Το Άκκιουγιου εκκενώνει το Πέκκιουγιου - Εκκένωση της Κύπρου σε περίπτωση Πυρηνικού ατυχήματος

Εκκένωση της Κύπρου σε περίπτωση ατυχήματος στο Άκκιουγιου

- Άκκιουγιου, περιοχή στα παράλια της Τουρκίας.
- Πέκκιουγιου, περιοχή κοντά στη κατεχόμενη Λευκωσία

Η ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, παράλια της Τουρκίας, πρέπει να απασχολήσει την κυπριακή πολιτεία, αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου. Με βάση μελέτες που έχουν εκπονήσει, αποδεικνύουν ότι ένα σοβαρό ατύχημα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση περιοχών της Κύπρου.

Στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας βρίσκεται η Κύπρος σε ενδεχόμενο ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου της Τουρκίας, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε στις 14 Απριλίου.

Το Άκιουγιου, βρίσκεται μόλις 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καρπασίας και λιγότερο από 300 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία.

Επομένως, ένα σοβαρό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο, αντίστοιχο αυτού της Φουκουσίμα ή του Τσέρνομπιλ, θα επηρέαζε αναντίλεκτα και την Κύπρο.



Εκκένωση του Πρίπυατ - Τσερνόμπιλ
- Η κυβερνητική επιτροπή που ερευνούσε το ατύχημα, με επικεφαλής τον Βαλέρι Λεγκασόβ, έφτασε στο Τσερνόμπιλ το απόγευμα της 26ης Απριλίου. Μέχρι τότε δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 52 βρίσκονταν στο νοσοκομείο. 
Τη νύχτα από 26 προς 27 Απριλίου, περισσότερες από 24 ώρες μετά την έκρηξη, η επιτροπή, αντιμέτωπη με πλήθος αποδείξεων για ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και αριθμό περιπτώσεων έκθεσης σε ακτινοβολία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την καταστροφή του αντιδραστήρα και να δώσει την εντολή για εκκένωση της κοντινής πόλης του Πριπυάτ. 
Η εκκένωση ξεκίνησε στις 2:00μμ της 27ης Απριλίου. Για να μειωθούν οι αποσκευές, ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. 
Ως αποτέλεσμα, στο Πριπυάτ παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας. 
135.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή, 50.000 από αυτούς κάτοικοι του Πριπυάτ. 

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Κύπρου. Οι επιστήμονες του, σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα όπως το Max Planck της Γερμανίας, εκπόνησαν μελέτη για τη ραδιενεργό ρύπανση που μπορεί να προκύψει από ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου και του Ακιουγιου.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Παπανικόλας, δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να ενδιαφερθεί για την ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου, καθησυχάζοντας ωστόσο ότι τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν σπάνια.

«Η κυπριακή πολιτεία την οποία διαρκώς ενημερώνουμε μπορεί κ πρέπει με βάση το Διεθνές Δίκαιο να αποταθεί κ να διεκδικήσει το δικαίωμα να έχει γνώση για το τι συμβαίνει σε κάτι που μας επηρεάζει ή και να παρέμβει ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις πιο ασφαλείς στην λειτουργία τους», είπε ο κ. Παπανικόλας.

Ο Θεόδωρος Χριστούδιας, επιστήμονας του Ινστιτούτου Κύπρου, ανέλυσε τι θα γίνει στην περίπτωση ακραίου περιστατικού.

Αναμένουμε, είπε, τα αποτελέσματα να είναι πολύ δυσμενή για την Κύπρο και λόγω των επικρατούντων καιρικών συνθηκών στην περιοχή, αναμένουμε ότι μεγάλο κομμάτι της Κύπρου δύναται να μολυνθεί ραδιενεργά και να πρέπει να εκκενωθεί.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το ρίσκο κυμαίνεται εποχιακά, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ραδιενεργών αερίων κατά τους χειμερινούς μήνες.




Ελληνικό Καπούτι

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ