Σκοτώνει και τις πεταλούδες η Φουκουσίμα - Fukushima - στην Ιαπωνία

Οι πεταλούδες που τρέφονται με φύλλα από φυτά κοντά στη Φουκουσίμα εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα ασθενειών και θανάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές έδωσαν σε ομάδες πεταλούδων του είδους Zizeeria maha φύλλα από έξι περιοχές απόστασης 59-1760 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, και στη συνέχεια κατέγραψαν τις συνέπειες που εμφάνισαν οι επόμενες γενιές.

Εάν η επόμενη γενιά τρεφόταν επίσης με μολυσμένα φύλλα οι συνέπειες επιδεινώνονταν, σε αντίθεση με όταν κατανάλωναν καθαρές τροφές.

Η κατάρρευση των πυρηνικών αντιδραστήρων το 2011 στη Φουκουσίμα απελευθέρωσε σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή.

Μετά την εκκένωση της πόλης δεν αναφέρθηκαν επιπτώσεις στην υγεία του τοπικού πληθυσμού, ωστόσο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rukyus της Οκινάουα ερευνούν τις επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα.
PressTV - Fukushima
Προηγούμενη έρευνα της επιστημονικής ομάδας έδειξε πως η κατανάλωση φύλλων με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας επηρεάζει σοβαρά τις πεταλούδες του πειράματος, αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ακόμα και χαμηλότερα ποσοστά ραδιενέργειας, και συγκεκριμένα καισίου, μειώνουν αισθητά το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι πεταλούδες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ραδιενέργειας ήταν επίσης μικρότερες σε μέγεθος και εμφάνιζαν άλλες μορφολογικές ανωμαλίες, κυρίως στο σχήμα των φτερών.

«Η άγρια ζωή έχει πιθανώς ζημιωθεί ακόμα και από σχετικά χαμηλές δόσεις της ακτινοβολίας, και η έρευνά μας έδειξε ότι η ευαισθησία ποικίλλει μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους», δήλωσε ο καθηγητής Τζότζι Οτάκι του Πανεπιστημίου Rukyus.

«Η μελέτη μας έδειξε πως η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε αρκετούς οργανισμούς. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να περαστούν στις επόμενες γενιές, όμως μπορούν να περιοριστούν εάν οι πηγές τροφίμων γίνουν και πάλι καθαρές», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr | cretapost.gr | kapouti.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ