Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 06/06/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η έγκριση από τη “βουλή” χθες του νέου “συντάγματος” και η εκστρατεία καθαρισμού του περιβάλλοντος Let`s do it στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Αναφορά γίνεται επίσης στις αντιδράσεις όσων διαφωνούν με τη “συνταγματική” τροποποίηση, θεωρώντας ότι δεν επαρκεί, τη νέα “νομοθεσία” για τη δυνατότητα αποπληρωμής χρεών με δόσεις, τον εντοπισμό κρέατος που εισήχθη “παράνομα” στα κατεχόμενα, κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Όχι” προτρέπει τον κόσμο να μην εγκρίνει στο δημοψήφισμα το τελευταίο “σύνταγμα” - απάτη, όπως αναφέρει, επισημαίνοντας ότι το άρθρο 10 δεν έχει καταργηθεί (για υπαγωγή της “αστυνομίας” στο στρατό) και στέρησαν από τον κόσμο το δικαίωμα να προσφύγει, εάν θέλει, στα δικαστήρια, εναντίον των συμφωνιών που υπογράφονται με την Τουρκία.
gundemkibris.com
Αλλού γράφει ότι η “βουλή” ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία την αναδιάρθρωση δανείων καθορίζοντας κλιμακωτό χρονικό περιθώριο για αποπληρωμή τους αναλόγως του οφειλόμενου ποσού. Σε άλλο θέμα κάνει αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος Ενωμένης Κύπρου με την οποία έκανε έκκληση στον κόσμο να μην εγκρίνει το νέο “σύνταγμα”.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Μια καρδιά” αναφέρεται στη χθεσινή εκστρατεία Let`s do it για τη συλλογή σκουπιδιών και την καθαριότητα του περιβάλλοντος, που διεξάγεται παγκοσμίως για την Ημέρα Περιβάλλοντος και χθες για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε και στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ενημερώνοντας την “πρυτανεία” και τους καθηγητές του “πανεπιστημίου” Εγγύς Ανατολή για το Κυπριακό, ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι μεταξύ των Τ/κ υπάρχει συναίνεση και αυτή πρέπει να ενισχυθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομόφωνα εγκρίθηκε χθες από τη “βουλή” το νέο “σύνταγμα”.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Αναδιάρθρωση χρεών που δεν πληρώνονται” αναφέρεται στην τροποποιητική “νομοθεσία” για την αποπληρωμή χρεών σε χρονικό διάστημα που ορίζεται ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό, χωρίς να κατάσχονται οι περιουσίες των οφειλετών, σημειώνοντας ότι αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία των τραπεζικών κύκλων, που δηλώνουν ότι “μόλις είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα λεφτά μας”. Αλλού γράφει ότι πολιτικοί και λαός μάζευαν χθες μαζί σκουπίδια στο πλαίσιο της εκστρατείας Let`s do it. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη δύο ανδρών, πατέρα και υιού, οι οποίοι μετέφεραν παράνομα 200 κιλά κρέας στα κατεχόμενα με σκοπό να κάνουν λαχματζούν.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Εντάξει το σύνταγμα” γράφει ότι η “συνταγματική” τροποποίηση εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια της “βουλής” και θα σταλεί στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος έχει 15 μέρες στην διάθεσή του για το εγκρίνει ή να το απορρίψει. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφίες από τη χθεσινή εκστρατεία καθαριότητας, σημειώνοντας ότι σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 εθελοντές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Ρολάνδη στην εφημερίδα, στις οποίες σημειώνει ότι το θέμα των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχει από το 1998 και ο ίδιος το συσχετίζει πάντα με τη λύση και την ειρήνη.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Ευχαριστίες!” αφιερώνει φωτογραφικά σχεδόν ολόκληρη την πρώτη σελίδα της στην χθεσινή εκστρατεία συλλογής σκουπιδιών και γράφει ότι με τη συμμετοχή 10.000 εθελοντών μαζεύτηκαν 1500 τόνοι αποβλήτων. Αλλού αναφέρεται στη διακοπή για αρκετό διάστημα χθες της πρόσβασης στο διαδίκτυο με το “διευθυντή” του “τμήματος” τηλεπικοινωνιών να δηλώνει ότι οφείλεται στο ότι το σύστημα ADSL είναι παλιό και πρέπει να ανανεωθεί. Για λύση του προβλήματος ομάδα τεχνικών μετέβη χθες στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το “κακουργιοδικείο” Λευκωσίας καταδίκασε χθες σε επτά χρόνια φυλάκιση τον Σεβκέτ Αϊκούτ Τουκγιού για το βαρύ τραυματισμό του Αχμέτ Καράμπουλουτ τον Ιούνιο του 2010.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ