Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 21/07/2014


ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ολοσέλιδες φωτογραφίες των χθεσινών πανηγυριών στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία στηρίζει μια “ειλικρινή λύση” στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ο θάνατος της 42χρονης δασκάλας, συζύγου γνωστού φωτορεπόρτερ στα κατεχόμενα είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των πέντε εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) είναι η μόνη εφημερίδα από τις πέντε, η οποία στο πρωτοσέλιδό της δεν αναφέρεται καθόλου στα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα.

Δεν κάνει καν αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Γκιουλ ούτε όμως και στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου για το Κυπριακό.

Αντίθετα, με τον τίτλο “Μετά από επτά χρόνια ξανά η υπόθεση” το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αναφέρεται σε υπόθεση θανάτου γυναίκας, η οποία απεβίωσε αμέσως μετά τον τοκετό, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Δρ. Σεβκέτ Αλπτούρκ, ο οποίος θεωρήθηκε ως ο υπαίτιος για το θάνατο της Γκαμζέ Φελάχογλου και καταδικάστηκε, αμφισβητεί τα ευρήματα του ιατροδικαστή και αναφέρει ότι στην έκθεση του ο Τούρκος ιατροδικαστής δεν αναφέρθηκε σε ιατρικό σφάλμα ή σε λάθος τους θεράποντα ιατρού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής μπροστά στην τουρκική “πρεσβεία” στα κατεχόμενα πραγματοποίησαν χθες μέλη του κομμουνιστικού εργατικού κινήματος, κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Θα αγωνιστούμε για μια ενωμένη Κύπρο και θα νικήσουμε”. Γράφει ακόμα ότι οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται με τα θύματα να είναι κυρίως παιδιά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “40 χρόνια ενθουσιασμού”, αναφέρεται στα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα, με την ευκαιρία της τουρκικής εισβολής. Με φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται τα τουρκικά μαχητικά να πετούν παράνομα πάνω από την κατεχόμενη Κερύνεια και τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιουλ να χαιρετά το πλήθος συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τ/κ Έρογλου, η εφημερίδα αναφέρει ότι με “λαμπρούς εορτασμούς” γιόρτασαν τα κατεχόμενα την “ημέρα ειρήνης και ελευθερίας” την 20η Ιουλίου. Σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα βήματα που το “νέο κράτος” έκανε από την ημέρα της ίδρυσης του και συνεχάρη τους Τ/κ. Η εφημερίδα αλλού αναφέρεται στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και γράφει ότι η χθεσινή επίθεση άφησε πίσω της 87 νεκρούς. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα δεν προβάλλει άλλο θέμα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Η λύση είναι το κλειδί για την ευημερία” αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Γκιουλ κατά τα πανηγύρια και την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Γράφει ότι ο Γκιουλ αναφέρθηκε στη σημασία της εξεύρεσης φυσικού αερίου αλλά και στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και είπε ότι με τη λύση και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και του νερού το νησί θα προοδεύσει. Είπε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για λύση και η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, έχει φέρει εις πέρας της υποχρεώσεις της ενώ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να αλλάξει η στάση της ε/κ πλευράς για να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι στόχος της τ/κ πλευράς είναι να αρχίσει το “πάρε-δώσε” στο Κυπριακό εντός του Αυγούστου και στο δημοσίευμα αναφέρονται τα πέντε σημεία του οδικού χάρτη του Τ/κ ηγέτη, ενώ η απάντηση της ε/κ πλευράς αναμένεται να δοθεί στις 24 Ιουλίου. Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αναφέρεται στα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων, τα οποία είναι κυρίως παιδιά ενώ το δημοσίευμα συνοδεύεται με φωτογραφία πατέρα να φιλά στο μέτωπο το νεκρό του παιδί.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Θέλουμε ειλικρινά μια λύση”, αναφέρεται στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Λευκωσία για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ο Γκιουλ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά θέλει πραγματικά μια λύση στο Κυπριακό και ότι έφτασε ο καιρός της λύσης. Και ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου είπε ότι ειλικρινά η τ/κ πλευρά αγωνίζεται για μια λύση και ότι η τ/κ και τουρκική πλευρά μαζί θα αγωνιστούν για τη λύση. Η εφημερίδα με ολοσέλιδες φωτογραφίες των πανηγυριών στα κατεχόμενα συνοδεύει το δημοσίευμα των δηλώσεων. Γράφει ακόμα ότι με επιστολή του στον Έρογλου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στα κατεχόμενα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στις διαπραγματεύσεις. Αναφορά γίνεται ακόμα στη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε ελληνική εφημερίδα, κατά την οποία, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εξέφρασε προτίμηση για εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του Αυγούστου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Με τη λύση στο στόμα”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιουλ και του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου, κατά τα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής και γράφει ότι και οι δύο αναφέρθηκαν στη λύση του Κυπριακού, με τον Γκιουλ να ισχυρίζεται ότι η τουρκική πλευρά έχει φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της. Αναφορά στο Κυπριακό έκανε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα ενώ παράλληλα εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για “δύο διαφορετικές 20 Ιουλίου” και δίπλα δίπλα τοποθετεί φωτογραφία από τρισάγια σε τάφους πεσόντων στην τουρκική εισβολή και φωτογραφία από την παρέλαση στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο της 42χρονης δασκάλας Μπανού Μπεπέκ, συζύγου γνωστού φωτορεπόρτερ και ιδιοκτήτη του περιοδικού Ζούμ, Μπιρόλ Μπεπέκ, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ