Ο Τραγικός επίλογος της πτήσης AH 5017 της Air Algerie

Ξαφνικά χάθηκαν 668 επιβάτες και 37 μέλη πληρώματος σε 4 διαφορετικά αεροπορικά δυστυχήματα μέσα στο 2014.

#MH370 #MH17 #GE222 #AH5017

Τραγικός επίλογος: Βρέθηκαν τα συντρίμμια της πτήσης της Air Algerie στην έρημο του Μάλι.

Νέα αεροπορική τραγωδία, η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, συγκλονίζει από το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς, η πτήση AH 5017 της Air Algerie, με 116 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Μάλι, ενώ, είχε χαθεί κάθε επικοινωνία με το αεροπλάνο από τα ξημερώματα.

Το αεροπλάνο τύπου MD -83 της Air Algerie εκτελούσε το δρομολόγιο Ουγκαντούγκου -Αλγέρι και σε αυτό βρίσκονταν 110 επιβάτες και έξι άτομα προσωπικό. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως εάν θεωρούνται νεκροί οι επιβαίνοντες, ωστόσο, αυτό θεωρείται το πιο πιθανό ενδεχόμενο.
Το χρονικό του ολονύκτιου θρίλερ
Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αλγερίας, Αir Algerie, ανέφερε νωρίς την Πέμπτη ότι έχασε επαφή με ένα αεροσκάφος της ισπανικής Swiftair που εκτελούσε πτήση τσάρτερ από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι για λογαριασμό της Air Algerie.

Ορισμένες πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ανέφεραν ότι η τελευταία επικοινωνία με την πτήση ΑΗ 5017 ήταν μια ώρα μετά την απογείωσή του αεροσκάφους από την Μπουρκίνα Φάσο. Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι δίνουν άλλα στοιχεία επιτείνοντας τη σύγχυση.
Gossi. French military said the plane crashed in a swamp area. 
Πάντως, η ισπανική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Swiftair επιβεβαίωσε ότι έχασε επαφή με το αεροσκάφος MD-83 που χρησιμοποιήθηκε από την Air Algerie. Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Ουγκαντούγκου στις 01:17 GMT και αναμενόταν να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 GMT. Ωστόσο, όπως σημειώνει ποτέ δεν έφθασε στον προορισμό του.
INFOGRAPHIC Wreckage of missing Algerian airliner found in Mali #AH5017 
Αξιωματούχος της Αλγερινής αεροπορίας ανέφερε ότι οι Αρχές της χώρας έχασαν επαφή με το αγνοούμενο αεροσκάφος της Air Algerie στις 01:55 GMT και ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή Γκάο, στο Μάλι. Κάτι ανάλογο δήλωσε και στο AFP αξιωματούχος της Air Algerie, τονίζοντας ότι η επικοινωνία με το αεροπλάνο χάθηκε όταν βρισκόταν ακόμη στον εναέριο χώρο του Μάλι και πλησίαζε τα σύνορα με την Αλγερία. «Το αεροπλάνο δεν βρισκόταν μακριά από τα σύνορα της Αλγερίας όταν το πλήρωμα κλήθηκε να κάνει αλλαγή πορείας, λόγω κακής ορατότητας και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνο της σύγκρουσης με άλλο αεροσκάφος που έκανε το δρομολόγιο Αλγέρι Μπαμάκο. Η επικοινωνία χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας της Μπουρκίνα Φάσο, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι παρέδωσαν την πτήση ΑΗ 5017 στον πύργο ελέγχου του Νιαμέι του Νίγηρα στις 01:38 GMT προσθέτοντας ότι η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος ήταν στις 03:30 GMT.
he area of crash #AH5017 Air Algeria was localized by an french observation drone Reaper, based in Niamey. 
Το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι το αεροπλάνο έχει συντριβή, ενώ η Γαλλία έστειλε δύο μαχητικά Μιράζ στην περιοχή για να εντοπίσουν την πτήση.
Βρέθηκαν μέσα στην έρημο τα συντρίμμια του αεροπλάνου
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Μάλι ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie εντοπίστηκαν ανάμεσα στις πόλεις Αγκουελχόκ και Κιντάλ.
Satellite image of the area where Air Algeria MD83 #AH5017 crashed. 
Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα... χαλασμένο τηλέφωνο, καθώς, είχε ανακοινωθεί πως τα γαλλικά μαχητικά εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου κοντά στην πόλη Γκάο, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δεν επιβεβαίωνει την είδηση.

«Παρά τις εντατικές έρευνες, μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους. Πιθανότατα συνετρίβη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μάλι», δήλωνε ο κ. Φαμπιούς .

Οπως ανέφερε, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage συμμετέχουν στις έρευνες, προσπαθώντας να εντοπίσουν το αεροπλάνο στην περιοχή όπου εικάζεται ότι κατέπεσε. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν τόσο η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί όσο και οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στον βορρά της χώρας αυτής.

Οι επιβαίνοντες στην πτήση AH 5017

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, από τους 116 επιβάτες του αεροσκάφους, οι 51 ήταν Γάλλοι.

Στον κατάλογο των επιβατών ωστόσο που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροπορική εταιρεία Air Algerie, αναφέρεται ότι οι Γάλλοι επιβάτες ήταν 50. Υπήρχαν επίσης 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, 8 από τον Λίβανο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Λουξεμβούργιοι και από ένας από το Μαλί, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία.

Δεν διευκρινίστηκε τι υπηκοότητας ήταν οι υπόλοιποι επιβάτες, ωστόσο νωρίτερα το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και έξι Αλγερινοί. Τα 6 μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί υπήκοοι.

Τα πέντε βασικά σενάρια για την πτήση της Air Algerie

Τη στιγμή που εξελισσόταν το θρίλερ για τον εντοπισμό της χαμένης πτήσης ο ανταποκριτής υπεύθυνος για θέματα Αμυνας του Skynews (news.sky.com) Αλιστάρ Μπουνκάλ, ανέλυσε τις πέντε πιθανές αιτίες πτώσης του αεροπλάνου:

Καταρρίφθηκε από τους αντάρτες -«Είναι δυνατό να συμβεί, αλλά εν προκειμένω μοιάζει απίθανο» γράφει ο ανταποκριτής του Skynews και συμπληρώνει: «Η ομοσπονδιακή διοίκηση αεροπορίας ανακοίνωσε χθες το εξής: ''Ο οργανισμός των ΗΠΑ απαγόρευσε όλες τις πτήσεις στον εναέριο χώρο του Μάλι λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη''».
 Αεροπειρατεία: Σε πτήσεις της Air Algerie έχουν γίνει τουλάχιστον έξι φορές αεροπειρατείες
Κακοκαιρία: Πηγή που επικαλείται ο ανταποκριτής αναφέρει ότι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν από τους πιλότους της πτήσης ΑΗ 5017 να αλλάξει πορεία κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος.
Το πρακτορείο CCTV μετέδωσε ότι το αεροπλάνο έπεσε στον Νίγηρα. «Αυτό, όμως, σημαίνει εκτροπή της πτήσης προς τα ανατολικά», σημειώνει
Το αεροπλάνο ξέμεινε από καύσιμα -Το αναφέρουν ως ενδεχόμενο κάποια μέσα ενημέρωσης της Αλγερίας. Πάντως, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Skynews αυτό φαντάζει ως ένα μάλλον απίθανο σενάριο.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η Air Algerie ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με αεροσκάφος της, σχεδόν μία ώρα έπειτα από την απογείωσή του από τη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», ανέφερε η ανακοίνωση, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, το αεροπλάνο χάθηκε περίπου στις 4:55 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το αεροπλάνο πετούσε από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου στo Αλγέρι και ήταν ναυλωμένο από ισπανική ιδιωτική εταιρεία, την Swiftair.
Η Swiftair ξεκαθάρισε, μάλιστα, με ανακοίνωσή της ότι το αεροσκάφος ήταν ένα McDonnell Douglas MD-83 κι όχι ένα Airbus A320, όπως είχαν μεταδώσει αρχικά  διεθνή ΜΜΕ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η λίστα επιβατών της πτήσης AH5017, εκ των οποίων 51 είναι Γάλλοι, 27 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, 8 από τον Λίβανο, 6 Αλγερινοί, 5 Καναδοί, 2 Γερμανοί, 2 πολίτες του Λουξεμβούργου, 1 Ελβετός, 1 Βέλγος, 1 Ουκρανός, 1 Νιγηριανός, 1 πολίτης του Καμερούν, 1 από το Μάλι και 6 μέλη του πληρώματος με ισπανική καταγωγή.

Σημειώνεται ότι η συντριβή του αεροσκάφους της Air Algerie, έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους και την χθεσινή τραγωδία με το αεροσκάφος της TransΑsia Αirways το οποίο συνετρίβη στη Ταϊβάν κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 48 άνθρωποι.

E-Radio.gr | @Kapouti Daily | twitter.com/airlivenet

 Νωρίτερα: Συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνετρίβη στον Νίγηρα...Συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie (video)

Νεότερες πληροφορίες έγιναν γνωστές για το Airbus A320 της Air Algerie που χάθηκε από τα ραντάρ 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.

Το αεροσκάφος της Air Algerie είχε προορισμό το Αλγέρι, πρωτεύουσα της Αλγερίας, ενώ μετέφερε 110 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.



Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν πολύ καλές στην περιοχή. Σύμφωνα με το Αir Live Net, το αεροσκάφος συνετρίβη στον Νίγηρα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Airbus προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος. Tο Reuters αναφέρει με τηλεγράφημά του πως το αεροπλάνο φαίνεται να συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

twitter.com/airlivenet

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ