Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/07/2014

ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Ποικίλα τα σημερινά θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η ειδική συνεδρία στη λεγόμενη βουλή με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής, οι δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό και η εκδήλωση υπέρ της ειρήνης και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και για καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Έκαψαν ισραηλινή σημαία μπροστά στην πρεσβεία”, αναφέρεται στην εκδήλωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού και για καταδίκη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία και γράφει ότι σε αυτή έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι τ/κ συντεχνιών και κομμάτων.

Γράφει ακόμα ότι κατά τις εργασίες ένωσης σωλήνων που θα μεταφέρουν νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα καταστράφηκαν οι υπόγειοι αγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος πέραν των 10 ωρών.  Αλλού αναφέρεται στις πλημμύρες που προκάλεσε η χθεσινή ξαφνική νεροποντή στη Λευκωσία ενώ στα κατεχόμενα δεν έριξε ούτε μια σταγόνα νερού.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ένταση στο Ερτζάν” γράφει ότι οι υπάλληλοι στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν στην κατεχόμενη Τύμπου και συγκεκριμένα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι αναστατωμένοι αφού λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία με το “κράτος” την ίδια στιγμή να απαγορεύει με απόφασή του την απεργία για 60 ημέρες. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται για 14η ημέρα ο ανθρώπινος πόνος και τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας με τους νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις να φτάνουν τους 500 ενώ οι τραυματίες είναι πέραν των 3,150. Γράφει ακόμα ότι φωτιά ξέσπασε σε όχημα συλλογής σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της συλλογής σκουπιδιών στο δρόμο Λευκωσίας -Κερύνειας με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του οδηγού, ο οποίος σώθηκε την υστάτη.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Πάλι αμφιβολίες”, αναφέρεται στη διορία για τις αιτήσεις για την εξέταση για πρόσληψη 15 διευθυντών δημοτικής εκπαίδευσης, η οποία για τρίτη φορά αλλάζει και μεταφέρεται τελικά τέλος του Ιουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αλλαγές στη διαδικασία δημιουργούν αμφιβολίες, με τη συντεχνία των Τ/κ δασκάλων να εξαπολύει καταγγελίες για παρατυπίες στις διαδικασίες. Γράφει ακόμα ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κτυπά και να σπέρνει το θάνατο με περισσότερους από 541 νεκρούς και 3500 τραυματίες. Το δημοσίευμα συνοδεύει φωτογραφία με Παλαιστίνια μάνα, σπαράζοντας από το κλάμα, να κρατάει στα χέρια της το νεκρό παιδί της. Αλλού αναφέρεται ότι το νέο κόμμα στα κατεχόμενα, το SDP,  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θα συνέλθει σε 15 ημέρες για την ψήφιση του καταστατικού του και για κατάρτιση σε σώμα. Το λογότυπο του κόμματος είναι δύο χέρια να κάνουν χειραψία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η λύση είναι όρος”, αναφέρεται στη χθεσινή ειδική συνεδρία της λεγόμενης βουλής με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την τουρκική εισβολή και γράφει ότι σε ομιλίες τους οι ηγέτες των τ/κ κομμάτων αναφέρθηκαν στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ενώ διαφάνηκε η μη ταύτιση απόψεων και θέσεων μεταξύ των κομμάτων στα θέματα όπως “ομοσπονδία”, “εναλλακτικές λύσεις κατά την ενδιάμεση περίοδο”. Γράφει ακόμα ότι οι περισσότεροι Τ/κ προτίμησαν να περάσουν την περίοδο του Ραμαζανιού, που εορτάζεται αυτή τη βδομάδα, εκτός Κύπρου με ιδιαίτερη προτίμηση την Κωνσταντινούπολη και ευρωπαϊκές χώρες.  Αλλού γράφει ότι στάχτες έγινε σκουπιδιάρικο του λεγόμενου δήμου κατεχόμενης Κερύνειας όταν κατά τις εργασίες συλλογής σκουπιδιών πήρε φωτιά το όχημα συλλογής σκουπιδιών με αποτέλεσμα να τεθεί και η ζωή του οδηγού σε κίνδυνο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Θα καθίσουμε (στο τραπέζι των συνομιλιών) ακόμα περισσότερο”, γράφει ότι σε δηλώσεις του στη δημοσιογράφο Λεϊλά Ταβσάνογλου της εφημερίδας Τζιουμχουριέτ, της Τουρκίας, ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου είπε ότι “ο κόσμος από ότι φαίνεται δεν μας βαρέθηκε να καθόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό σημαίνει ότι θα καθόμαστε για πολύ καιρό ακόμη”. Η δημοσιογράφος, όταν δημοσίευσε τη συνέντευξη Έρογλου, μετά τη δήλωση του αυτή σημείωσε: “ξέσπασε σε γέλια”, γράφει η εφημερίδα. Εξάλλου σε δηλώσεις του στο BBC ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι οι Τ/κ δεν είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά της “ΤΔΒΚ”. Γράφει ακόμα ότι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στα αεροδρόμια προειδοποίησαν τις “αρχές” του παράνομου αεροδρομίου ;oτι ο νέος αεροδιάδρομος, ο οποίος ακόμα δεν ολοκληρώθηκε δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλείας και αυτό τον καθιστά επικίνδυνο για χρήση.  Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της Μπανού Μπεπέκ, συζύγου του Τ/κ φωτορεπόρτερ και ιδιοκτήτη του περιοδικού `Ζουμ` στα κατεχόμενα Μπιρόλ Μπεπέκ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή χθες ξημερώματα μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ