Η Λένα Πλάτωνος στο Φεστιβάλ Ξαρκής, σήμερα στη Λόφου


Η Λένα Πλάτωνος στο Φεστιβάλ Ξαρκής

«Έχω εδώ μια συνθέτρια καταπληκτική», είπε ο Μάνος Χατζιδάκις μιλώντας τηλεφωνικά στον Αλέκο Πατσιφά, τον διευθυντή της δισκογραφικής «Λύρα», αναφερόμενος στη Λένα Πλάτωνος.

Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής σκηνής της Ελλάδας τη δεκαετία του ’80, η Λένα Πλάτωνος είναι ο λόγος που πρέπει να βρεθούμε στο Φεστιβάλ Ξαρκής 2015.

Η 64χρονη σήμερα Λένα Πλάτωνος έρχεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο για να παρουσιάσει τον πιο πρόσφατο δίσκο της, Ιερός Πόνος [2014] αλλά και επιλεγμένα κομμάτια από προηγούμενες δουλειές της: Σαμποτάζ, Γκάλοπ, Η ηχώ και τα λάθη της, Ημερολόγια, Εδώ Λιλιπούπολη κ.ά. Η Λιλιπούπολη ήταν και ο λόγος της γνωριμίας της με τον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο συνεργάστηκαν για την ομότιτλη παιδική εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα, αναπτύσσοντας έκτοτε πολύχρονη και φιλική σχέση.

Τότε η Λένα Πλάτωνος ήταν μια πειραματική, ιδιόρρυθμη συνθέτρια.

Σήμερα θεωρείται μουσικό ίνδαλμα [Ρωτήστε και τους σύγχρονους δημιουργούς της ελληνικής electronica].

Η εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Ξαρκής

Δυσεύρετη ως προς τις ζωντανές εμφανίσεις της, η Λένα Πλάτωνος απάντησε θετικά στους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ξαρκής και θα δώσει μια συναυλία το Σάββατο 11 Ιουλίου στο χωριό Λόφου. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, της συναυλίας της Πλάτωνος προηγούνται οι Monsieur Doumani και έπονται djs.


Η μουσική της Λένας Πλάτωνος είναι η electronica, με τους στίχους συνήθως υπό μορφή αφήγησης. Ήδη μελοποίησε στίχους των Καρυωτάκη και Καβάφη ενώ στον πρόσφατο δίσκο «Ιερός Πόνος» που θα ακούσουμε στο φεστιβάλ Ξαρκής, μελοποιεί ποιήματα του Γιώργου Χρονά.

«Τα ποιήματα του Γιώργου Χρονά ξεχειλίζουν από αλήθεια. Αυτός είναι για μένα ο ακαταμάχητος Χρονάς και όχι μόνο… Τα ποιήματά του έχουν τα χρώματα της θάλασσας και την οσμή από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ω! του θαύματος ο ερμηνευτής των τραγουδιών μας είναι ένας αυθεντικός Θεσσαλονικιός που ακροβατεί μοναδικά μεταξύ λυρικού και λαϊκού τραγουδιού. Ο Παντελής Θεοχαρίδης είναι για μένα από τους πιο καλύτερους ερμηνευτές της γενιάς του, πάντα προσεκτικός στα καλλιτεχνικά βήματά του», αναφέρει μεταξύ άλλων η Λένα Πλάτωνος στον δίσκο.

Ο Παντελής Θεοχαρίδης [ο πρώτος ερμηνευτής της Μικρής Πατρίδας], θα συνοδεύει τη Λένα Πλάτωνος στην Κύπρο, όπως και η Μαρίκα Παπάζογλου, η οποία θα ερμηνεύσει μια επιλογή από προηγούμενες δουλειές της συνθέτριας.

Η ίδια η Λένα Πλάτωνος θα εκτελεί στο πιάνο ενώ στα πλήκτρα και στο programming θα είναι ο Στέργιος Τσιρλιάγκος.


+ Η συναυλία της Λένας Πλάτωνος θα δοθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξαρκής 2015, στο Σχολείο του χωριού Λόφου.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 10 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 12 Ιουλίου.

Όλες οι πληροφορίες εδώ: xarkis.com

Σχετικά άρθρα: kapouti.com 1 | kapouti.com 2 | kapouti.com 3

Πηγή: parathyro.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  WIKIPEDIA | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | eggs-in-art.blogspot.com/

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ