Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 10/06/2014

@facebook
ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Οι δηλώσεις του “υπουργού εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί σχετικά με την πορεία των συνομιλιών, προβλήματα σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός και η εκπαίδευση, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ή πορνεία ή ξύλο”, αναφέρεται στη περίπτωση αλλοδαπής η οποία μεταφέρθηκε στις 12 Μαΐου στα κατεχόμενα για να δουλέψει όπως της είπαν ως χορεύτρια, αλλά όταν την ανάγκασαν να επιδοθεί σε πορνεία και αρνήθηκε να το κάνει, την χτύπησαν με αποτέλεσμα ρήξη τυμπάνου του αυτιού της.

Ο δράστης, υπήκοος Τουρκίας, αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο με εγγύηση 50 χιλιάδων ΤΛ (περίπου 18 χιλιάδες Ευρώ). Αλλού γράφει ότι με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο “άρθρο” του “συντάγματος” το οποίο προνοούσε τη δημοσίευση στην “επίσημη” εφημερίδα του “κράτους” των περιουσιακών στοιχείων των “βουλευτών” και των οικογενειών τους, απαγορεύτηκε η δημοσίευση αυτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο “υπουργός εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι στις συνομιλίες δεν είμαστε σε σημείο στο οποίο να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και κάλεσε σε συνεργασία με τη Τουρκία ώστε να “χαλάσουν” τις τακτικές των Ελληνοκυπρίων.
imperatortravel.ro
Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Εξυπηρέτηση τουριστών με τουρίστες” αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού στο τουριστικό τομέα, αφού όπως αναφέρει ενώ στα κατεχόμενα ξεκίνησε η νέα τουριστική σεζόν, δυσκολεύονται να βρουν Τουρκοκύπριους για να δουλέψουν σε αυτό το τομέα και αναγκάζονται να φέρουν εργάτες από τη Τουρκία. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι ο “υφυπουργός” του “υπουργείου τουρισμού” Σιαχάπ Ασίκογλου, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποφεύγουν να δουλέψουν ή να σπουδάσουν σε αυτό το τομέα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “υπουργός εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι σε καλό δρόμο και ότι αντί να δημιουργούνται καινούριες συγκλίσεις, διαλύονται και αυτές που ήδη είχαν επιτευχθεί. Αλλού γράφει ότι στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ που βρίσκεται στη Πύλη Κερύνειας στη κατεχόμενη Λευκωσία, γράφτηκαν με σπρέι βαριές βρισιές εναντίων της Τουρκικής Δημοκρατίας και ότι η “αστυνομία” προσπαθεί να βρει τους δράστες.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Κρίση υπογραφής των σχολικών ελέγχων” αναφέρει ότι ενώ σε τρεις μέρες θα πρέπει να παραδοθούν σχολικοί έλεγχοι, σε 20 δημοτικά σχολεία δεν υπάρχει διευθυντής να τους υπογράψει, μετά που το “δικαστήριο” ακύρωσε το διορισμό του προσωπικού της διεύθυνσης τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μια ομάδα παιδιών προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πάρκο που φτιάχτηκε για ανάπηρα παιδιά. Αλλού γράφει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, χθες το βράδυ παρουσίασε τους υποψηφίους τους για τις επερχόμενες “δημοτικές” εκλογές.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Αυξάνεται το ενδιαφέρον της Αγγλίας” γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Κουντρέτ Οζέρσαϊ, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λίτινγκτον, δήλωσε ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον της Αγγλίας για τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου διέψευσε τους αρνητικούς ισχυρισμούς για αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι ξεκίνησε στα κατεχόμενα η άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, με την ονομασία ``Σεχίτ Τεγμέν Τζανέρ Κιόνελι 2014``.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “ Όχι φυλακή, σωφρονιστήριο” αναφέρει ότι σύμφωνα με το νέο “σύνταγμα” διασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών και προβλέπεται όπως άτομα κάτω των 18 χρονών τα οποία θα διαπράξουν οποιοδήποτε αδίκημα, δεν θα στέλλονται στη φυλακή αλλά στο σωφρονιστήριο. Αλλού γράφει ότι στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου ζώων, κατασχέθηκαν 16 ζώα και δόθηκε παράταση για την παρουσίαση των εγγράφων άλλων 148. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το “British University of Nicosia”, το πανεπιστήμιο μπουτίκ όπως το ονομάζει, είναι έτοιμο.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ) 

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ