Αρχαία συνταγή κατά του... της μέθης - hangover

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ

Αρχαία συνταγή κατά του...hangover

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι το hangover είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ένας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο γραμμένος στα ελληνικά αποκαλύπτει μια μέθοδο που ακολουθούσαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια όσοι ήθελαν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μέθης. Φορούσαν ένα κολιέ από βότανα και πιο συγκεκριμένα από φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης.

Η αποκάλυψη
Πριν από περίπου ένα αιώνα ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή της αρχαίας Αιγυπτιακής πόλης της Οξυρρύγχου ένας πραγματικός θησαυρός. Επρόκειτο για περίπου 500 χιλιάδες αρχαίους παπύρους. Οι περισσότεροι ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και η διαδικασία του καθαρισμού, της αποκατάστασης και τελικά της μετάφρασης τους αποτελεί μια εξαιρετικά αργή διαδικασία. Αυτές τις μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο πακέτο από μεταφρασμένους παπύρους την οποία επιμελήθηκαν ειδικοί του University College London.
Οι ιατρικοί πάπυροι φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Sackler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για περίπου 30 ιατρικούς παπύρους ένας εκ των οποίων είναι ηλικίας 1900 ετών και γραμμένος στα ελληνικά.

Ο πάπυρος αυτός περιέχει πληροφορίες για το πώς αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή τα συμπτώματα που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του παπύρου αυτός που είχε πιει αρκετά πρέπει να πλέξει φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης (Ruscus racemosus L.) και να τα φορέσει γύρω από τον λαιμό του. Το φυτό αυτό θεωρείτο κατάλληλο για θεραπεία του πονοκέφαλου αλλά και τα συμπτώματα της μέθης. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν το κολιέ της δάφνης δεν αναφέρεται στον πάπυρο αλλά όποιος έχει απορία δεν έχει παρά να κάνει μια δοκιμή…



Πηγή: in.gr
Ελληνικό Καπούτι

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ