Το κεφάλι του ΔΡΑΚΟΥ - Εκεί του τελειώνει το Σινικό Τείχος

Το κεφάλι του Δράκου, έτσι ονομάζεται το σημείο εκείνο, που τελειώνει το Σινικό Τείχος στη Κίνα.

Το Σινικό Τείχος είναι το διασημότερο μνημείο της Κίνας κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.

Θεωρείται, δε, το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο που επιχειρήθηκε ποτέ από την ανθρωπότητα.

Η κατασκευή του Σινικού Τείχους χρονολογείται από το 7ο αιώνα πΧ και η ολοκλήρωση του τοποθετείται κατά τη διάρκεια της δυναστείας Ming (1368-1644).

Το τείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση,[2], αποτελούμενο από 6259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί.

Είναι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο του κόσμου, που προστάτευσε την Κινεζική Αυτοκρατορία από χιλιάδες εισβολείς.

Το πρώτο σημαντικό τείχος της Κίνας χτίστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτοκράτορα της βραχύβιας Δυναστείας Τσιν. Αυτό το τείχος δεν κατασκευάστηκε μονομιάς αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από την ένωση διάφορων προϋπαρχόντων τειχών. Βρισκόταν δε πολύ βορειότερα από το σημερινό τείχος και έχουν βρεθεί πολύ μικρά υπολείμματα από αυτό.

Στη συνέχεια συνεχίστηκαν οι προσπάθειες προστασίας της περιοχής και υπήρξαν συνολικά τέσσερα τείχη:


  • 208 π.Χ. (Δυναστεία Τσιν)
  • 1ος αιώνας π.Χ. (Δυναστεία Χαν)
  • 1138 - 1198 (Περίοδος των πέντε δυναστειών και των δέκα βασιλείων)
  • 1368-1620 (Από τον Αυτοκράτορα Χονγκού μέχρι τον Αυτοκράτορα Γουαν Λι της δυναστείας Μινγκ)


To τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημι-νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.

Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.

Παρατηρητήρια και στρατώνες

Το τείχος συμπληρώνεται από αμυντικούς πύργους-παρατηρητήρια, στους οποίους οι υπερασπιστές των τοίχων μπορούσαν να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους.

Οι στρατώνες και τα διοικητικά κέντρα του τείχους βρίσκονται απλωμένα κατά μήκος τείχους σε μεγαλύτερα διαστήματα.

Το σημείο, στο οποίο το τείχος συναντά τη θάλασσα, ονομάζεται το Κεφάλι του Δράκου, γιατί θυμίζει ένα μεγάλο δράκο που έχει ξαπλώσει και πίνει νερό από τη θάλασσα.


kapouti.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ