WhatsApp, iMessage, FaceTime και Snapchat απειλούνται με απαγόρευση στην Μεγάλη Βρετανία από τον πρωθυπουργό Κάμερον

Η προειδοποίηση και η υπόσχεση του Βρετανού πρωθυπουργού, που έδωσε, αν κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
- Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την τρομοκρατία η αιτία
- WhatsApp, iMessage, FaceTime και Snapchat απειλούνται με απαγόρευση

Τα WhatsApp, iMessage, FaceTime και Snapchat έβαλε στο μάτι ο Βρετανός πρωθυπουργός. Όλα αυτές οι εφαρμογές με τα κρυπτογραφημένα μηνύματα δεν επιτρέπουν στις αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που ανταλλάσσονται από τους χρήστες. Ο Independent αναφέρει ότι ο David Cameron πρόκειται να μπλοκάρει το σύνολο αυτών των εφαρμογών, εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Η είδηση για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Για τους σκοπούς της έρευνάς τους, με ένταλμα οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε τηλεφωνικές κλήσεις. Ωστόσο, τα κείμενα και το περιεχόμενο που ανταλλάσσεται με τη χρήση των προαναφερθέντων εφαρμογών είναι μη προσβάσιμο σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός από τους αποστολείς και παραλήπτες. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εφαρμογές αυτές που στέλνουν και λαμβάνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από τρομοκράτες και εγκληματίες. Ως εκ τούτου, είπε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στις αρχές ασφαλείας να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αν ο Cameron επανεκλεγεί ως πρωθυπουργός και πάλι τον Μάιο, είναι πιθανό να επιβάλει ένα νόμο για την απαγόρευση των WhatsApp, iMessage, FaceTime, Snapchat και άλλων εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, εφόσον δεν επιτραπεί στις αρχές να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των ανταλλασσόμενων μηνυμάτων. Η ArtsTechnica αναφέρει ότι αρκετοί ύποπτοι για τρομοκρατία στην Ισπανία συνελήφθησαν καθώς βρέθηκαν να χρησιμοποιούν e-mail με μέτρα ασφαλείας υψηλού επιπέδου, όπως και διακομιστές ειδικού τύπου, που παρέχουν αυξημένη προστασία στα δεδομένα.

Η κρυπτογράφηση έχει γίνει ένα καυτό θέμα συζήτησης, με πολλές κορυφαίες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Apple, η Google και η Yahoo να συμπορεύονται μαζί για να οχυρώσουν τη ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής του χρήστη. Το WhatsApp ενισχύθηκε μάλιστα και προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end από τα τέλη του περασμένου έτους.

Παρά την όποια απαγόρευση ή περιορισμό τους, δεδομένου ότι αυτές οι εφαρμογές είναι πάρα πολύ δημοφιλείς, θεωρείται βέβαιο πως οι χρήστες θα βρουν σύντομα εναλλακτικές μεθόδους.

Independent.co.uk 

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ