H Ρόμα των Ελλήνων

H Ρόμα των Ελλήνων
Ο Δημήτρης Ευαγγελάτος γράφει για την ιταλική πρεμιέρα, το ντεμπούτο του Μανωλά, τον εξαιρετικό Τόρο και εξηγεί γιατί ο Χολέμπας θα δυσκολευτεί στο ξεκίνημα.

Στο ξεκίνημά της στο φετινό Καμπιονάτο η Ρόμα ήταν «λίγο από πέρυσι». Δηλαδή πάνω κάτω με την συνταγή που έφερε στην ιταλική πρωτεύουσα ο Ρούντι Γκαρσία, αλλά και μερικές αλλαγές.

Η χθεσινή Ρόμα δεν έδειξε ότι έχει ακόμα πιάσει τον σούπερ ρυθμό του περυσινού πρώτου γύρου, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν μιλάμε για πρώτη αγωνιστική. Αγώνα με τον αγώνα θα ρολάρει.

Ο Μανωλάς στο ντεμπούτο του δεν έδειξε σε καμία περίπτωση ότι «μασάει». Ούτε αγχωμένος εμφανίστηκε, ούτε διστακτικός, ούτε τίποτα. Πρώτος έβγαινε στις φάσεις, με τον γνωστό τσαμπουκά που τον διακρίνει. Δεν έχω πολλές αμφιβολίες για την παρουσία του στη Ρόμα.

Αν είναι αυτός που ήταν στο Μουντιάλ, θα δέσει το γλυκό. Αντίθετα, έχω αμφιβολίες για το αν ο Χολέμπας θα βρει θέση βασικού τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ξεκίνημα.
Torosides
Η Ρόμα πήρε φέτος στη θέση του αριστερού μπακ τον Ασλεϊ Κόουλ από την Τσέλσι, ο οποίος μπορεί να μην είναι πια αυτός που ήταν (γράφεται μάλιστα κατά κόρον στην Ιταλία ότι και στα φιλικά προετοιμασίας δεν ήταν καθόλου μα καθόλου καλός), ωστόσο στην Ιταλία τους μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές τους στηρίζουν μέχρι τελικής πτώσεως και θεωρώ ότι προς το παρόν τουλάχιστον ο Αγγλος θα έχει πρώτο λόγο για την ενδεκάδα.

Θα μου πείτε τα ίδια λέγανε πολλοί και πέρυσι για τον Τοροσίδη λόγω Μαϊκόν, όμως εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο Τόρο είναι εκ γενετής πολυθεσίτης. Παίζει δεξιά, παίζει αριστερά (αγωνίστηκε εκεί σε πολλά ματς πέρυσι), άμα λάχει παίζει και στα χαφ. Αντίθετα ο Χολέμπας είναι μονοθεσίτης και αυτό ίσως παίξει τον ρόλο του. Στην πορεία της σεζόν πάντως και από τη στιγμή που η Ρόμα παίζει φέτος σε τρία μέτωπα (πρωτάθλημα-κύπελλο-Τσάμπιονς Λιγκ) θα τις βρει τις ευκαιρίες του. Ο Τοροσίδης στην πρεμιέρα του Καμπιονάτο ήταν αξιοθαύμαστος. Κάνει μπαμ ότι πλέον και αισθάνεται και είναι ένας ξεκάθαρος «παίκτης Ρόμα».
Cholembas

Οχι ένας νεόφερτος του Καμπιονάτο σαν πέρυσι, μα ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται πλέον στη Ρόμα με άλλον αέρα λες και παίζει σε αυτήν 5-6 χρόνια! Ενας ποδοσφαιριστής που έχει «κουμπώσει» πλέον για τα καλά -ψυχή τε και σώματι- στην «φαμίλια τζαλορόσο».


Κατά τα άλλα, αφήνοντας δηλαδή στην άκρη την συζήτηση για το ελληνικό στοιχείο της, η Ρόμα έδειξε ότι θα βασιστεί πάνω κάτω στα ίδια όπλα με πέρυσι (Ζερβίνιο, Τότι, Πιάνιτς, Ντε Ρόσι, Ναϊνγκολάν κ.λ.π.), έχοντας όμως προσθέσει έναν πακτωλό ενέργειας με ονοματεπώνυμο στο ρόστερ της. Τον Αργεντινό Ιτούρμπε, που θεωρείται το «next big thing» στην Ιταλία μετά την περυσινή καταπληκτική σεζόν του στην Ελλάς Βερόνα, και η Ρόμα περιμένει πολλά φέτος από αυτόν, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι έδωσε 25 εκατ. ευρώ για πάρτη του. Ο Ιτούρμπε είναι ένας παίκτης που αν σε βρει στο ξέφωτο μπορεί να σε συνθλίψει. Οχι τόσο λόγω της τεχνικής κατάρτισης που διαθέτει (την λες καλή, δεν την λες τέλεια), όσο για την λυσσαλέα ταχύτητα με την μπάλα στα πόδια. Προσέξτε: όχι χωρίς την μπάλα. Ο τύπος έχοντας τη μπάλα στα πόδια μπορεί να αφήσει πίσω του τρεις και τέσσερις αντιπάλους. Το πρόβλημα με δαύτον είναι ότι χρειάζεται πάση θυσία χώρους. Στα παιχνίδια που ο αντίπαλος δεν δίνει χώρους στη Ρόμα (και τουλάχιστον εντός συνόρων αυτά θα είναι πολλά) και θα τον περιορίζει στα λίγα τετραγωνικά μέτρα, ο νεαρός ίσως να έχει πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, ο Γκαρσία είναι καλός προπονητής και κάπως θα την βρει την άκρη του...

SPORTDAY.GR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ 

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ