Το παλαιότερο εστιατόριο McDonald's στον κόσμο και η ιστορία του

Μήπως σας έχει πιάσει η νοσταλγία για τηγανιτές πατάτες "McDonald's";

Το παλαιότερο εστιατόριο McDonald's εξακολουθεί να λειτουργεί έχοντας ακόμα την γεύση και την αίσθηση των 1950ς, κρατούν ακόμα την πρώτη μασκότ των "McDonald's" τον 'Speedee'.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Downey, της California και ήταν το 3ο McDonald's που λειτούργησε.

Το κατάστημα λειτούργησε το 1953 και εξακολουθεί να είναι, σχεδόν, όπως και τότε, όταν πρωτοξεκίνησε.
Λειτουργεί ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση για να μπορεί να διατηρεί την αυθεντικότητα του.

Το προσωπικό φορά στολές της δεκαετίας του 1950 και εξακολουθούν να σερβίρουν την αυθεντική συνταγή των Burgers "McDonald's", των CheeseBurgers, των τηγανητών πατάτων και των MILK SHAKES όπως το αυθεντικό BANANA THIK SHAKE, Μπανάνα, που δεν σερβίρουν στην  σημερινή εποχή, τουλάχιστον ;όχι στην Κύπρο.

Εξακολουθεί να έχει τις αυθεντικές κόκκινες εξωτερικές γραμμές δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση από τα υπόλοιπα 30,000 εστιατόρια McDonald's που λειτουργούν σε ολόκληρο το κόσμο.

Το μοναδικό στο πέρασμα του χρόνου εστιατόριο.

Χαρακτηριστικό: Κλειδί της επιτυχίας του, είναι η νοσταλγία και η αίσθηση του παλαιού από τα σημερινά εστιατόρια καθώς και η πρώτη μασκότ -Speedee the chef- να υψώνεται σε ύψος 60 ποδών στον χώρο στάθμευσης.

Μηχανή του χρόνιου: Ξεχωριστό μέρος της στολής των 50ς, ήταν το χάρτινο καπέλο των Μαγείρων το οποίο και συνεχίζουν να φορούν.

Εδώ σερβίρεται η κουζίνα των 1950ς, και οι πελάτες παραγγέλνουν από το παραδοσιακά σχεδιασμένο, ΡΕΤΡΟ μενού.

Περισσότερα...
Μαζί με το φαγητό της τότε εποχής, το εστιατόριο σερβίρει και τα σημερινά δημοφιλή γεύματα, όπως τα Big Macs και τα Chicken McNuggets, αναγκάστηκε μάλιστα να τα προσθέσει, διότι την δεκαετία του 1990 κινδύνευσε να κλείσει λόγο, αρνητικών πωλήσεων.

Η εταιρεία McDonald's, είχε κάνει πλάνα για να το κατεδαφίσει και να κτίσει ένα νέο, με στιλ ΡΕΤΡΟ, σε παρακείμενο χώρο, αλλά μετά άλλαξε ιδέα και αποφάσισε να αναπαλαιώσει το υφιστάμενο μετά και από πιέσεις από τους περιβαλλοντολόγους της περιοχής.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Downey - 12 μίλια απόσταση από το Los Angeles και έχει ιστορία 61 χρόνων.
Παρά το ιστορικό του, αρκετοί "τόπακες", δεν είχαν ιδέα ότι ήταν το πιο παλιό στο είδος του.

Ο Christians Gerhard, 40, χρόνων από το Las Vegas, της Nevada, οδήγησε τα 560-μίλια της απόστασης ως το Downey και πίσω, για να φάει στο εστιατόριο. Είναι το αγαπημένο μου, είπε, γι αυτό και οδήγησα τόσην απόσταση για να έρθω εδώ.

Το εσωτερικό του εστιατορίου McDonald's, στην California, είναι από το 1953.

Παράδοση: Η 1η μασκότ 'Speedee' ήταν βασισμένη πάνω σε ένα ΣΕΦ που ενσάρκωνε το γρήγορο σέρβις του φαγητού και του ταυτόχρονου σερβιρίσματος των ποτών.

Μοναδικά: Ακόμα και τα 2 χρυσά τόξα στις πλευρές του εστιατορίου και στο μπροστινό παράθυρο είναι επίσης ξεχωριστά διότι εγκαταστάθηκαν μόνο στα 3 πρώτα McDonald's.
Μπορείς να φανταστείς ακόμα τις σερβιτόρες να σου φέρνουν το φαγητό πάνω στα πατίνια με τροχούς.

Το πρώτο εστιατόριο McDonald's άνοιξε στον Άγιο Βερνάρδο -San Bernardino-, της California το 1938, και 1 hamburger κόστιζε 10 σεντ του δολαρίου.

Η αλυσίδα έτοιμου γρήγορου φαγητού, αντικατέστησε  τον Speedee με τον πιο διάσημο Ronald McDonald το 1967.

Η εποχή του Speedee ήταν η εποχή της αρχιτεκτονικής 'Googie' όπως λεγόταν. Το 'Googie' ήταν διάσημο κίνημα μεταξύ 1940-1960 το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την Αμερικάνικη καταναλωτική μανία σε αυτοκίνητα και από τα διαστημικά ταξίδια και από τους αστροναύτες.

Επισκέπτες από όλο το κόσμο ταξιδεύουν για να δουν αυτό το μοναδικό εστιατόριο McDonald's.

Ο 38χρονος επισκέπτης Simon Gray, από το Nottingham της Αγγλίας, είπε ότι διάβασε για το συγκεκριμένο McDonald's στο internet και είπε "επειδή αγαπώ το συγκεκριμένο είδος, το θεώρησα σαν ένα προσκύνημα και ήρθα", έχω φάει σε εστιατόρια McDonald's σε ολόκληρο το κόσμο αλλά αυτό εδώ είναι μοναδικό", δεν ξέρω αν είναι η νοσταλγία της ΡΕΤΡΟ εποχής, αλλά εδώ το φαγητό έχει διαφορετική και καλύτερη γεύση.

Ιστορία....
Τα αδέρφια Richard και Maurice McDonald, άνοιξαν το πρώτο εστιατόριο McDonald's, στο San Bernardino, της California το 1940. 8 χρόνια μετά, η εταιρεία παρουσίασε το σύστημα 'Speedee Service System', δλδ Σύστημα Ταχείας Εξυπηρέτησης, το οποίο έδωσε ώθησε στην γρήγορη εξάπλωση του γρήγορου και έτοιμου φαγητού -fast food- πριν από την παραγγελία του πελάτη.

Για να μπορέσουν να "πουλήσουν" την ιδέα τους, τα αδέρφια McDonald's, δημιούργησαν την μασκότ του ΣΕΦ 'Speedee' θέλοντας έτσι να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους για την καλή ποιότητα του φαγητού μέσω της εικόνας του ΣΕΦ.

Ο Ronald McDonald αντικατέστησε τον Speedee σαν η επίσημη Μασκότ της εταιρείας, το 1967 και είναι μέρος ενός φανταστικού κόσμου με χαρακτήρες όπως ο monster "Grimace" και ο "The Hamburgler"

Τα πρώτα εστιατόρια λειτούργησαν σαν franchises, επιτρέποντας τους έτσι, να λειτουργούν αυτόνομα ενώ παράλληλα επωφελούνται από το προνόμιο να είναι μέρος ενός μεγάλου ονόματος -brand-.

Το 1955, ο Τσεχο-Αμερικάνος επιχειρηματίας Ray Kroc, άνοιξε το 9ο franchise, εστιατόριο McDonald's στο Des Plaines, του Illinois.
Η επιτυχία του, ενθάρρυνε τον Kroc να συνεταιρέψει με τα αδέλφια McDonalds και μαζί να επεκτείνουν την εταιρεία ανά το Παγκόσμιο.

Η επιθετική του τάση για επέκταση, συχνά πυκνά, προκαλούσε διαφωνίες και καυγάδες ανάμεσα στα αδέρφια McDonalds και στον Kroc για το πως πρέπει να λειτουργεί η επιχείρηση.
Το 1961, τα 2 αδέλφια, κουρασμένα πια από τις συνεχείς προστριβές και τις Παγκόσμιες φιλοδοξίες του Kroc, του πούλησαν το μερίδιο τους για το ποσό των $2.7 εκατομμυρίων δολαρίων (έτος 1961)
και αφυπηρέτησαν τελεσίδικα από τις επιχειρήσεις fast food.

Το 1967 αντικατέστησαν τον ΣΕΦ Speedee με τον Ronald McDonald, έναν κλόουν, μέλος του κόσμου της φανταστικής οικογένειας 'McDonaldland'.

Τον αρχικό Ronald McDonald ενσάρκωσε ο ηθοποιός Willard Scott ο οποίος στη συνέχεια ισχυριζόταν ότι οι McDonalds υιοθέτησαν ένα χαρακτήρα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, ενώ η εταιρεία απαντούσε ότι ο Scott απλά έπαιξε το ρόλο σε προηγούμενες τηλεοπτικές εμφανίσεις στην τηλεόραση.

Στην Κύπρο, τα εστιατόρια McDonalds, εισήγαγαν τα αδέρφια Μιχάλης και Ρένος Ανδρέου.
Το 1ο εστιατόριο McDonald's άνοιξε στην Λάρνακα, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων το 1995.


Πηγές: dailymail.co.uk | @MailOnline | DailyMail on Facebook | By JOHN HALL
Μετάφραση / Έρευνα / Παρουσίαση / Επεξεργασία: kapouti.com @kapouti | Kapoutihol on Facebook | By A.P.EVAGOROU

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ