Hands free πληρωμές «θέλω να πληρώσω με τη Google»

Θα αρκεί ο πελάτης να πλησιάζει το ταμείο του καταστήματος έχοντας το smartphone πάνω του και να λέει «θέλω να πληρώσω με τη Google»

Έχοντας δείξει προ τετραετίας τον δρόμο για τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου με το Google Wallet, μια πρωτοποριακή για τότε εφαρμογή, όταν όμως τα δίκτυα αποδοχής ανέπαφων συναλλαγών ήταν ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση, η εταιρεία λογισμικού και διαδικτυακών υπηρεσιών επιστρέφει με το Android Pay.


Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του νέου ψηφιακού πορτοφολιού της Google φαίνεται να είναι η δυνατότητα για hands free πληρωμές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τα πρώτα demos, θα αρκεί ο πελάτης να πλησιάζει το ταμείο του καταστήματος έχοντας το smartphone πάνω του και να λέει «θέλω να πληρώσω με τη Google». Καθώς θα απομακρύνεται, η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται και τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στην οθόνη της συσκευής.

Σε δοκιμαστικό στάδιο η συγκεκριμένη λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε δυο αλυσίδες εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς για χαμηλού κόστους συναλλαγές.
Αν και για την ώρα η Google δεν έδωσε πολλές περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί, πιθανότατα θα βασίζεται σε γεωγραφικά όρια βάση της τοποθεσίας του χρήστη (geofences).

Αντίστοιχες προσπάθειες, για πληρωμές χωρίς ο πελάτης να πιάνει στα χέρια του τη συσκευή, έχουν γίνει και από άλλες εταιρείες (μεταξύ των οποίων η PayPal), χωρίς πάντως να βρουν ιδιαίτερη ανταπόκριση, κυρίως από την πλευρά των εμπόρων.

Η Google υποσχέθηκε ότι το Αndroid Pay θα είναι αποδεκτό με την ενεργοποίησή του σε περισσότερα από 700.000 χιλιάδες σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεργάζεται με περισσότερες από 1.000 εφαρμογές στο Android, για in app αγορές. Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τις American Express, Discover, MasterCard και Visa, ενώ η Google (σε αντίθεση με την Apple) φαίνεται πως θέλει να κρατήσει ενεργούς στο παιχνίδι τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.



«Πιστεύουμε στο ίδιο συνεργατικό μοντέλο που έδωσε ώθηση στο Android και από μια συσκευή έφτασε στα χέρια περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών», είπε ο Ντέιβιντ Μπερκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Google. «Συσπειρώνουμε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, τα δίκτυα πληρωμών, τις τράπεζες και τους εμπόρους, για να δώσουμε στους καταναλωτές επιλογές και ευελιξία», ειπώθηκε κατά την παρουσίαση του Android Pay.

Όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα ψηφιακού πορτοφολιού, ο χρήστης θα χρειάζεται να εισάγει τα στοιχεία των καρτών του, μέσω των οποίων θα γίνονται οι ανέπαφες (και σε δεύτερο χρόνο hands free) πληρωμές. Το Android Pay θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε online αγορές.

Στο κομμάτι της ασφάλειας υποστηρίζεται το γνωστό (και από τα Apple Pay και Samsung Pay) μοντέλο του tokenization, της αντικατάστασης δηλαδή των στοιχείων της κάθε κάρτας με μοναδικούς αριθμούς, για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής διαρροής δεδομένων μετά από παραβιάσεις σε συστήματα συναλλαγών. To Android Pay θα λανσαριστεί αρχικά στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος και θα υποστηρίζει την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος, λειτουργία η οποία θα βρίσκεται πλέον στον πυρήνα του νέου Android (M).


Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ