Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/06/2014

ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Θέματα που αφορούν στις επερχόμενες “δημοτικές εκλογές”, δηλώσεις σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και η επιτυχής διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Δεν κατάφερε να την κατεβάσει ο Σολωμού, τα κατάφερε το ΠΚΚ”, αναφέρεται στο περιστατικό κατά το οποίο μέλος του ΠΚΚ κατέβασε την τουρκική σημαία στο Ντιγιάρμπακιρ, κάτι το οποίο εξόργισε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι αυτόν που αποπειράται να κατεβάσει την τουρκική σημαία, θα πρέπει να τον εμποδίσεις και να κάνεις αυτό που πρέπει.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το γεγονός αυτό θύμισε τη δολοφονία του Ελληνοκυπρίου Σολωμού Σολωμού, ο οποίος το 1996 πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά την προσπάθεια του να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη περιοχή της Δερύνειας. Αλλού γράφει ότι το Κόμμα Νέα Κύπρος, παρουσίασε τους υποψηφίους τους για τις επερχόμενες “δημοτικές” εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ η αριστερή πτέρυγα στα κατεχόμενα δεν στηρίζει τις αλλαγές στο “σύνταγμα”, η δεξιά πτέρυγα, που αποτελείται κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, εξέφρασε τη στήριξή της.



Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δύο βιασμοί σε τρεις μέρες”, αναφέρει ότι τα περιστατικά των βιασμών στα κατεχόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τα τελευταία περιστατικά να συμβαίνουν στο Κιόνελι και στην Κερύνεια. Αλλού γράφει ότι το πρώτο μέρος της άσκησης έρευνας και διάσωσης, με την ονομασία ``Σεχίτ Τεγμέν Τζανέρ Κιόνελι 2014``, που πραγματοποιείται στον κατεχόμενο Άγιο Ιλαρίωνα, στέφθηκε με επιτυχία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον Μουσταφά Σερτάς άλλος Ταβούρι, ο οποίος έκτιε ποινή φυλάκισης για 25 χρόνων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, και γράφει ότι μόλις αποφυλακίστηκε προσπάθησε να περάσει στα κατεχόμενα χωρίς να δείξει ταυτότητα και συνελήφθη από τις παράνομες αρχές του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Αναμέτρηση στο τραπέζι των συνομιλιών”, αναφέρεται στα θέματα που συζητούνται στις τελευταίες συναντήσεις ηγετών και συνομιλητών για το Κυπριακό, και συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά δεν δέχεται τη διασταυρούμενη ψήφο, την οποία είχε δεχτεί ο Ταλάτ και η ελληνοκυπριακή πλευρά απέσυρε από το τραπέζι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Αλλού αναφέρεται επίσης στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης έρευνας και διάσωσης, με την ονομασία ``Σεχίτ Τεγμέν Τζανέρ Κιόνελι 2014``, με τους αρμοδίους να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για δράση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι παρόλο που ο Ντερβίς Έρογλου αμέσως μετά την εκλογή του, είχε δεσμευτεί να συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από το σημείο που τις άφησαν οι Χριστόφιας-Ταλάτ, δεν κράτησε το λόγο του και απορρίπτει τώρα τη διασταυρούμενη ψήφο.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Αύξηση του εγκλήματος”, γράφει ότι τα τελευταία 8 χρόνια, εξετάστηκαν στα δικαστήρια, 15 υποθέσεις φόνου, 365 απόπειρες φόνου και 393 υποθέσεις που αφορούν κατοχή και χρήση όπλων, εκρηκτικών υλών, μαχαιριών, άσκηση βίας και απειλές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής για το Κυπριακό Κουντρέτ Οζέρσαϊ, σε διάλεξη που έκανε στο London School of Economics, είπε ότι στη διαδικασία των συνομιλιών δεν υπάρχει χάρτης πορείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με την αλλαγή που έγινε στο “ποινικό δίκαιο”, το ρουσφέτι τιμωρείται πλέον με δέκα χρόνια φυλάκισης.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Αυτός που λερώνει θα `καίγεται` ”, αναφέρει ότι σύμφωνα με το νέο “σύνταγμα”, η ρύπανση του περιβάλλοντος θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα το οποίο θα διώκεται και θα τιμωρείται με πολύ αυστηρές ποινές. Αλλού παραθέτει τις δηλώσεις των κομμάτων και των υποψηφίων τους για τις επερχόμενες “δημοτικές” εκλογές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κρίση που περνά ο “δήμος” στη κατεχόμενη Γαλάτεια, όπου δεν υπάρχει προϋπολογισμός και έτσι δεν γίνονται επίσημες πληρωμές μισθών.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ