Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 13/06/2014

ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η ομηρία των Τούρκων υπηκόων μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος Πρόξενος στην Μοσούλη και ο απόηχος των τρομοκρατικών κτυπημάτων, με την τουρκική κυβέρνηση να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαφή με διεθνΕΊς οργανισμούς και με ξένες κυβερνήσεις, οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών και του Τ/κ διαπραγματευτή για το Κυπριακό αλλά και οι ισχυρισμοί ότι ο δράστης απόπειρας φόνου κατά την οποία πυροβόλησε το θύμα τρεις φορές έχει διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "Πυροβόλησε και διέφυγε στο νότο" γράφει ότι ο δράστης της επίθεσης στο Πέργαμος έχει διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Τετάρτη το βράδυ υπάλληλος καζίνου στην Πύλα πυροβόλησε ένα εκ των ιδιοκτητών των τριών καζίνων που λειτουργούν στην περιοχή. Γράφει ακόμα ότι ο δράστης, Βεϊσί Τσελίκ έχει διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές, στις οποίες διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια, και ο αρθρογράφος διερωτάται για τη στάση της αστυνομίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, θα λειτουργήσει και εκλογικό κέντρο στα κατεχόμενα και για τους δύο γύρους. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου -3 Αυγούστου ενώ αν υπάρξει και 2ος αυτός θα πραγματοποιηθεί στις 17-20 Αυγούστου. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και στις “συνταγματικές” αλλαγές και σε δηλώσεις του Τ/κ νομικού Τουφάν Ερχουρμάν ο οποίος είπε ότι το η αλλαγή του “συντάγματος” επιβαλλόταν αλλά οι αλλαγές δεν είναι αρκετές και ικανοποιητικές.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Παζάρι για τον ηλεκτρισμό” γράφει ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα προκειμένου να στηρίξει το σύστημα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία προέβη σε πρωτοβουλία για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις του ο “πρόεδρος” της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού είπε ότι ο οργανισμός του βρίσκεται σε επαφή με την ΑΗΚ αλλά όχι για το θέμα της στήριξης του ηλεκτρισμού δικτύου για την μεταφορά του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αλλά για το σύστημα διασύνδεσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία συνέλαβε χθες επτά άτομα σε σχέση με την υπόθεση βιασμού 14χρονου στο κατεχόμενο χωριό Πραστειό. Αναφέρει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ε/κ πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “είναι εκτός συμφωνηθέντος πλαισίου και εκτός των παραμέτρων των ΗΕ”.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ντροπή” αναφέρεται στο νέο περιστατικό βιασμού ανηλίκου στα κατεχόμενα και γράφει ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες 14χρονος στο κατεχόμενο Πραστειό βιάστηκε από 11 συνολικά άτομα, ενώ οι “αρχές” στα κατεχόμενα έχουν ήδη συλλάβει επτά άτομα και αναζητούνται ακόμα δύο. Αλλού γράφει ότι δεν έχει αφεθεί ελεύθερος κανείς από τους ομήρους στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, γεγονός που ανάβει φωτιές στην τουρκική κυβέρνηση, της οποίας οι μέχρι σήμερα προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ η εξωτερική της πολιτική και διπλωματία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλες κυβερνήσεις αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι λόγω υπερβολικού βάρους φορτηγό στο δρόμο Λευκωσίας – Μόρφου μοιράστηκε στα δύο, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα εποχιακού εργάτη να βρεθούν στο δρόμο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Τεταμένη αναμονή” αναφέρεται στην ομηρία των Τούρκων υπηκόων στη Μοσούλη και στο τουρκικό Προξενείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό κατάσταση ομηρίας βρίσκονται 49 άτομα, υπάλληλοι του προξενείου και 32 οδηγοί φορτηγών, ενώ η στρατιωτική παρέμβαση είναι μια απομακρυσμένη λύση στο τραπέζι της τουρκικής κυβέρνησης. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιούργησε φορτηγό στο δρόμο Λευκωσίας-Μόρφου, το οποίο δεν άντεξε το βάρος του φορτίου και και λύγισε στα δύο με αποτέλεσμα όλα τα μεταφερόμενα να βρεθούν στο δρόμο. Το δημοσίευμα συνοδεύεται με φωτογραφία της χαοτικής κατάστασης στο δρόμο. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί, ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά παρουσιάζει προτάσεις που δεν είναι εποικοδομητικές, αντίθετα με την τ/κ πλευρά που θέλει τη λύση και παρουσιάζει λογικές και εποικοδομητικές προτάσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Η νομοθεσία δεν είναι κατάλληλη” γράφει ότι ενόψει και του καλοκαιριού στην ημερήσια διάταξη επανέρχεται το θέμα της πυρασφάλειας και της προστασίας των δασών, με το λεγόμενο υπουργό περιβάλλοντος Χαμίτ Μπακιρτί να δηλώνει ότι οι “αρχές” έχουν ζητήσει τη μόνιμη παραμονή ενός τουρκικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου. Γράφει ακόμα ότι ακόμα ένα περιστατικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βιασμού ανηλίκου είδε το φως της δημοσιότητας, με θύμα ένα 14χρονο αγόρι και 11 δράστες-βιαστές. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις “προεκλογικές” συγκεντρώσεις των κομμάτων ενόψει των λεγόμενων τοπικών εκλογών στις 29 Ιουνίου.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ