Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 05/06/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Θέματα εσωτερικής επικαιρότητας καλύπτουν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα, με αναφορές στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και σχετικές δηλώσεις.

Η θεματολογία αφορά ισλαμική εκστρατεία – κάλεσμα για προσευχή, το θέμα της περιβαλλοντικής μόλυνσης και των σκουπιδιών, τους νεφροπαθείς, την ακρίβεια και πως αυτή θα επηρεάσει την ΑΤΑ, κ.α.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Εκτενής  ισλαμική επίθεση στην ΤΔΒΚ” αναφέρει ότι χτες στην Λευκωσία γινόταν ανακοινώσεις από μεγάφωνα αυτοκινήτων και μοιράζονταν φυλλάδια που αφορούν ισλαμικές εκδηλώσεις και την τιμωρία όσων δεν κάνουν την ισλαμική προσευχή (ναμάζ). Κι αυτό, όπως προστίθεται, δεν συμβαίνει μόνο στη Λευκωσία, αλλά παντού ενώ στο αθλητικό στάδιο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία γινόταν ευρεία διανομή του Κορανίου.
kibris365.com
Σε άλλο θέμα γράφει εάν δεν ελέγχουν πρώτα το λογαριασμό του ρεύματος οι πολίτες να μην τον πληρώνουν και δημοσιεύει τρεις λογαριασμούς του τυπογραφείου της Αφρίκα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο με τον πρώτο να είναι μηδενικός και τους άλλους δύο πάνω από 800 ΤΛ (363 ευρώ περίπου).  Αλλού αναφέρει ότι η “βουλή” εγκρίνει σήμερα το νέο “σύνταγμα και όλα τα κόμματα είναι έτοιμα να πούνε ναι.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Αποφεύγουν τα καθήκοντά τους” γράφει ότι το “τμήμα” προστασίας του περιβάλλοντος κατηγορεί τους “δήμους” ότι αυτοί ευθύνονται για την μόλυνση του περιβάλλοντος, επειδή δεν μαζεύουν τα βαριά απόβλητα, προσθέτοντας ότι σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 10.000 εθελοντές στα κατεχόμενα θα καθαρίσουν παραλίες και συγκεκριμένες περιοχές. Αλλού γράφει ότι μετά από 16 ημέρες στην εντατική η 13χρονη Ελίφ που είχε αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πνιγμού στη θάλασσα, κηδεύτηκε χτες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Οζερσάι για οδικό χάρτη έναντι γεωγραφικού στις συνομιλίες.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Οι ασθενείς με αιμοδιάλυση έχουν ξεχαστεί” γράφει ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 210 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά, που αναγκάζονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα να κάνουν αιμοδιάλυση, οι οποίοι περιμένουν πως και πως να περάσει ο “νόμος” από την “βουλή” για την μεταμόσχευση οργάνων, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν από το μηχάνημα που τους κρατά στη ζωή. Αλλού αναφέρεται στην σημερινή εκστρατεία καθαριότητας του περιβάλλοντος “Let`s do it Cyprus” και γράφει ότι οι εθελοντές καθαριότητας αναμένεται να φτάσουν τις 30.000 και με 247 αυτοκίνητα και 18 λεωφορεία να καθαρίσουν σε 5 ώρες τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις “τοπικές εκλογές” και γράφει ότι ο υποψήφιος του ΡΤΚ για την Λευκωσία, Καντρί Φελάχογλου με τους υποψήφιους “δημοτικούς” συμβούλους επισκέφθηκε χθες την εφημερίδα και μίλησε για το όραμά του.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Έντονη ημέρα στις διαπραγματεύσεις”  αναφέρεται στην χθεσινή πεντάωρη – όπως επισημαίνει – συνάντηση Μαυρογιάνη – Οζερσάι και γράφει ότι ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε πως εάν δεν δουν πως πηγαίνουμε βήμα – βήμα για λύση δεν θα συζητήσουν θέμα χάρτη. Αλλού γράφει ότι 32 γιοτ που συμμετέχουν στον Διεθνή Αγώνα γιοτ ανατολικής Μεσογείου προσάραξαν χθες στην Κερύνεια όπου θα μείνουν τρεις ημέρες και μετά θα προχωρήσουν στην μαρίνα Δέλτα στην Γιαλλούσα και στην συνέχεια στο Ισραήλ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο “υπουργός” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως η τ/κ πλευρά επιμένει στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “4,56% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τους πρώτους 5 μήνες” γράφει ότι σύμφωνα με το “γραφείο” προγραμματισμού ο δείκτης αυτός μειώθηκε κατά 0,78% αλλά σε σύνολο τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου έφτασε το 4,56% και εφόσον υπολογιστεί και ο Ιούνιος θα δοθεί η ΑΤΑ.  Αλλού γράφει ότι ο “πρόεδρος” της “αρχής” ηλεκτρισμού δήλωσε πως με την τοποθέτηση των “έξυπνων μετρητών” στόχος τους είναι να εμποδίσουν τα 150 εκ κιλοβάτ που φαίνεται ότι κάποιοι κλέβουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στις 9 Ιουνίου ολοκληρώνεται ο δημόσιος διαγωνισμός για την αγορά κρεβατιών και εξοπλισμού για το ογκολογικό νοσοκομείο.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ