Στο περίμενε για 6 χιλιάδες πρόσφυγες για στέγαση

Κυπριακή Οικονομία:  Στο περίμενε 6 χιλιάδες πρόσφυγες

Στο περίμενε βρίσκονται οι πρόσφυγες για να πάρουν την προσφυγική οικονομική βοήθεια από το κράτος και να προχωρήσουν στην ανέγερση ή στην αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος, αφού τώρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας μέριμνας αιτήσεις του 2011.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή προσφύγων η οποία εξέτασε τα πρόβλημα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των εγκριθέντων χορηγιών προς τους πρόσφυγες για οικιστικούς σκοπούς, αρμόδιοι ανέφεραν πως εκκρεμούν 6 χιλ. αιτήσεις ενώ για να εγκριθούν πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα 4 με 5 χρόνων.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους οι λόγοι της καθυστέρησης στην εξέταση αιτήσεων οφείλονται στη μείωση του προσωπικού στην υπηρεσία μέριμνας καθώς και στην έλλειψη χρημάτων.

Αναφέρθηκε επίσης πως λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση των αιτήσεων οι επαρχιακές διοικήσεις οι οποίες κατανέμουν στους δικαιούχους την προσφυγική χορηγία, αφήνουν αδιάθετα τα κονδύλια που τους παρέχει το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στην επιτροπή δεν χρησιμοποιήθηκε κονδύλι €13 εκ.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε πως λόγω της αλλαγής των κριτηρίων για την παραχώρηση προσφυγικής βοήθειας, πολλοί πρόσφυγες βρίσκονται σε απόγνωση.

«Το γεγονός» είπε «ότι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το 2011 εξετάζονται με τα κριτήρια που έχουν τροποποιηθεί τον Νοέμβριο του 2013 δημιουργούν προβλήματα σε ζευγάρια τα οποία υπολόγιζαν το 2011 που υπόβαλλαν την αίτηση τους ότι θα έπαιρναν δηλαδή €37 χιλ. και σήμερα θα πάρουν €20 χιλ. και μάλιστα έχουν μπει και εισοδηματικά κριτήρια που περιορίζουν ακόμα περισσότερο».

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, η επιτροπή έλαβε διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν τα κονδύλια που απαιτούνται προσθέτοντας πως η οικονομική κρίση αποτελεί τροχοπέδη για να αποφασίσει ένα νεαρό ζευγάρι προσφύγων για να προχωρήσει στην αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

«Σήμερα» είπε «ζευγάρι προσφύγων με οικογενειακό εισόδημα ύψους €30 χιλ. ετησίως η χορηγία ανέρχεται σε €20 χιλ. και €3 χιλ. για κάθε παιδί», προσθέτοντας πως «για εισοδήματα από €30 χιλ. μέχρι €45 χιλ. τα ζευγάρια θα παίρνουν €17 χιλ., ενώ για εισοδήματα άνω των €45 χιλ. τα ζευγάρια δεν θα λαμβάνουν χορηγία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, σημείωσε πως για να εξεταστεί μια αίτηση απαιτούνται 2-3 χρόνια και άλλα δύο περίπου χρόνια για να τους δοθούν τα χρήματα.

Ο κ. Βαρνάβα, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην στελέχωση της υπηρεσίας μέριμνας.
«Από την πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση» είπε «σε σχέση με την προσφυγική πολιτική θεωρώ προσωπικά ότι στόχος είναι περίπου αυτή η προσφυγική πολιτική να μειώνεται με αποτέλεσμα να έχει ημερομηνία λήξης κάτι το οποίο εμείς απευχόμαστε αλλά σίγουρα η κυβέρνηση αυτό έχει ως στόχο».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου | stockwatch.com.cy/

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ