Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 18/07/2014

ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η χθεσινοβραδινή χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα, η σημερινή ειδική συνάντηση των δύο διαπραγματευτών για το Κυπριακό, η συντριβή του Μαλαισιανού αεροπλάνου και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και Τουρκοκυπρίων  πολιτικών για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Χερσαία επιχείρηση”, και  αναφέρεται στην χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας που εξαπέλυσε το βράδυ της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος όπως υποστηρίζει η εφημερίδα έχει βλέψεις για το τελευταίο φρούριο των Παλαιστινίων.
MH17
Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων (KTÖS) προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υπόθεση της παρεμπόδισης – όπως θεωρούν – της ψήφου πολλών Τ/κ που ήθελαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο δικηγόρος που ανέλαβε την εκπροσώπηση της ΚΤΟΣ είναι ο Νίκος Τριμικλινιώτης ο οποίος δεν θα χρεώσει δικηγορικά έξοδα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται μια διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία έχει καταρρεύσει εντελώς.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), δεν έχει παραληφθεί σήμερα από το ΚΥΠΕ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με πηχυαίο τίτλο “Ο Μουσταφά Ακιντζί ανεξάρτητος υποψήφιος”, γράφει ότι ένα από τα σημαντικά ονόματα της πολιτικής σκηνής των κατεχομένων ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στις “πρωθυπουργικές” εκλογές του Απριλίου του 2015, θα κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην χθεσινή χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας με τον στρατό να φτάνει μέχρι την Μπέιτ Λαχία. Αλλού γράφει για το Μαλαισιανό  επιβατικό αεροσκάφος με 295 επιβαίνοντες το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης, σε κοντινή απόσταση από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, το Μαλαισιανό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Θα πραγματοποιήσουν ολοήμερη συνάντηση”, αναφέρει ότι οι συνομιλητές για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζέρσαϊ, πραγματοποιούν σήμερα ολοήμερη ειδική συνάντηση με στόχο για πρώτη φορά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συγκλίσεις στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να είναι όπως πριν το 1974 και ότι μια λύση θα είναι μόνιμη αν εξασφαλίζει δύο κράτη, δύο ίσους λαούς και πολιτική ισότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “δήμαρχος” Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα λυθεί το πρόβλημα καταβολής των μισθών των υπαλλήλων του “δήμου”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Η εφορία να πετάξει τους φακέλους στα σκουπίδια;” αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού οικονομικών” Ζαρέν Μουνγκάν, ο οποίος μετά που το “προεδρικό” έστειλε πίσω το “νομοσχέδιο” για την αναβάθμιση των ισολογισμών και την επιτάχυνση των εισπράξεων αναρωτιέται αν η “εφορία” πρέπει να κλείσει τα μάτια και να πετάξει στα σκουπίδια όσους φακέλους εντόπισε σχετικούς με το θέμα αυτό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην χθεσινοβραδινή χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, Αλλού αναφέρεται σε υπόθεση εκφοβισμού μαθητή γυμνασίου, όπου σύμφωνα με τον κηδεμόνα του μαθητή, οι συμμαθητές του το εκφόβιζαν για να του κλέβουν τα χρήματα του.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπήρξαν και άλλα κρούσματα εκφοβισμού στο συγκεκριμένο σχολείο.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ