Υπό καθεστώς διαχείρισης ο όμιλος Aqua Sol Hotels

Χρέος πέραν των €100 εκατ. προς Τράπεζα Κύπρου

Υπό καθεστώς διαχείρισης ο όμιλος Aqua Sol Hotels

Λευκωσία: Υπό διαχείριση τέθηκε χθες η εταιρεία Aqua Sol Hotels, ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στο νησί, διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της έναντι της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες ξεπερνούν τα €100 εκατ.

Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που είχε η Aqua Sol Hotels με την Τράπεζα Κύπρου, πέραν των εμπράγματων εξασφαλίσεων είχε εκδώσει και ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης ύψους €70 εκατ., τα όποια δίνουν το δικαίωμα στην τράπεζα να προχωρήσει σε διορισμό παραλήπτη διαχειριστή, όπως και έπραξε.

Υπό διαχείριση τέθηκε, επίσης, η θυγατρική της εταιρεία Anelmia Hotels, την οποία εξαγόρασε το 2000, καθώς επίσης και άλλες εννέα εταιρείες που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της Aqua Sol Hotels, Γιάννη Παναγή, οι οποίες είχαν επίσης εκδώσει ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόκειται για τις εταιρείες,
Yuleba, 
Anelmia Hotels
Promitheus Investments, 
Solterra Developers & Constructions, 
Raphael Panayis Properties, 
Polyphimos Hotels, 
Nike Hotels, 
M.Y.P. Investments,
Narcissos Hotels
M. Panayis Investments και 
Ectoras Properties.
Χάνει κι η Αρχιεπισκοπή το ξενοδοχείο της;
Παραλήπτης-διαχειριστής όλων των εταιρειών διορίστηκε ο Ελευθέριος Ν. Φιλίππου. Όπως μας αναφέρθηκε, πρόθεση των διαχειριστών είναι η συνέχιση των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος της Aqua Sol Hotels. Οποιοσδήποτε έχει οποιαδήποτε απαίτηση ή διεκδίκηση ιδιοκτησίας, οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου από τις εταιρείες, θα πρέπει πλέον να επικοινωνεί γραπτώς με τον παραλήπτη επισυνάπτοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν στην απαίτησή του. Επίσης, οι χρεώστες των εταιρειών θα πρέπει να προβαίνουν σε εξόφληση των υποχρεώσεών τους απευθείας στον παραλήπτη-διαχειριστή.

Η Aqua Sol Hotels είχε εκδώσει τα εν λόγω ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης στην Τράπεζα Κύπρου στις 24 Νοεμβρίου και 25 Νοεμβρίου του 2009. Την ίδια περίοδο είχαν εκδοθεί ομόλογα κυμαινόμενης επιβάρυνσης προς όφελος της τράπεζας και από τις υπόλοιπες εταιρείες, με εξαίρεση τη θυγατρική της Anelmia Hotels, η οποία τα είχε εκδώσει στις 30 Αυγούστου του 1999 και τη Solterra Developers & Constructions με ημερομηνία έκδοσης την 11η Ιουλίου του 2005.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας Κύπρου, που είδε το φως της δημοσιότητα φέτος τον Μάιο και αφορούσε στοιχεία για τις 30 Ιουνίου του 2013, για τον Όμιλο της Aqua Sol αναφέρεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οι άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις είναι €99 εκατ., τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι €23 εκατ. και άνω των 90 ημερών τα €9 εκατ.

Επίσης, σε παλαιότερη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, αναφερόταν ότι η Τράπεζα Κύπρου κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων της εταιρείας, γνώριζε για την προβληματική συμπεριφορά των λογαριασμών της, καθότι έτυχαν επανειλημμένως αναχρηματοδότησης ή ρύθμισης στο παρελθόν, καθώς επίσης και την ύπαρξη σημαντικών ρευστοτικών προβλημάτων, όμως προχώρησε στη δανειοδότησή της εξοφλώντας κυρίως υποχρεώσεις της σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα αναλαμβάνοντας αδικαιολόγητα υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Επίσης, όπως αναφερόταν, η αποπληρωμή της χρηματοδότησης βασίστηκε σε πολύ αισιόδοξες υποθέσεις ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας.        

Η εταιρεία συστάθηκε στην Κύπρο στις 25 Σεπτεμβρίου του 1992 ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την ονομασία Narcissos Hotels και με έδρα την Λάρνακα, έχοντας ως κύριο σκοπό τη διεξαγωγή εργασιών και επιχειρήσεων στον ξενοδοχειακό τομέα. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1999 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Aqua Sol Hotels. Διαθέτει πέραν των 20 ξενοδοχειακών μονάδων στην Κύπρο, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Aqua Sol Hotels εισήχθη στο κυπριακό Χρηματιστήριο στις 26 Οκτωβρίου του 2000 και διαγράφηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2010 μετά από εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της από τον μεγαλομέτοχό της Γιάννη Παναγή.

Γράφει: Ελένη Νικολάου-Παυλίδη Φιλελέυθερος


75,000 μισθός + έξοδα παραστάσεως κι όλα τα παρεμφερή πληρωμένα για το Γενικό Διευθυντή

Comments

  1. Path of life14/10/2014, 11:47

    Καλά κάνουν οι Τραπεζικοί ελεγκτές κι ο εκκαθαριστής,
    να ελέγξουν και τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας.
    Είναι στο πηδάλιο από το 2006, δεν είναι άμοιρος ευθυνών

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ