Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 12/06/2014


ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων είναι η απαγωγή του Τούρκου Προξένου και άλλων 48 ατόμων στη Μοσούλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκός (ISIS) και οι αντιδράσεις και οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης, με φωτογραφίες από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμα την υπόθεση σε λεγόμενο δικαστήριο εναντίον ζεύγους Τ/κ το οποίο ανάρτησε σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη φυλάκιση του Ερντογάν, την έγκριση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για τροποποίηση του “συντάγματος” και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα στις 29 Ιουνίου, οπως και δηλώσεις Έρογλου, που αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι οι Τ/κ αναμένουν λύση και η μη επίλυση του Κυπριακού θα απογοητεύσει τους Τ/κ.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Φτάνει πια με τα εργατικά ατυχήματα” αναφέρεται σε εργατικό ατύχημα στο κατεχόμενο Καπούτι, στην Μόρφου, ......
Kalkanli - Kapouti
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “48 άτομα όμηροι στο προξενείο στη Μοσούλη” αναφέρεται στην απαγωγή του Τούρκου Προξένου και άλλων 48 ανθρώπων στο τουρκικό προξενείο από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκός (ISIS) και την έκτακτη σύνοδο στο προεδρικό της Τουρκίας την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ. Γράφει ακόμα ότι η δίκη σε λεγόμενο δικαστήριο της κατεχόμενης Αμμοχώστου εναντίον ζεύγους Τ/κ για την ανάρτηση σημαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και των υβριστικών σχολίων εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού, αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου ενέκρινε την τροποποίηση του λεγόμενου συντάγματος και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 29 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής και των τοπικών λεγόμενων εκλογών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Αδιέξοδος προτάσεων” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις που παρουσιάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι ρεαλιστικές και ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει την καλή θέληση να επιλύσει το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι κορυφώνονται οι “προεκλογικές” εκστρατείες των κομμάτων ενόψει των λεγόμενων τοπικών εκλογών στις 29 Ιουνίου. Γράφει ακόμα ότι, για 428η φορά ο Μουσταφά Σερτάς εμφανίστηκε σε “δικαστήριο”  με την κατηγορία της “παράνομης εισόδου στα κατεχόμενα μέσω στρατιωτικής περιοχής”, ενώ πέρασε 35 χρόνια από τη ζωή του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Στα πρόθυρα πολέμου η Τουρκία” αναφέρεται στην απαγωγή του Τούρκου Προξένου και άλλων 48 ανθρώπων στο τουρκικό προξενείο από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκός και γράφει ότι σε έκτακτη σύσκεψη στο τουρκικό προεδρικό με την συμμετοχή και του Τούρκου Πρωθυπουργού και στρατιωτικών αξιωματούχων συζητήθηκε ακόμα και το θέμα της τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή της Μοσούλης. Το θέμα συνοδεύεται με φωτογραφία από την σύσκεψη. Αλλού γράφει ότι, επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα της παράνομης χρήσης φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των καταναλωτών. Οι “αρμόδιες” υπηρεσίες αποφάσισαν ότι όσοι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα δεν είναι αρκετό να ελέγχονται από τις αποδείξεις αλλά θα γίνονται και χημικές αναλύσεις των προϊόντων. Γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του ο  εκπρόσωπος της ΤΟΥΣΙΑΤ (Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων Τουρκίας), στην ΕΕ, Μπαχατίρ Καλεαγασί είπε ότι θα πρέπει οι Ε/κ και οι Τ/κ θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται για λύση αφού έτσι θα τους δοθούν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεργασία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Υπό κατάληψη το τουρκικό προξενείο” αναφέρεται στην ομηρία του Τούρκου Πρόξενου Όζτουρκ Γιλμάζ και άλλων Τούρκων υπαλλήλων στο τουρκικό προξενείο στην Μοσούλη. Εξάλλου πριν από δύο ημέρες η οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκός” απήγαγε ακόμα 32 Τούρκους. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση συνέρχεται εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει το θέμα ενώ η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει δείξει καλή θέληση για να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλού αναφέρει ότι, πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα, θεία λειτουργία με την παρουσία πιστών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Φτάνει πια με τα εργατικά ατυχήματα” αναφέρεται σε εργατικό ατύχημα στο κατεχόμενο Καπούτι, στην Μόρφου, κατά το οποίος τραυματίστηκε ο 22χρονος οδηγός του φορτηγού και ο οποίος παλεύει για τη ζωή του στην εντατική μονάδα νοσοκομείου στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το 2010, 783 άτομα τραυματίστηκαν ενώ 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Αλλού γράφει ότι, στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια και συγκεκριμένα τόννοι, με τις οργανώσεις να κάνουν λόγο για παράνομη αλιεία και υπεραλίευση.  Αναφέρεται ακόμα σε διάφορες “προεκλογικές” συγκεντρώσεις στις κατεχόμενες πόλεις και χωριά όλων των τ/κ κομμάτων με το κάθε κόμμα να υπόσχεται να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ