Στην Ελλάδα δωρίζουν τα ακίνητά τους... για να γλυτώσουν τους φόρους

Αγρότισσα χαρίζει στο δημόσιο 
Ενώ τα ακίνητα στην Ελλάδα, ιδίως οι κατοικίες, έχουν χάσει πάνω από τη μισή αξία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, η αδυναμία χιλιάδων ιδιοκτητών να ανταποκριθούν άλλο στην υπέρμετρη, όπως χαρακτηρίζεται από όλους τους ειδικούς του κλάδου, φορολόγησή τους, με αποκορύφωμα τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιόκτητων Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τους έχει αναγκάσει να βγουν στην αγορά σε μια προσπάθειά τους να πουλήσουν τα ακίνητά τους όσα-όσα.

Παρόλα αυτά, και ενώ οι κτηματομεσίτες προτρέπουν τους έχοντες φυλάξει κάποια χρήματα να αγοράσουν τώρα που οι τιμές είναι χαμηλές, εκείνοι που αναλύουν πιο προσεκτικά τα δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς (τράπεζες, πανεπιστημιακοί), λένε ότι η υψηλή φορολόγηση των ακινήτων στην Ελλάδα (με άμεσους και έμμεσους φόρους), είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να αγοράσει κάποιος τώρα, ακόμα και εάν η ονομαστική τιμή του ακινήτου είναι χαμηλή.

H Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι κατά την περίοδο 2009-2013 η πτώση των τιμών έχει ξεπεράσει το 40%. Οι κτηματομεσίτες μιλούν για πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών, ειδικά για τη μείζονα περιοχή της Αθήνας όπου, λένε, οι τιμές έχουν πέσει κατά 55%-60% στο διάστημα αυτό.

«H υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων θεωρείται από το σύνολο των εταιρειών ακινήτων και των συμβούλων ως η βασική αιτία κατάρρευσης της κτηματαγοράς. Πρόσφατα η TτE με στοιχεία κατέδειξε υποχώρηση των τιμών πάνω από 7% το β` τρίμηνο, ενώ η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Aθηνών επισήμανε τη βαριά φορολογία των ακίνητων ως ανασχετικό παράγοντα σταθεροποίησης της κτηματαγοράς», γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Ημερησία.

Και σημειώνει ότι κατά την Πανελλήνια Oμοσπονδία Iδιοκτητών Aκινήτων, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από τους μέλη της οι οποίοι ζητούν ακόμη και να... δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος προκειμένου να γλιτώσουν τους υπέρογκους φόρους.

«O συμπληρωματικός φόρος κατακρεουργεί σήμερα τους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων, συχνά με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά από τον κυρίως φόρο. Aπό εκεί πρέπει να αρχίσει η διόρθωση, με την κατάργησή του», λέει ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, τα ακίνητα που έρχονται να προστεθούν στα 250.000 και πλέον που είναι αδιάθετα εδώ και χρόνια είναι χιλιάδες κενά διαμερίσματα στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Πρόκειται, γράφει η Ημερησία, κυρίως για μεγάλα και παλαιά σπίτια σε πολυκατοικίες 30-40 ετών που δεν βρίσκουν ενοικιαστή.

Επίσης καταστήματα και γραφεία στο κέντρο που έχουν απαξιωθεί καθώς επί χρόνια «ρημάζουν» και δεν προσφέρουν ούτε ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες τους. Oι φόροι που βεβαιώνονται για τα ακίνητα αυτά είναι μεγάλοι, ειδικά εάν να λάβει κανείς υπόψη ότι είναι απρόσοδα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, δέχονται μαζικές εντολές πώλησης παλαιών ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Διαμερίσματα 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας δίνονται μόλις 40.000 - 50.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα παραθέτει και μερικές αγγελίες των τελευταίων ημερών:
• Διαμέρισμα 59 τ.μ. στην οδό Αριστοτέλους πωλείται 24.000 ευρώ (407 ευρώ/τ.μ.)
• Διαμέρισμα 43 τ.μ. σε καλή πολυκατοικία προσφέρεται... 20.000 ευρώ
• Σπίτι 52 τ.μ. δίνεται μόλις... 12.000 ευρώ
• Διαμέρισμα κατασκευής 2007, 37 τ.μ. πωλείται... 30.000 ευρώ.

onlycy.com

Comments

  1. μετακομίζω Ελλάδα. Τέλος

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ