Βυζαντινό ναυάγιο 100 μέτρων «η ανακάλυψη του αιώνα»

Η Λέσχη Υποβρύχιων Εξερευνήσεων του Ροστόφ ανακάλυψε πλοίο στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της Σεβαστούπολης, το οποίο ήδη βαπτίσθηκε «η ανακάλυψη του αιώνα».

Το τεράστιο, με μήκος μεγαλύτερο από 100 μέτρα σκάφος, το οποίο έχει διατηρηθεί σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, πιθανολογείται πως ανήκει στη βυζαντινή περίοδο.

Κατάπληξη προκαλούν όχι μόνο οι διαστάσεις του πλοίου, αλλά και τα αντικείμενα που οι δύτες ανακάλυψαν μέσα σε αυτό. Όπως ανέφεραν, στο σκάφος μπορεί να βρίσκονται εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα! Και όλα, κρίνοντας από τις πρώτες έρευνες, είναι σε θαυμάσια κατάσταση.

Ο επικεφαλής της Λέσχης Υποβρύχιων Εξερευνήσεων του Ροστόφ (Rostov Dive) Ρομάν Ντουνάεφ μίλησε γι' αυτό στην εφημερίδα «Moskovskiy Komsomolets».

Ως τώρα έχει πραγματοποιηθεί μόνο η πρώτη φάση των ερευνών, γι’ αυτό και τα μέλη της αποστολής μιλούν με πολύ μεγάλη προσοχή για το εύρημά τους. Ο Ντουνάεφ εξήγησε ότι το μόνο που μπορεί να ειπωθεί αυτή τη στιγμή είναι πως βρέθηκε ένα αρχαίο καράβι, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις βυζαντινό. Είναι πολύ μεγάλο και μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι ασυνήθιστα μεγάλο για εκείνη την εποχή, καθώς το μήκος των πλοίων τότε δεν ξεπερνούσε τα 20-30 μέτρα.

Πώς ανακαλύφθηκε



Από το 2006, κατά τη μελέτη του βυθού της Μαύρης Θάλασσας με σόναρ, η ομάδα του Ρομάν Ντουνάεφ εντόπισε σ’ αυτή την περιοχή ένα ογκώδες αντικείμενο. «Δεν γνωρίζαμε τότε τι είχαμε βρει» αναφέρει ο Ρομάν «και μόνο τώρα καταφέραμε να συνεχίσουμε τις έρευνες βάσει εκείνων των στοιχείων, στέλνοντας αρχικά στον βυθό ρομπότ, μετά τους δύτες, οπότε και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο καράβι».

Το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το -μοναδικών χαρακτηριστικών- σκάφος οι εξερευνητές το κρατούν μυστικό. Είναι μεγάλο το ρίσκο, όπως λένε, να το λεηλατήσουν αρχαιοκάπηλοι, γι’ αυτό και η περιοχή όπου γίνονται οι εργασίες βρίσκεται υπό τη συνεχή επιτήρηση του στρατού και των συνοριακών υπηρεσιών φύλαξης. Το μόνο που αποκαλύπτουν είναι πως το καράβι βρίσκεται σε βάθος 80 μέτρων.

Τι βρέθηκε

Αναφέρθηκε αρχικά ότι στο σκάφος μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες αρχαίοι αμφορείς. Μάλιστα,εκτός από αμφορείς, υπάρχουν εκεί και άλλα αντικείμενα, επειδή το πλοίο δεν μετέφερε μόνο αμφορείς.

Δεδομένου ότι η ηλικία τους κυμαίνεται από τον 9ο ως τον 11ο αιώνα, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Ένας αμφορέας, για παράδειγμα, τον οποίον πρόλαβαν να φωτογραφίσουν, είναι τόσο καθαρός, ώστε δημιουργεί την εντύπωση πως τον τοποθέτησε κάποιος πρόσφατα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εργασίες αποκατάστασης, η αφαλάτωση και το στέγνωμα είναι αρκετά ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει τμήμα της συλλογής οποιουδήποτε αρχαιολογικού μουσείου. Γενικότερα, η μορφολογία του βυθού της Μαύρης Θάλασσας έχει την ικανότητα να διατηρεί την αρχική ομορφιά των αντικειμένων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή η ομάδα του Ντουνάεφ βρήκε και άλλα καράβια, αλλά η μελέτη τους θα ξεκινήσει αργότερα.

straitstimes.com
archaeologyinbulgaria.com
mk.ru

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ