν βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι την πρόταση, ενώ οι οργανωμένοι γονείς φαίνεται να περιμένουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειές της.

Εκτός από το πλαφόν με τον βαθμό πρόσβασης, η πρόταση του πρύτανη περιλαμβάνει επίσης την υποχρεωτική παρακολούθηση αυστηρού ωρολογίου προγράμματος στο πρώτο έτος (42 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα) υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθούν τα φροντιστήρια.

Καθορισμός βάσεων για συνέχιση στο δεύτερο έτος ανάλογα με τον κλάδο. Ο αριθμός των θέσεων ανά πρόγραμμα σπουδών, για το δεύτερο έτος, δεν θα είναι αυστηρά καθορισμένος αλλά θα υπάρχει ευελιξία είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Πιθανόν να παρέχεται η δυνατότητα σε ένα φοιτητή που δεν εξασφαλίζει τη «βάση» στον κλάδο της επιλογής του, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους, να συνεχίζει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα σπουδών με παρόμοια μαθήματα, όπου ο δείκτης δυσκολίας είναι χαμηλότερος.

Όσον αφορά στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, ο πρύτανης προτείνει όπως οι εξετάσεις διενεργούνται τον Οκτώβριο και αφού οι υποψήφιοι παρακολουθήσουν ένα δίμηνο προετοιμασίας και προσανατολισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Γράφει: Χριστίνα Κυριακίδου | Φ philenews.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ