Έρχονται τα παγωτά που δεν λιώνουν με πρωτεΐνη που θα εμποδίζει την τήξη

Μια πρωτεΐνη που παράγεται με φυσικό τρόπο σε ορισμένες τροφές από τα λεγόμενα «φιλικά βακτήρια» εντόπισαν ερευνητές των Πανεπιστημίων Dundee και Εδιμβούργου στη Σκοτία, η οποία όπως διαπιστώθηκε αν εισαχθεί σε παγωτό το κάνει ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ζέστη.

Kι όμως! Έρχονται τα παγωτά που δεν λιώνουν Πρωτεΐνη υπόσχεται να εμποδίσει την τήξη.

Μάλιστα οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο παραγωγής αυτής της πρωτεΐνης η οποία υποχρεώνει τα συστατικά του παγωτού να… προσδένονται μεταξύ τους και έτσι να καθυστερεί το λιώσιμο του.

Η ονομασία της είναι BslA και «δένει» μεταξύ τους τα λιπαρά, το νερό και τις φυσαλίδες αέρα που υπάρχουν στο παγωτό δημιουργώντας ένα μείγμα που αντιστέκεται πολύ αποτελεσματικά σε θερμό περιβάλλον διατηρώντας το έτσι για αρκετή ώρα στερεό αλλά και κρύο.

Ταυτόχρονα η πρωτεΐνη εμποδίζει τον σχηματισμό μικρών κρυστάλλων πάγου στην επιφάνεια του παγωτού που αλλοιώνουν την υφή και την γεύση του.

Τέλος όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές με την χρήση αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούν να παρασκευαστούν παγωτά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες που φαίνεται ότι έχει αυτή η πρωτεΐνη στη βελτίωση του παγωτού τόσο στην διαδικασία παραγωγής όσο και στην διαδικασία της κατανάλωσης του»

αναφέρει η βιομοριακή φυσικός Κάιτ ΜπαγωτακΦι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΠΗΓΗ: ant1iwo.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ