Διενέργεια μεταβίβασης ακινήτου στο όνομα του αγοραστή με αίτηση στο Κτηματολόγιο

Μεταβίβαση ακινήτου με αίτηση

Η νέα νομοθεσία εξυπηρετεί αγοραστή, πωλητή, ενυπόθηκο δανειστή και δανειστή αγοραστή

Η διενέργεια μεταβίβασης ακινήτου στο όνομα του αγοραστή με αίτηση στο Κτηματολόγιο από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, πωλητή, ενυπόθηκο δανειστή και δανειστή από δάνειο αγοραστή, επιλύει αρκετά προβλήματα και εξυπηρετεί όλες τις κατηγορίες εγκλωβισμένων, νοουμένου ότι η περίπτωση αφορά ακίνητο ή μέρος του που βαρύνεται με σύμβαση, η οποία κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Η μεταβίβαση του ακινήτου διενεργείται από τον διευθυντή του Κτηματολογίου αυτεπάγγελτα ή έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε από τα προαναφερόμενα πρόσωπα, εφόσον έχει καταβληθεί πλήρως το τίμημα πώλησης και υπάρχει εγγεγραμμένος τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου. Παρά τις ασάφειες ή τις αδυναμίες που παρουσιάζονται, η νέα νομοθεσία και κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ στις 4 και 7 Σεπτεμβρίου 2015 αντίστοιχα, αποτελούν ένα καινούργιο και ορθό μέτρο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του κτηματολογικού συστήματος και των διαδικασιών, όπως και της ασφάλειας των συναλλαγών στις αγοραπωλησίες ακινήτων στον τόπο μας.

Η δημιουργία κλιμακίων σε κάθε επαρχιακό Κτηματολόγιο, τα οποία θα αναλάβουν την άμεση εξέταση των αιτήσεων τόσο για μεταβίβαση όσο και για εκσυγχρονισμό του τίτλου ιδιοκτησίας του πωλητή, σύμφωνα με το άρθρο 65ΚΒ και ΚΓ του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου, πιστώνεται ως ακόμη ένα θετικό στοιχείο στον νέο διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Όσες περισσότερες μεταβιβάσεις πραγματοποιηθούν και όσοι περισσότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας εκδοθούν μέχρι την 31/12/2016, τόσο περισσότεροι αγοραστές θα επωφεληθούν, αφού είτε θα απαλλαγούν από την πληρωμή μεταβιβαστικών τελών λόγω ΦΠΑ, είτε θα πληρώσουν με έκπτωση 50% συν επιπλέον έκπτωση 10% εάν τα πληρώσουν εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης ή χωρίς την επιπλέον έκπτωση σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η νέα νομοθεσία προστατεύει τον αγοραστή, όταν ο πωλητής αρνείται ή αμελεί να του μεταβιβάσει το ακίνητο ή όταν υπάρχουν υποθήκες, μέμο ή άλλα εμπράγματα βάρη ή απαγορεύσεις, καίτοι εκδόθηκε ξεχωριστός τίτλος, καθώς και τον εκδοχέα που έλκει τα δικαιώματά του από τον αγοραστή. Επίσης προστατεύει τον πωλητή και τον ενυπόθηκο δανειστή του αγοραστή, όταν ο τελευταίος παραλείπει να αποδεχθεί τη μεταβίβαση και υποθήκευση του ακινήτου που αγόρασε. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται τόσο για ακίνητα που εκδόθηκε ο ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας όσο και για ακίνητα χωρίς τίτλο, η εξέταση της οποίας αναστέλλεται μέχρι την έκδοσή του, αλλά ο αγοραστής μπορεί να υποβάλει αίτηση για εκσυγχρονισμό του τίτλου ιδιοκτησίας του πωλητή. Τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία που ο κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει για εξέταση της υποβληθείσας αίτησης είναι αποδείξεις πληρωμής του τιμήματος πώλησης, απόδειξη κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα σε περίπτωση καταβολής του υπολοίπου του τιμήματος πώλησης σε ειδικό λογαριασμό μετά από υπόδειξη του διευθυντή του Κτηματολογίου, ένορκη δήλωση από τον αγοραστή ότι εκπλήρωσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που ο διευθυντής ήθελε να απαιτήσει. Σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο διευθυντής γνωστοποιεί στον αγοραστή, στον πωλητή, στον ενυπόθηκο δανειστή και σε οποιοδήποτε πρόσωπο προς όφελος του οποίου επενεργεί εμπράγματο βάρος ή απαγόρευση, την πρόθεσή του να μεταβιβάσει το ακίνητο στο όνομα του αγοραστή μετά την παρέλευση 45 ημερών από την επίδοση της ειδοποίησης. Τους ενημερώνει ότι σε περίπτωση μη υποβολής ένστασης θα προβεί σε απαλλαγή, εξάλειψη ή ακύρωση της υποθήκης, του εμπράγματου βάρους ή της απαγόρευσης και σε μεταβίβαση του ακίνητου στο όνομα του αγοραστή. Εάν υποβάλουν τεκμηριωμένη ένσταση εντός 45 ημερών ότι δεν εκπληρώθηκαν πλήρως οι συμβατικές υποχρεώσεις του αγοραστή ή ότι η σύμβαση μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή είναι άκυρη ή/και έχει τερματιστεί δυνάμει διατάγματος Δικαστηρίου, τότε ο διευθυντής δεν προβαίνει στη μεταβίβαση, διαφορετικά μεταβιβάζει το ακίνητο στον αγοραστή ελεύθερα.

Η μεταβίβαση του ακινήτου στον αγοραστή δεν διενεργείται σε περίπτωση που εκκρεμούν οφειλές του που προκύπτουν από συμβατικές υποχρεώσεις σε σχέση με την καταβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας στον δήμο ή στην κοινότητα, καθώς και τα αποχετευτικά τέλη. Παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της υποθήκης, του εμπράγματου βάρους ή της απαγόρευσης σε άλλη ακίνητη ιδιοκτησία του ίδιου πωλητή ή των εγγυητών του ή των διοικητικών συμβούλων ή μετόχων του πωλητή. Επίσης προνοείται εξουσία στον διευθυντή για επιβολή διοικητικού προστίμου που δεν υπερβαίνει τις €10.000, καθώς και επιβάρυνσης που δεν υπερβαίνει τα €100 για κάθε ημέρα παράβασης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε ειδοποίηση για προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων, μετά από αιτιολογημένη απόφαση και αφού δοθεί το δικαίωμα υποβολής παραστάσεων από κάθε επηρεαζόμενο.

ΠΗΓΗ: Γιώργος Κουκούνη δικηγόρος, Λάρνακα

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ