Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 04/06/2014

haberkibris.com
ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η έναρξη της “προεκλογικής” εκστρατείας ενόψει των λεγόμενων τοπικών “εκλογών” στις 29 Ιουνίου, οι δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου ότι η τ/κ πλευρά θα εμμένει στην εκ περιτροπής προεδρία,η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, η πρώτη προσευχή που έγινε μετά από 51 χρόνια στο τζαμί Ταχτακαλέ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο “νοσοκομείο” κατεχόμενης Λευκωσίας λόγω της αύξησης του αριθμού των ασθενών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Πληρώνει για 40 χρόνια” αναφέρεται στην περίπτωση του Υασάρ Μπαλτσί, του οποίου μέρος της περιουσίας του αποτελεί μέρος στρατοπέδου και ο ίδιος, παρόλο που δεν χρησιμοποιεί τη γη του, εντούτοις όμως συνεχίζει να πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας.
haberkibris.com
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπαλτσί αποφάσισε όπως δεν θα πληρώσει τον φόρο της περασμένης χρονιάς και θα αιτηθεί στο “υπουργικό συμβούλιο” όπως εξαιρεθεί της φορολογίας. Αλλού γράφει ότι, τελικά υπέκυψε στα τραύματά της η 13χρονη Ελίφ, η οποία πριν από 15 ημέρες, τραυματίστηκε σοβαρά ενώ κολυμπούσε με την αδελφή της στην θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Επικτήτου. Γράφει ακόμα ότι, μετά από 51 χρόνια ένας Τ/μ μουφτής, ο Ταλίπ Αταλάι επισκέφτηκε το μουσουλμανικό τέμενος Ταχτακαλέ, μετά από  πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στο οποίο και προσευχήθηκε.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Πληθώρα ασθενών” αναφέρει ότι κατά το 2013 αυξήθηκε η ροή ασθενών στα “κρατικά” νοσηλευτήρια με τον αριθμό ασθενών που επισκέφτηκαν το λεγόμενο κρατικό νοσοκομείο κατεχόμενης Λευκωσίας να φτάνει τις 150 χιλιάδες. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά τον μήνα Ιούλιο του 2013 επισκέφτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία του εν λόγω νοσοκομείου πέραν των 14 χιλιάδων ασθενών, λόγω προβλημάτων που δημιούργησε η ζέστη. Αλλού γράφει ότι, ετοιμάστηκε χάρτης για τις περιοχές που θα καθαριστούν από εθελοντές, στα πλαίσια της εκστρατείας καθαρισμού των κατεχομένων στις 5 Ιουνίου και σύμφωνα με τον χάρτη η περιοχή που είναι η πιο βρώμικη είναι η κατεχόμενη Λευκωσία. Γράφει επίσης ότι, άρχισε η “προεκλογική εκστρατεία” στα κατεχόμενα ενόψει των “τοπικών” εκλογών στις 29 Ιουνίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Θανάσιμος κίνδυνο” αναφέρεται στο θέμα της παράνομης χρήσης και πώλησης στεροειδών στα κατεχόμενα ειδικά στις ηλικίες 18-20 με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται αλόγιστα και να καταλήγουν σε θάνατο. Γράφει ακόμα ότι, σε ψεσινή “προεκλογική” συγκέντρωση  στην κατεχόμενη Λευκωσία, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, παρουσίασε τους λεγόμενους υποψηφίους του για τις “τοπικές εκλογές” ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας σε συγκέντρωση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο παρουσίασε τους δικούς του. Αλλού αναφέρει ότι, σε στην προσπάθεια του να κατασβέσει πυρκαγιά που μαινόταν στην μάντρα του ο Γιουσούφ Καραμάνο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Λύση παρά τις αντίξοες συνθήκες” γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα πηγή από το λεγόμενο προεδρικό, ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να παρουσιάζει “απαράδεκτες” προτάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της για παρεμπόδιση της διαδικασίας. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το θέμα του ρόλου της ΕΕ στην διαδικασία είναι ένα θέμα που τέθηκε επί τάπητος ξανά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη παρά τις αντιδράσεις και τη συνεχή απόρριψη του ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου,. Αλλού γράφει ότι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών ενώ σε δηλώσεις του στο παράνομο Μπαιράκ, ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι θα συνεχιστεί η εντατική συζήτηση προηγούμενων θεμάτων με στόχο σύντομα να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής της αγροτικής τράπεζας, που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα, Αχμέτ Μελίχ Καραβελίογλου, είπε ότι η τράπεζα του είναι έτοιμη άμεσα να δραστηριοποιηθεί και στις ελεύθερες περιοχές, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Και ο αγώνας αρχίζει” αναφέρεται στην επίσημη έναρξη της “προεκλογικής εκστρατείας” στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων τοπικών εκλογών στις 29 Ιουνίου. Το άρθρο συνοδεύει φωτογραφία από την συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία. Δημοσιεύει ακόμα φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας. Γράφει ακόμα ότι, η εξήγηση που έδωσε ο τουρκικός στρατός για τα πλοία τα οποία βρίσκονται αγκυροβολημένα στην θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμόχωστου, δεν έπεισε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν γιατί πιστεύουν ότι τα πλοία βρίσκονται στην περιοχή για αλιεία και κατηγορούν τους υπεύθυνους για υπεραλιεία ενώ τα τουρκικά πλοία που διενέργησαν έλεγχο στα πλοία ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν κάτι το ύποπτο στις δραστηριότητες τους. Επίσης αναφέρεται στον θάνατο της νεαρής 13χρονης Ελίφ και γράφει ότι ενώ πάλεψε στην εντατική για 15 ημέρες δεν τα κατάφερε και χθες άφησε την τελευταία της πνοή βυθίζοντας την οικογένεια της στο πένθος.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ