Γιατί είναι άγευστο το φαγητό στα αεροπλάνα;

Στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης προβληματίστηκαν πολύ με τις γεύσεις στον αέρα και αποφάσισαν να ερευνήσουν τους λόγους που το φαγητό στα αεροπλάνα δεν είναι και τόσο νόστιμο.

Γιατί το φαγητό είναι άνοστο στα αεροπλάνα;

Χρησιμοποίησαν 50 εθελοντές στους οποίους έδωσαν να φάνε γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και umami (λέξη ιαπωνική δηλωτική του φαγητού που έχει γεμάτη γεύση όπως το μπέικον, η ντομάτα και το τυρί και που σημαίνει "ευχάριστη νόστιμη γεύση"), δηλαδή τις 5 βασικές γεύσεις.

Οι εθελοντές κατανάλωσαν διάφορες τροφές σε ηρεμία και στη συνέχεια με ακουστικά στα αυτιά όπου δημιουργήθηκε προσομοίωση του θορύβου που υπάρχει στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Αν και οι γεύσεις ήταν ίδιες αποδείχτηκε πως εντέλει το μυστικό κρύβεται στο umami, που όλοι το γεύτηκαν πιο έντονο σε συνθήκες θορύβου.

Η βέλτιστη γεύση ουμάμι εξαρτάται επίσης από την ποσότητα αλατιού, και παράλληλα τα ανάλατα φαγητά μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική γεύση με την κατάλληλη ποσότητα ουμάμι.
“Η αίσθηση της γεύσης διαστρεβλώνεται όταν υπάρχει θόρυβος και γι’ αυτό το φαγητό φαίνεται πιο άνοστο.

Οι συνθήκες που επικρατούν γύρω μας όταν τρώμε επηρεάζουν κατά πολύ τη γεύση μας”, δήλωσε ο Robin Dando, επικεφαλής της έρευνας και διατροφολόγος.

KAPOUTI HELLENIC ONLINE

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ