Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 23/07/2014

ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ποικίλα τα σημερινά θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εκδήλωση για την καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα στη Λευκωσία, και οι εξελίξεις στη Γάζα, καθώς δηλώσεις και θέματα για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Ας δούμε δικαιοσύνη”, αναφέρεται αναφέρεται στην υπόθεση Ντενίζ Ραμαντάν, ο οποίος είχε κακοποιηθεί βάναυσα από τους γενικούς επιθεωρητές της «αστυνομικής διεύθυνσης» Κερύνειας, όταν συνελήφθη με την κατηγορία για ληστεία και γράφει ότι το δικαστήριο αθώωσε μεν τον κατηγορούμενο, εντούτοις δεν διέταξε έρευνα εναντίων των δύο “επιθεωρητών”.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο εθελοντής Νορβηγός γιατρός, Μαντς Γκίλμπερτ, που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας σε ανοιχτή επιστολή του, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφτεί τη Σίφα μια νύχτα μόνο, μεταμφιεσμένος ίσως σαν καθαριστής. “Είμαι 100% σίγουρος, ότι θα άλλαζε η Ιστορία” γράφει ο Νορβηγός γιατρός. Αλλού γράφει ότι χθες σε κεντρικό δρόμο στη κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη σφαγή που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, με κάποιους από τους συμμετέχοντες να καίνε την ισραηλινή σημαία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Τελείωσε το ενδιαφέρον των Άγγλων” γράφει ότι χιλιάδες Άγγλοι υπήκοοι οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τη κατεχόμενη Κύπρο παράδεισο και αγόραζαν κατοικίες εκεί, άρχισαν να εγκαταλείπουν το νησί και να πουλούν τα σπίτια τους, λόγω του κόστους ζωής και της γενικής άσχημης εικόνας των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η “προεδρία” του ψευδοκράτους ανακήρυξε τριήμερο πένθος για τα γεγονότα στη Παλαιστίνη. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν σήμερα οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με προτεινόμενο μισθό τις 1920 ΤΛ (περίπου 680 Ευρώ).

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Επίτηδες σκοτώνουν τα παιδιά”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Παλαιστίνιου Καθηγητή στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, Ομάρ Μουσταφά, ο οποίος υποστηρίζει ότι το Ισραήλ με στόχο να εξοντώσει τους Παλαιστίνιους σκοτώνει επίτηδες τα παιδιά τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι τα αεροπλάνα της “ομοσπονδίας” εναέριων αθλημάτων του ψευδοκράτους, δεν συμμετείχαν στους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου.  Αλλού γράφει ότι το άγαλμα του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπριών Ραούφ Ντενκτάς, το οποίο δώρισε ο δήμος Εσέντεπε, της Κωνσταντινούπολης και το οποίο κόστισε 110 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 39 χιλιάδες Ευρώ), κατέληξε πεταμένο σε μια γωνιά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η αφθονία του μπαϊραμιού”, αναφέρει ότι αρκετά ξενοδοχεία στα κατεχόμενα και κυρίως αυτά που διαθέτουν καζίνο σημείωσαν εκατό τοις εκατό πληρότητα, για τις μέρες του Ραμαζανιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην “πρόεδρος” των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά μέσα ακόμα και η δύναμη της Τουρκίας . Αλλού αναφέρει ότι ο “υπουργός” εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι είναι εφικτό να γίνει λύση σύντομα και ότι πρέπει να τηρηθούν οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί καθώς και η βάση του κοινού ανακοινωθέντος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κριτήρια για την ιθαγένεια”, γράφει ότι το “υπουργείο εσωτερικών υποθέσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης”, ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εισαγωγή ξεκάθαρων κριτηρίων για την χορήγηση “ιθαγένειας” και ότι το “υπουργικό συμβούλιο” θα μπορεί να παρέχει ιθαγένεια μόνο σε επενδυτές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πριν από τη γιορτή του Ραμαζανιού θα δοθεί χρηματική βοήθεια στους εκτροφείς αιγοπροβάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο όπου μικρά παιδιά παρακολουθούν μαθήματα για το Κοράνι, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ