Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 17/07/2014

ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η συνέχιση των βομβαρδισμών που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, η χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών για το Κυπριακό  και υποθέσεις απάτης και ληστείας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Σκηνές θανάτου”, και με φωτογραφίες σκοτωμένων παιδιών αναφέρεται σε χθεσινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα με θύμα τέσσερα αγόρια που έπαιζαν στην παραλία.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η υπόθεση αυτοκτονίας του πεθερού του δολοφονηθέντος αστυνομικού επιθεωρητή Μεχμέτ Μπαϊακτάρ, ενόσω βρισκόταν κρατούμενος σε “αστυνομικό τμήμα”, θα εξεταστεί από “κοινοβουλευτική επιτροπή”. Η εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι στα κατεχόμενα ξεκινά το έργο της ενίσχυσης της πρόσληψης ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Τα πιο κρίσιμα θέματα στο τραπέζι”, γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, η οποία διήρκεσε έξι ώρες, συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα όπως το θέμα της ασφάλειας και της υπηκοότητας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κέντρο απάτης και παραθέτει το παράδειγμα δύο Τούρκων, οι οποίοι με πλαστά τουρκικά διαβατήρια και ταυτότητες, έφτασαν στα κατεχόμενα και πραγματοποίησαν τέσσερις ληστείες σε μία μέρα. Αλλού γράφει ότι στη θέση του προέδρου του “ανωτάτου δικαστηρίου” Νεββάρ Νόλαν, ο οποίος αφυπηρέτησε, διορίστηκε ο Σαφάκ Ονερί.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Απώλεια 60 εκατομμυρίων ΤΛ στην αρχή ηλεκτρισμού κάθε χρόνο”, γράφει ότι το γεγονός ότι εδώ και χρόνια παρά τις προσπάθειες δεν έγινε εφικτή η χρήση “έξυπνων” μετρητών ενέργειας από την “αρχή ηλεκτρισμού” των κατεχομένων, είχε ως αποτέλεσμα η “αρχή” να έχει απώλεια 60 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ) κάθε χρόνο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα και ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 220, ενώ ο αριθμός των τραυματιών τους 1635. Αλλού γράφει ότι  ο “υπουργός συγκοινωνιών και έργων” Αχμέτ Κασίφ δήλωσε ότι το πρόβλημα γης που αντιμετώπιζαν σε σχέση με την επέκταση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου έχει σχεδόν επιλυθεί και οι σχετικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Σημαντικές αποφάσεις από το κράτος”, αναφέρει ότι το “υπουργικό συμβούλιο” σε χθεσινή του συνάντηση υπό την προεδρία του “πρωθυπουργού” Οζκάν Γιορκαντζίογλου, πήρε αποφάσεις σχετικά με σημαντικά θέματα όπως τα ελικόπτερα πυρόσβεσης, η απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες και η στήριξη του άμεσου εισοδήματος. Αλλού αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στα κατεχόμενα μετά από πρόσκληση του Ντερβίς Έρογλου, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι επιδιώκουν μία λύση σύμφωνα με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Υπηρεσία έκδοσης ταυτοτήτων!” αναφέρεται σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις απάτης που διαπράχθηκαν από δύο Τούρκους, οι οποίοι με πλαστά διαβατήρια τόσο της Τουρκίας όσο και των κατεχομένων, μπαινοβγαίνουν στα κατεχόμενα διαπράττοντας ληστείες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποφασίστηκε η ετοιμασία αναλυτικής έκθεσης σχετικής με τα λογιστικά του “δήμου” Λεύκας, λόγω του ότι κατά τη θητεία του τέως “δημάρχου”, για κάποιες αγορές δόθηκαν επιταγές στις οποίες όμως δεν αναγράφεται το όνομα του παραλήπτη. Αλλού γράφει ότι παρατείνεται για την επόμενη εβδομάδα η καταβολή των μισθών των υπαλλήλων του “δήμου” Λευκωσίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ