Αυτοί είναι οι 6 δημόσιοι οργανισμοί που έβαλαν λουκέτο

Άλλοι δεν είχαν λόγο ύπαρξης πλέον και άλλοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Ο λόγος για έξι δημόσιους οργανισμούς, στους οποίους μπήκε λουκέτο με απόφαση του Προεδρικού.

Το Sigmalive ξεδιπλώνει την ιστορία τους και εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους η πορεία και ο κύκλος τους, έπρεπε να τερματιστούν.

Αυτοί είναι οι 6 δημόσιοι οργανισμοί που έβαλαν λουκέτο
Παγκύπρια Εταιρία Αρτοποιών

Η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών ιδρύθηκε το 1970 με στόχο τη συνένωση των αρτοποιών σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα που θα παρήγαγε προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή και απρόσκοπτη παραγωγή και προμήθεια αρτοποιητικών προϊόντων προς το κοινό.

Το κράτος κατείχε το 11,54% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, οι εργασίες του οργανισμού επέτρεπαν υψηλούς στόχους για συνεχή αύξηση των πωλήσεων. Ωστόσο οι εξελίξεις στην οικονομία μετά το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 και η έλλειψη παροχής ρευστότητας από τραπεζικά ιδρύματα, κατέστησαν τη λειτουργία του οργανισμού ανέφικτη, γι αυτό και ο  διαχειριστής προχώρησε  στο κλείσιμο του τον Ιούλιο του 2014. Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό έλαβαν επιστολές απόλυσης.


Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ)

Το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ) αποτελούσε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και ήταν υπεύθυνο για το σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και υλοποίηση της Κοινοτικής και Εθνικής πολιτικής στον αμπελοοινικό τομέα.  Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε στην κατάργηση του ΣΑΠ, δεδομένου ότι υπήρχε αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων του με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι διαδικασίες κατάργησης του ΣΑΠ έχουν ολοκληρωθεί  και οι αρμοδιότητες του έχουν μεταφερθεί στο Τμήμα Γεωργίας.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του, κατά την τριετία 2010-2012 ο ΣΑΠ είχε λάβει κρατική χορηγία ύψους €8.100.000. Με την κατάργηση του, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΣΑΠ και οι υποχρεώσεις του έχουν μεταφερθεί στο Κράτος. Το ΣΑΠ απασχολούσε 41 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε διάφορα Τμήματα του Δημόσιου Τομέα για κάλυψη αναγκών στελέχωσης.
Name

Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας (ΟΚΓΒ)

Ο Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας (ΟΚΓΒ) αποτελούσε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου που εφάρμοζε μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσω συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Ήταν υπεύθυνος για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των Μέτρων των Ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο και παράλληλα παρείχε επ΄ αμοιβή υπηρεσίες εργαστηριακών αναλύσεων γάλακτος προς κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιώτες. Ο ΟΚΓΒ ήταν επίσης υπεύθυνος για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη διάθεση γάλακτος στα σχολεία.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγρότικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προχώρησε στην κατάργηση του ΟΚΓΒ, καθώς υπήρχε αλληλοκάλυψη άλλων αρμοδιοτήτων του με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι εν λόγω αρμοδιότητες του έχουν μεταφερθεί στο Τμήμα Γεωργίας, εκτός των αρμοδιοτήτων του εργαστηρίου γάλακτος που έχουν μεταφερθεί στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Αναφορικά τον προϋπολογισμό του, κατά την τριετία 2010-2012 ο ΟΚΓΒ είχε λάβει κρατική χορηγία ύψους €4.839.010. Με την κατάργηση του, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις του Οργανισμού έχουν μεταφερθεί στο Κράτος.

Ο ΟΚΓΒ απασχολούσε 29 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε διάφορα Τμήματα του Δημόσιου Τομέα για κάλυψη αναγκών στελέχωσης. Οι διαδικασίες κατάργησης του ΟΚΓΒ έχουν ολοκληρωθεί.


Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών  (ΣΕΚΠ)

Το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών (ΣΕΚΠ) αποτελεί Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της παραγωγής, της συσκευασίας, τις εξαγωγές και τις τιμές των κυπριακών πατατών.

Την περίοδο αυτή ετοιμάζεται πρόταση από το Υπουργείο Γεωργίας  για μελλοντικές ενέργειες, σε ότι αφορά την κατάργηση του οργανισμού. Ήδη γίνονται συναντήσεις για το θέμα με φορείς αγροτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, εξάλλου, στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Προεδρικού  «ενθαρρύνεται η ανάληψη των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών από αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών, ώστε η λειτουργία του Οργανισμού να τερματιστεί το 2015».

Αιτία, η ανάληψη των εμπορικών δραστηριοτήτων του ΣΕΚΠ από τις αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών.

Κατά την τριετία 2010-2012 το ΣΕΚΠ είχε λάβει  κρατική χορηγία ύψους €2.403.965 (που αφορούσε το Ταμείο Συντάξεων για τα έτη 2011 και 2012).  Σημειώνεται ότι ΣΕΚΠ απασχολεί έξι υπαλλήλους.

Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης  (ΟΓΑ)

Ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) είναι ημικρατικός, μή κερδοσκοπικός Οργανισμός που προσφέρει υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη στους γεωργούς, αποζημιώνοντάς τους στις περιπτώσεις που τα ασφαλισμένα γεωργικά προϊόντα τους είχαν ζημιές από αναπόφευκτα φυσικά αίτια. Κύρια αρμοδιότητα του Οργανισμού είναι η διενέργεια εκτιμήσεων των ζημιών από ασφαλισμένα φυσικά αίτια, με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Οι αποζημειώσεις  καλύπτονται από τον Οργανισμό.

Ενόψει των νέων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαίσιο που θα διέπει τη γεωργική ασφάλιση, και με βάση τις εισηγήσεις στην μελέτη αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που ετοιμάστηκε από τους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας,  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη Συνεδρία του στις 4.2.2015 την ένταξη του ΟΓΑ στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Οι αγροτικές οργανώσεις, που σήμερα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΓΑ, θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Στόχος του Υπουργείου είναι η προσαρμογή του συστήματος Γεωργικής Ασφάλισης στα Ευρωπαϊκά δεδομένα και η ευρύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων στο γεωργικό τομέα.

Οι διαδικασίες για τον ΟΓΑ θα αρχίσουν να τροχιοδρομούνται άμεσα. Μιλώντας στο SigmaLive, ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, δήλωσε ότι ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης δεν καταργείται. Όπως εξήγησε, η σημερινή μορφή του ΟΓΑ, είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς και ως εκ τούτου έχει αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός του.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα απευθυνθεί σε εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα καταρτίσουν ένα πλαίσιο λειτουργίας στη βάση των κοινοτικών κανονισμών. Αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα μεταφερθεί στο τραπέζι του διαλόγου και με την συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων θα αποφασιστεί η τελική του μορφή.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα, θα είναι καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο κ. Κουγιάλης εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο θεσμός της ασφάλισης θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει σήμερα και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας.

Σημειώνεται ότι κατά την τριετία 2010-2012, ο ΟΓΑ έλαβε κρατική χορηγία ύψους €11.802.860. Ο οργανισμός απασχολεί 25 υπαλλήλους.

Αρχή Κρατικών Εκθέσεων

Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων ιδρύθηκε το 1968 και αποτέλεσε τον επίσημο και πιο δυναμικό εκθεσιακό φορέα της Κύπρου. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1976, διοργανώνοντας την πρώτη ετήσια Διεθνή Έκθεση. Ο Οργανισμός έχει στο ενεργητικό του πολλές διεθνείς και μη εκθέσεις, τις οποίες διοργάνωνε σε ετήσια βάση.  Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων ήταν ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εκθεσιακού κέντρου στην Κύπρο, έχοντας στη διάθεση της 30,000 τ.μ. κλειστού και 10.000 τ.μ. ανοιχτού εκθεσιακού χώρου σε ένα χώρο πράσινου 200,000 τ.μ.

Κακοδιαχείριση και χρέη συνολικού ύψους €8 εκατομμυρίων ευρώ ήταν τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν στην απόφαση για τερματισμό της λειτουργίας του οργανισμού.

Τη στιγμή αυτή, η διαχείριση του εκθεσιακού χώρου περιήλθε στο υπουργείο ενέργειας, εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού, μέχρι την αποκρατικοποίηση της έκθεσης.

Μαρία Στυλιανού > sigmalive.com
@kapouti > kapouti.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ