Υπερσύγχρονο ρομποτικό ξενοδοχείο στην Ιαπωνία

Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα πάντα στο πρωτοποριακό ξενοδοχείο είναι αυτοματοποιημένα, από τον ρομποτικό ρεσεψιονίστ, που συναντά κανείς όταν φτάνει, μέχρι τον αχθοφόρο, που δεν είναι παρά ένα ηλεκτρονικό καρότσι, το οποίο θα μεταφέρει τις αποσκευές σας μέχρι το δωμάτιό σας.

Ο Χιντέο Σαγουάντα, διευθυντής του ξενοδοχείου, επιμένει ότι η ευρεία χρήση των ρομπότ δεν στοχεύει στην αύξηση των επισκεπτών, αλλά αποτελεί σοβαρή προσπάθεια με στόχο την αύξηση της απόδοσης.

Το ρομπότ που στέκεται στην υποδοχή του ξενοδοχείου και καλωσορίζει τους επισκέπτες ομιλεί την αγγλική και μοιάζει με εξαγριωμένο δεινόσαυρο, ενώ αυτό που μιλά ιαπωνικά έχει γλυκιά γυναικεία μορφή και τεράστιες βλεφαρίδες. «Αν θέλετε να κάνετε τσεκ ιν, πατήστε το ένα», προτείνει ο δεινόσαυρος. Ο επισκέπτης, στη συνέχεια, πρέπει να πατήσει ένα κουμπί στη ρεσεψιόν και να πληκτρολογήσει κάποιες πληροφορίες σε μια οθόνη αφής.

Το ξενοδοχείο Χεν Να, όπως ονομάζεται στα ιαπωνικά, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους χθες και πραγματικά τούς εντυπωσίασε

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου είναι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, που αντικαθιστά τα συνηθισμένα ηλεκτρονικά κλειδιά.

Ενας τεράστιος ρομποτικός βραχίονας, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, τοποθετημένος σε ένα γυάλινο περίβλημα στο λόμπι του ξενοδοχείου, μεταφέρει κάποια κουτιά τοποθετημένα ψηλά στον τοίχο, όπου μπορεί κάθε ένοικος να τοποθετήσει τα προσωπικά του αντικείμενα σαν να είναι θυρίδες τράπεζας. Βέβαια, το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να επιτευχθεί και με πιο συμβατικό τρόπο, αλλά, όπως εξηγεί ο Σαγουάντα, «ήθελε πράγματα τα οποία είναι πρωτοποριακά».

Η διαμονή στο υπερσύγχρονο ξενοδοχείο κοστίζει από περίπου 80 ευρώ, τιμή που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή για τα ιαπωνικά δεδομένα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η διαμονή σε ένα καλό ξενοδοχείο κοστίζει τα διπλάσια ή τριπλάσια χρήματα.

Ο θυρωρός του πρωτοποριακού ξενοδοχείου είναι ρομπότ και μοιάζει με άτριχη κούκλα, λειτουργεί με λογισμικό αναγνώρισης φωνής και μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες τόσο για το πρωινό όσο και για κάποιες εκδηλώσεις που οργανώνονται στο ξενοδοχείο. Επί του παρόντος, αδυνατεί να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, όπως, για παράδειγμα, να καλέσει ταξί ή να βοηθήσει με κάποιες άλλες εργασίες.

Η Ιαπωνία, αξίζει να σημειωθεί, είναι η πρώτη δύναμη σε ρομποτική τεχνολογία παγκοσμίως, και η κυβέρνηση του Τόκιο επαναλαμβάνει ότι η ρομποτική τεχνολογία είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης που έχει εκπονήσει. Τα ρομπότ εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και στην εξερεύνηση του πραγματικού τους δυναμικού και των δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο, κάτι απαραίτητο για τη χρήση των πολύπλοκων συσκευών στους οίκους ευγηρίας. Επίσης, ρομπότ χρησιμοποιούνται στην αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα της Βόρειας Ιαπωνίας, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον τρομερό σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Τέλος, ένας τομέας που το πρωτοποριακό ξενοδοχείο δεν βασίζεται στη ρομποτική είναι η ασφάλεια. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι γεμάτοι με κάμερες ασφαλείας και πραγματικοί άνθρωποι παρακολουθούν την κάθε κίνηση στις οθόνες, καθιστώντας βέβαιο ότι οι επισκέπτες παραμένουν ασφαλείς και ότι κανείς δεν κλέβει τα πανάκριβα ρομπότ.

«Επίσης, τα ρομπότ μας ακόμα δεν καταφέρνουν να στρώσουν τα κρεβάτια», παραδέχεται ο Σαγουάντα, που έχει δημιουργήσει και ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πρακτορείο ταξιδίων. Εχει, όμως, μεγάλες προσδοκίες για το ξενοδοχείο του και ευελπιστεί ότι στο εγγύς μέλλον θα καταφέρει να ανοίξει και άλλο ένα στην Ιαπωνία και αργότερα γιατί όχι και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ