Στον Παγκόσμιο «γευστικό» χάρτη τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα

Κατεβάστε την εξαιρετική έκδοση του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών πόρων της Κύπρου για την Κυπριακή κουζίνα. Μια έκδοση που πρέπει να είναι σε κάθε υπολογιστή.

Ο Κυπριακός Τζελεμεντές

Στον «γευστικό» χάρτη τα κυπριακά προϊόντα

Τι είπε ο Υπουργός:  
Στον «γευστικό» χάρτη εδεσμάτων θέλουμε να βάλουμε κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα όπως το παφίτικο λουκάνικο, το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού, το κολοκάσι-πούλλες Σωτήρας και το πολυσυζητημένο χαλούμι. «Το υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει ως προτεραιότητα την εγγραφή κυπριακών προϊόντων ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε συνέντευξή του στην «Α». Μέχρι σήμερα, η Κύπρος έχει κατοχυρώσει ως ΠΓΕ το λουκούμι Γεροσκήπου και τα κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου το 2007 και 2011 αντίστοιχα. «Ευελπιστούμε ότι το επόμενο προϊόν που θα κατοχυρωθεί θα είναι το χαλούμι, το μεγάλο εξαγωγικό όπλο της Κύπρου», είπε ο κ. Κουγιάλης.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ.

Το υπουργείο έχει εξετάσει και προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) τον Ιούλιο του 2014 την αίτηση για καταχώρηση στο ευρωπαϊκό μητρώο των ονομασιών των κυπριακών προϊόντων το παφίτικο λουκάνικο ως ΠΓΕ. Επίσης, το Φεβρουάριο του 2015 προωθήθηκαν οι αιτήσεις για εξέταση και πιθανή καταχώρηση το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού (ΠΓΕ) και το κολοκάσι-πούλλες Σωτήρας (ΠΟΠ). Οι αιτήσεις αυτών των προϊόντων βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της εξέτασης. Παράλληλα και σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται υπό εξέταση οι αιτήσεις για χοιρομέρι Πιτσιλιάς (ΠΓΕ), ποσυρτή (ΠΓΕ), λούντζα Πιτσιλιάς (ΠΓΕ), λουκάνικο Πιτσιλιάς (ΠΓΕ), ροδόσταγμα Αγρού (ΠΟΠ). Οι φάκελοι των τριών πρώτων προϊόντων (που εκκρεμούν εδώ και περίπου 10 χρόνια) βρίσκονται στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία συμβουλεύει τον υπουργό κατά πόσο μπορούν να κατοχυρωθούν, και στη συνέχεια ο υπουργός αποφασίζει κατά πόσο θα υποβάλει αίτηση στις Βρυξέλλες. «Είμαι βέβαιος ότι οι αιτήσεις για αυτά τα προϊόντα θα κατατεθούν στην ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Κουγιάλης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.
«Με την κατοχύρωση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ θεωρούμε ότι αναδεικνύουμε την κυπριακή γαστρονομία, την πλούσια παράδοση του τόπου μας και ταυτόχρονα παρέχουμε ένα νέο όπλο στον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών αλλά ταυτόχρονα δίνουμε και μια προστιθέμενη αξία στην αγροτική οικονομία του τόπου. Με την κατοχύρωση και τον ορθό στρατηγικό σχεδιασμό προώθησης των προϊόντων η κυπριακή οικονομία μπορεί να προσμένει σε σημαντικά οφέλη. Θα κατοχυρωθεί ότι η παραγωγή αυτών των προϊόντων θα γίνεται μόνο στην Κύπρο και αυτό θα ισχύει όχι μόνο για τον χώρο της ΕΕ αλλά για όλα τα κράτη με τα οποία η ΕΕ έχει διμερείς συμφωνίες. Παράλληλα θα αυξηθεί η διείσδυση αυτών των προϊόντων σε ξένες αγορές αυξάνοντας έτσι την εμπορική τους αξία. Επιπρόσθετα αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη γεωργική μας παραγωγή και να επικεντρωθούμε στην ποιότητα», κατέληξε ο υπουργός.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 - Κυπριακό και με... βούλα το χαλούμι
Ο φάκελος του χαλουμιού έχει διεξέλθει με επιτυχία όλων των ελέγχων από τη Γεν. Διεύθυνση της Επ. Γεωργίας και έχει χαρακτηριστεί ως άριστος», αναφέρει στην «Α» ο υπουργός Γεωργίας. Το υπουργείο προώθησε την αίτηση του χαλουμιού ΠΟΠ τον Ιούλιο του 2014. Ο φάκελος αφού εξετάστηκε, συνεχίζει, οδηγήθηκε στο στάδιο της μετάφρασης σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που θα εκδηλώνει την πρόθεση της να κατοχυρώσει το προϊόν». Από τη μέρα της δημοσίευσης, είπε, θα χρειαστούμε 8-9 μήνες για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. «Το πιο σημαντικό εμπόδιο όμως είναι το στάδιο της δημοσίευσης, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει απορριφθεί μετά τη δημοσίευση κανένας φάκελος. Θεωρώ ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 το αργότερο θα κατοχυρώσουμε το χαλούμι», συνέχισε.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ HELLIM.
Ο υπουργός είπε ότι η ΚΔ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα γιατί η τουρκική πλευρά προσπαθεί να ανάγει το θέμα του χαλουμιού ως μείζον πολίτικο θέμα. «Αισιοδοξώ όμως ότι το χαλούμι θα κατοχυρωθεί σύντομα προς όφελος της ΚΔ. Αν αυτό το προϊόν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ, τότε θα παράγεται μόνο στο έδαφος της Κύπρου και αυτό είναι ενάντια των συμφερόντων της Τουρκίας», είπε ο κ. Κουγιάλης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΣ.
Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι δεν έχει διοριστεί ακόμα διεθνής οίκος για έλεγχο των προτύπων παραγωγής του χαλουμιού. «Θέλουμε όμως ότι ισχύει στην Ευρώπη να ισχύει και στην Κύπρο ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπιση όλων των παραγωγών Ελλήνων, Τούρκων και άλλων που θα ήθελαν να παράγουν χαλούμι στο νησί», αναφέρει ο υπουργός.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
Το πρότυπο χαλουμιού προνοεί τη συμπερίληψη αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο 50% ως ελάχιστη ποσόστωση. Ωστόσο, εξηγά, έχει δοθεί 10ετής μεταβατική περίοδος και ξεκινάμε με ελάχιστη αναλογία στο 20%. Για να υλοποιηθεί ο στόχος και η παραγωγή του χαλουμιού με αυτές τις ποσότητες, το υπουργείο θα δώσει κίνητρα για αύξηση των ποσοτήτων αιγινού και πρόβειου γάλακτος. «Στην Κύπρο υπάρχουν 400.000 αιγοπρόβατα, από τα οποία ένα μεγάλο μέρος δεν είναι παραγωγικά και στόχος είναι να τα ενεργοποιήσουμε. Θα ξεκινήσουμε με μια κεφαλική επιδότηση από την οποία τα παραγωγικά ζώα θα παίρνουν ψηλότερες επιδοτήσεις για να ενθαρρύνουμε την παραγωγή γάλακτος. Ταυτόχρονα έχουμε πάρει αρκετά μέτρα σχετικά με τις επενδύσεις και πάντοτε ο στόχος είναι να εκσυγχρονιστούν οι παλιές μονάδες ούτως ώστε να καταστούν παραγωγικές και να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων πιο σύγχρονων μονάδων αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο», είπε ο Νίκος Κουγιάλης. Ως υπουργείο, συνέχισε, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη χρόνο με το χρόνο και θα λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης από το οποίο αρκετά μέτρα απευθύνονται στη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος. Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη συνδεδεμένη κεφαλική επιδότηση και αναμένουμε πλέον την έγκριση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ούτως ώστε να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε και τα άλλα μέτρα εκσυγχρονισμού», είπε ο υπουργός.

Έρχεται η... κυπριακή πιστοποίηση

Το υπουργείο Γεωργίας εργάζεται για τη δημιουργία ενός κυπριακού συστήματος ποιότητας, που θα αφορά εστιατόρια, ξενοδοχεία και προϊόντα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το "brand name" Κύπρος. Τα προϊόντα θα φέρουν ένα χαρακτηριστικό σήμα που θα υποδεικνύει ότι είναι πιστοποιημένο κυπριακό προϊόν ποιότητας. Κάτι ανάλογο έχει δημιουργήσει και η Κρήτη με τη σήμανση ποιοτικών, τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με το σήμα «ΚΡΗΤΗ». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα και ένα σήμα ποιότητας κυπριακών προϊόντων ούτως ώστε να βοηθήσει περαιτέρω τον τουρισμό μας διότι είναι αρκετά κυπριακά προϊόντα που είναι δύσκολο να εγγραφούν στις Βρυξέλλες λόγω του μικρού όγκου παραγωγής. Τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα θεωρούνται τα ποιοτικότερα στον κόσμο λόγω του κλίματος, του εδάφους και του ήλιου που έχουμε. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και πρέπει να αναδείξουμε αυτά τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει η κυπριακή γη», εξήγησε ο κ. Κουγιάλης.

ΟΙ... ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΦΙΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Πρώτες ύλες: Φρέσκο χοιρινό κρέας, χοιρινό έντερο, κόκκινο ξηρό κρασί, χοντρό μαγειρικό αλάτι, αλεσμένος κόλιανδρος, αρτησιά και μαύρο πιπέρι, αλεσμένη κανέλα, αλεσμένα γαρίφαλα, ολόκληρος ή αλεσμένος μαύρος σχίνος
Χρώμα: Καφέ με περιοχές χρώματος άσπρου και σκούρου καφέ (σχεδόν μαύρο)
Υφή: Ομαλή (λεία)
Γεύση και άρωμα: Από το κρασί και τα μπαχαρικά

ΓΛΥΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΑΓΡΟΥ
Πρώτες ύλες: Ροδοπέταλα χωρίς το κοτσάνι της ποικιλίας Rosa damascene, ζάχαρη, νερό και χυμός λεμονιού
Χρώμα: Χαρακτηριστικό χρώμα είναι το βαθύ σκούρο μωβ προς καφέ. Όταν απλωθεί γίνεται πορτοκαλί/ανοικτό καφέ. Το χρώμα πετάλου είναι διάφανο μπεζ με αποχρώσεις καφέ
Υφή: Παχύρρευστο μείγμα που προσδίδει σε τριζάτη υφή
Γεύση και άρωμα: Τριαντάφυλλου

ΚΟΛΟΚΑΣΙ-ΠΟΥΛΛΕΣ ΣΩΤΗΡΑΣ
Το κολοκάσι καλλιεργείται για τους εδώδιμους κορμούς του, τις μάππες και τις πούλλες πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Οι μάππες και οι πούλλες αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Σχήμα: Το σχήμα της μάππας είναι κυλινδρικό
Διαστάσεις: Μήκος από 10-30 εκατοστά
Υφή: Ανώμαλη επιφάνεια με μικρά εξογκώματα
Οσμή: Ουδέτερη έως άοσμη

Υπουργείο Γεωργίας

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ