Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Με αφορμή την προχτεσινή υπογραφή Συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, παραθέτουμε Δελτίο Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ημερομηνίας 5 Μαΐου 2006, αναφορικά με την επίσκεψη του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αίγυπτο:

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και οι σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου 

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του χθες σε δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, όπου εκτελεί επίσημη επίσκεψη, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Hosni Mubarak και είπε ότι ζήτησε «τη συνέχιση της στηρικτικής στάσης της Αιγύπτου προς την Κύπρο στον Οργανισμό Ισλαμικών χωρών».

Αναφορικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Θεωρώ μεγάλης σημασίας την τελετή υπογραφής αυτών των συμφωνιών που ανοίγουν το δρόμο για συνέχιση της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων μας με την Αίγυπτο σε νέους τομείς δραστηριότητας και σε κοινές δράσεις προς το κοινό όφελος».

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να υπάρξει απτό αποτέλεσμα από τη συμφωνία που αφορά στην κοινή έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε ότι όσον αφορά τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων, έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «όταν εντοπιστούν κοιτάσματα, όταν έχουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και που θα δείχνουν τη δυνατότητα ύπαρξής τους, θα γίνει από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «οι προσπάθειες που κατέληξαν στη σημερινή συμφωνία άρχισαν πριν από εννέα μήνες και έγινε κατορθωτό να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι προχωρούμε σε καλό δρόμο», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο σημειώθηκαν από τρίτες χώρες οποιεσδήποτε αντιδράσεις για τις διμερείς συμφωνίες Κύπρου- Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες, όπως αυτές, για την αξιοποίηση του εθνικού της πλούτου»."

Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2014
Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος [info@tassospapadopoulos.eu]

ΑΠΕ > kapouti.com





Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ