ΚΥΠΡΟΣ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην πλέον πρόσφατη τραγωδία του

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ "ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Έχουν περάσει ήδη τρεις ώρες από την στιγμή που τα πρώτα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σηκώσει άγκυρα από το λιμάνι της Μερσίνας. Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας κατευθύνονται προς τις ακτές της Βόρειας Κύπρου. Tο καθεστώς του Σαμψών είχε αναπτύξει δυνάμεις από την πλευρά της Αμμοχώστου και στον κόλπο της Μόρφου καθώς δεν πίστευαν ποτέ ότι οι Τούρκοι θα επέλεγαν ποτέ το δύσκολο και αποκομμένο από τον Πενταδάκτυλο, βόρειο τμήμα.

Σάββατο 6.30 π.μ. Η μικρή και (κάποτε) γραφική ακρογιαλία “Πέντε Μίλι”, δέκα χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας γεμίζει από τουρκικά μεταγωγικά. Λίγη ώρα νωρίτερα η Λευκωσία θα ξυπνήσει από τον βόμβο των τουρκικών αεροσκαφών που γεμίζουν τον ουρανό αλεξιπτωτιστές. Το βορειοανατολικό τμήμα ήταν πλέον περικυκλωμένο.


Οι πρώτοι αιχμάλωτοι ήταν Κύπριοι επιστρατευμένοι εθνοφρουροί. Αρκετοί από αυτούς παραμένουν αγνοούμενοι ακόμη και σήμερα. Κάποιοι μεταφέρθηκαν και φυλακίσθηκαν σε στρατόπεδα της Τουρκίας και αφέθηκαν ελεύθεροι σε ανταλλαγή αιχμαλώτων μήνες μετά.

Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι και όμηροι στις φυλακές των Αδάνων. Αρκετοί εξ αυτών αν και αναγνωρίζονται τα πρόσωπα τους από τις φωτογραφίες δεν επέστρεψαν ποτέ στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

Σεπτέμβριος 1974. Το πρώτο κύμα Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων επιστρέφει στην Κύπρο. Η χαρά θα αναμειχθεί με τον πόνο. Σε λίγη ώρα θα συναντηθούν με τους δικούς τους αλλά ταυτόχρονα θα πολιορκηθούν από συγγενείς αγνοουμένων που ζητούν απεγνωσμένα να μάθουν την παραμικρή πληροφορία για την τύχη συγγενών τους.





Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1974 - 2014 | ΚΥΠΡΟΣ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗ

Ο φωτογραφικός φακός επιστέφει στα σημεία που απαθανατίστηκε η ιστορία του πραξικοπήματος και της εισβολής στην τελευταία διχασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης











ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Κύπρος - Μελίνα Μερκούρη (ΕΡΤ ντοκιμαντέρ)(1975)
Τον Ιούλη του 1975 η Μελίνα Μερκούρη ήταν στην Κύπρο και γύριζε για λογαριασμό της ΕΡΤ ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τουρκική εισβολή. Για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, το ντοκιμαντέρ αυτό δεν παίχτηκε ποτέ. Η Μελίνα το αναζήτησε κατ‘ επανάληψην, το αναζήτησε και όταν έγινε Υπουργός Πολιτισμού αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 1997, τρία χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας η ΕΤ-1 πρόβαλε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ που βρέθηκε σχεδόν ακέραιο στο αρχείο της ΕΡΤ. Το υλικό που βρέθηκε είναι διάρκειας 100‘ και στο πιο κάτω βίντεο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα τμήματά του.

ΑΤΙΛΛΑΣ '74: Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Πρόκειται για ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 1974 από τον Μιχάλη Κακογιάννη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τον Ιούλιο του 1974, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη Δημοκρατία της Κύπρου, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ε/κ να εκτοπιστούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και προκαλώντας τον θάνατο σε χιλιάδες άλλους. Με τα τρομερά αυτά γεγονότα να λαμβάνουν χώρα την πατρίδα του, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης έσπευσε από το Λονδίνο για την Κύπρο, προκειμένου να τα αποθανατίσει σε ταινία. Υποστηριζόμενος μόνο από έναν κάμεραμαν και έναν ηχολήπτη, ο Κακογιάννης ταξίδεψε σε όλο το μαρτυρικό νησί παίρνοντας συνεντεύξεις από τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και από αμέτρητα θύματα και πρόσφυγες. Η ταινία προσφέρει μια ειλικρινή, προσωπική ματιά στην αδικία που επιβλήθηκε στον αθώο λαό της Κύπρου, ενώ παράλληλα δίνει λεπτομερείς εξηγήσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν μέχρι, αλλά, και μετά από αυτή τη πραγματική ανθρώπινη τραγωδία.
Ελληνική ταινία "Αττίλας '74" Attilas 1974


Επιμέλεια: Κωστής Χριστοδούλου
News247 GR | portfolio.news247 | istorikathemata.com | google.com.cy

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ