Ανδρέας Πιττάτζης: “Πληρώνουν 300 ευρώ στην Μύκονο, αλλά στον Πρωταρά θέλουν 50…”

Η επιστολή του Πιττάτζη στον Παρατηρητή...

Ο Ανδρέας Πιττάτζης απαντά στα δημοσιεύματα και στην κριτική του «Παρατηρητή» για τις υψηλές τιμές στα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου, με επιχειρήματα και ύφος που σε κάνει να θέλεις να τον ακούσεις, χωρίς βρισιές, χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς…

Με ένα μεγάλο, πλην ενδιαφέρον σχόλιο, καταγράφει κάποια από τα προβλήματα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και κάνει λόγο για συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος της, ενώ αγγίζει και τη νοοτροπία κάποιων συμπατριωτών μας, όταν παραθερίζουν στην περιοχή…

Μεταξύ άλλων μιλάει για την πολεοδομία, το κτηματολόγιο τα δικαστήρια και την έδρα του επάρχου Αμμοχώστου, που όλα εδρεύουν στη Λάρνακα, αλλά και για άλλα φαινόμενα που τον κάνουν να πιστεύει ότι η ελεύθερη Αμμόχωστος είναι ξεχασμένη…

Διαβάστε τι ακριβώς έγραψε:

«Αγαπητέ κ. Μακρίδη, Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και τις εξουσίες των ΜΜΕ δεν τις αμφισβητεί κανένας. Ίσως αυτό που δεν κατανοήσατε να είναι το πνεύμα των διαμαρτυριών για το άρθρο τόσο το δικό σας, όσο και πάρα πάρα πάρα πολλά άλλα το τελευταίο διάστημα από διάφορους άλλους συναδέλφους σας.

Τα οποία γνήσια εγείρουν αμφιβολίες και προβληματισμό, αν λάβει υπόψη κάποιος τα κάτωθι. Απολογούμαι εκ των προτέρων για την έκταση της παρούσας.

Ουδέποτε επικαλεστήκαμε το αλάθητο. Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι η Επαρχία μας είναι η αγιότερη και η καλύτερη όλων. Ουδέποτε προβάλαμε ότι η Επαρχία μας δεν πρέπει να αναβαθμιστεί σε κάποιους τομείς. Παραγνωρίζουν όμως πολλοί το τελευταίο διάστημα, ότι στην Επαρχία μας και στο Παραλίμνι, αφού είναι και η πόλη των ημερών, έχουν γίνει πάρα πολλά νέα έργα με πρωτοβουλία τόσο των τοπικών αρχών αλλά ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου.

Παλιά ο Πρωταράς ήταν μπυραρίες και εστιατόρια για Άγγλους. Τα τελευταία χρόνια άλλαξε όψη όμως. Καφεστιατόρια για Κύπριους, κέντρα αναψυχής με μουσική για Κύπριους, παγωταρίες, πάρκα για παιδιά. Lidl, Φούρνοι, Best Buy σούπερ μάρκετ για να υπάρχουν και φτηνές επιλογές ενώ παλιά ήταν τα παραδοσιακά μικρά σουπερμάρκετ που όλοι παραπονιόντουσαν (και δικαίως) ότι ήταν πανάκριβα.

Το περασμένο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ άλλων κατασκεύασε τον παραλιακό πεζόδρομο, την 1ης Απριλίου. Το νυν δημοτικό συμβούλιο φρόντισε να μην αισχροκερδεί κανένας στις παραλίες και στα κρεβατάκια, δημιούργησε νέο δρόμο και χώρους στάθμευσης για να μην ταλαιπωρούνται οι παραθεριστές, δημιούργησε και εξωράισε παραλίες για να μην είναι πήχτρα ο κόσμος. Τούτα είναι μερικά από τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 5-6 χρόνια από τους τοπικούς άρχοντες νυν και πρώην και προγραμματίζονται άλλα τόσα.

Το παράπονό μας είναι γιατί κανένας από τα ΜΜΕ δεν αναδεικνύει τα χιλιάδες προβλήματα και κατάφωρες αδικίες που γίνονται. Εξωπραγματικά πράγματα τα οποία μας προσβάλλουν. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα.

Η πολεοδομία Αμμοχώστου, έχει ως μοναδικό μέλημά της την έκδοση αδειών οικοδομής για την Αμμόχωστο (δηλαδή όση απέμεινε μετά την εισβολή). Η έδρα της είναι στη Λάρνακα. Δεν είναι ενοποιημένη με την Πολεοδομία Λάρνακας. Είναι απλά στη Λάρνακα. Το γιατί κανένας δεν το ξέρει. Το κτηματολόγιο επίσης στη Λάρνακα. Τα δικαστήρια Αμμοχώστου, ενοποιημένα και συστεγάζονται στη Λάρνακα. Έδρα Επάρχου, στη Λάρνακα. Το επιμελητήριο Αμμοχώστου, έδρα της η Λεμεσός. Επαρχιακή Διοίκηση, το ίδιο. Σε κάποια από τα ανωτέρω υπάρχουν μικρά παραρτήματα στη περιοχή με περιορισμένες αρμοδιότητες.

Από τους 11 βουλευτές Αμμοχώστου ρωτήσατε πόσοι κατοικούν στην Αμμόχωστο και πόσοι σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λευκωσία;

Κρατικά κονδύλια; Αστείο…ανέκδοτο. Λες και δεν υπάρχουμε. Συγκρίνετε τα 170 εκατ της Πάφου, τα 700 εκατ της Λεμεσού, τα 70 της Λάρνακας με τα 5 εκατ που πήρε η Αμμόχωστος τη τελευταία πενταετία.

Ρωτήσατε εάν έχουμε Αστικό κέντρο; Όλες οι Επαρχίες έχουν εμείς όχι. Αυτό τι σημαίνει; Ο Λαρνακέας ή ο Λεμεσιανός μπορούν να κτίσουν πολυόροφα. Εμείς όχι. Εμείς ως τους 2 ορόφους με το ζόρι. Φώναξε κανένας από εσάς;

Βγήκε κάποιος δημοσιογράφος και να πει «Εγκληματούν, παραμελούν και ασελγούν στην ακρωτηριασμένη Επαρχία»; Κανένας. Βγήκε κάποιος να βάλει πρωτοσέλιδο για αυτή την αισχρή και πρόστυχη διάκριση; Την ίδια ώρα που η συνεισφορά μας στο κρατικό κορβανά αγγίζει τη συνεισφορά μεγάλων αστικών πόλεων;

Εξήγγειλαν ότι κάποια θα αλλάξουν από τα ανωτέρω…περιμένουμε… σαν οδοιπόροι στην έρημο της εγκατάλειψης ψάχνουμε απεγνωσμένα για να πιούμε από το νερό της δικαίωσης… Φτάνει το καλοκαίρι. Και επειδή όλοι βρίσκονται στις θάλασσες συνηθίζουν να γράφουν για τα κακώς έχοντα εκείνης της περιοχής. Θεωρούν κάποιοι ότι γίναμε εκατομμυριούχοι γιατί έχουμε τις θάλασσες. Περιμένουμε όμως εκείνους τους 3 μήνες να ζήσουμε γιατί μετά από αυτούς τους 3 μήνες η επαρχία μετατρέπεται σε νεκροταφείο. Γιατί κανένα κράτος δεν μας στήριξε να έχουμε ζωή. Και το παράπονο μας είναι αυτό. Όλο χρόνο μας αγνοείτε. Δεν δημοσιεύει κανένας τίποτε για την Αμμόχωστο. Βγάζουμε ανακοινώσεις για τα προβλήματά μας και δεν μας δίνει κανένας σημασία. Περιμένουν όμως όλοι το καλοκαίρι να μας δημοσιοποιήσουν πόσα πουλούμε τη παττίχα και πόσα το νερό.

Υπάρχει δε και μια μικρή μερίδα Λευκωσιατών (γιατί κακά τα ψέματα η πλειοψηφία είναι κύριοι, λατρεύουν τη περιοχή και χωρίς αυτούς δεν θα επιβιώναμε) οι οποίοι θέλουν να τρων και να πίνουν πιο φτηνά από τη Λευκωσία. Θέλουν τα ξενοδοχεία μας να είναι πιο φτηνά από όλους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά το παγκόσμιο. Δεν τους πειράζει αν το ξενοδοχείο στη Μύκονο, στη Πάρο ή στα άλλα ελληνικά νησιά είναι 300 ευρώ το βράδυ. Φτάνει στο Πρωταρά να είναι 50. Σε μια τιμή που να δέχονται. Γιατί; «Μα εν Κύπρος σιόρ, κλέφτουν μας».

Δεν λέμε ότι σε κάποια θέματα μπορεί να μην έχετε δίκαιο είτε εσείς είτε πολλοί άλλοι συνάδελφοί σας. Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε την αδικία, τον παραγκωνισμό και την παραμέλησή μας από όλους τους κρατούντες την εξουσία. Δείξετε λίγη κατανόηση.

Δημοσιοποιήστε και την άλλη πλευρά. Κάμετε έρευνα όχι μόνο στις πινακίδες του Δήμου, αλλά και στους προϋπολογισμούς του Κράτους. Όχι μόνο στις τιμές των καφετεριών αλλά και στην παντελή έλλειψη κρατικών υπηρεσιών και έργων. Μακρυγόρησα… συγνώμη…. Και αν φτάσατε και διαβάζετε μέχρι εδώ μπράβο σας… εγώ θα σταματούσα το διάβασμα ενωρίτερα γιατί είναι μεγάλη η απάντηση…».

 oparatiritis.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ