Βουνό τα χρέη μεγάλων ομίλων

image
Βουνό τα χρέη μεγάλων ομίλων 
Έτσι κτίστηκαν οι Αυτοκρατορίες στην Κύπρο @kapouti
1. Βουνό τα χρέη μεγάλων ομίλων
2.

Στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2012 βρίσκονται τα χρέη των μεγάλων ομίλων δημοσίων εταιρειών, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που ανακοίνωσαν στο χρηματιστήριο.

Η ανάλυση των καταστάσεων φέρνει στην επιφάνεια τη δυστοκία που υπάρχει στην απομόχλευση των ισολογισμών τους και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται μετά από δύο συναπτά έτη βαθιάς ύφεσης.

Οι δέκα μεγάλοι όμιλοι εταιρειών έχουν στα βιβλία τους συνολικό δανεισμό €1,86 δισ.

Παρά τις πιέσεις των τραπεζών για μείωση των επιπέδων μόχλευσης των εταιρειών, οι ισολογισμοί τους δείχνουν ότι ο δανεισμός του 2013 είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012, όταν είχε φθάσει στο €1,93 δισ.

Οι μεγαλύτεροι χρεώστες των τραπεζών είναι ο όμιλος Σιακόλα, με τη CTC να έχει δάνεια €420 εκ., και ο όμιλος Λούη (LUI) με €444 εκ. Η Πανδώρα (PND) του ομίλου Λεπτού έχει δάνεια €275 εκ. και η ξενοδοχειακή Τσόκκος (TSH) €165 εκ.


Μόνο ο όμιλος Σιακόλα κατάφερε να μειώσει τη μόχλευση του κατά €60 εκ. σε σχέση με το 2012, ενδεχομένως λόγω της πώλησης της MTN.

Αντίθετα οι άλλοι τρεις μεγάλοι χρεώστες παρουσίασαν αύξηση του δανεισμού.

Σημαντική μείωση του δανεισμού είχε η Constantinou Brothers (CBH) από €130 εκ. σε €103 εκ., ενδεχομένως λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων αλλά και της χρήσης των μετρητών που διαθέτει στα βιβλία της. Μειωμένος είναι και ο δανεισμός της τσιμεντοποιίας Βασιλικού (VCW) παρά τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψε το 2013.

Η χρήση μετρητών για αποπληρωμή δανείων είναι όμως η εξαίρεση. Εταιρείες όπως η Πετρολίνα (PHL) και η Logicom (LOG), που σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες εταιρείες είχαν ουσιαστική κερδοφορία το 2013, διέθεσαν μέρος των μετρητών ως μέρισμα αντί για αποπληρωμή των οφειλών τους.

Σε παραχώρηση μερίσματος €17 εκ. – αντί σε αποπληρωμή των δανείων της – προχώρησε το 2013 και ηCTC, παρά τις ζημιές €11 εκ. που κατέγραψε.

Η διατήρηση του δανεισμού στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2012 προκύπτει παρά τα ισχυρά στοιχεία ενεργητικού που διαθέτουν στους ισολογισμούς τους.


Τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν οι δέκα όμιλοι φθάνουν τα €2,5 δισ. το 2012 έναντι €2,6 δισ.

Κάποια από τα στοιχεία ενεργητικού, όπως τα πλοία ή τα ξενοδοχεία, φέρνουν εισοδήματα στους ομίλους. Κάποια άλλα όμως στοιχεία, όπως τα επενδυτικά ακίνητα που διαθέτουν εταιρείες όπως η Πανδώρα (PND), φαίνεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Η κρίση έχει πάντως επηρεάσει σημαντικά τη ρευστότητα των ομίλων. Τα μετρητά στα βιβλία τους έχουν μειωθεί στα €121 εκ. από €150 εκ. που ήταν το 2012 ενώ τα κεφάλαια τους συρρικνώθηκαν κατά περίπου €0,2 δισ. στα €1,16 δισ.

Η αναλογία δανεισμού προς κεφάλαια, που δείχνει το βαθμό μόχλευσης, παραμένει σε επίπεδα άνω του 6 στην περίπτωση της LUI και άνω του 3 στις περιπτώσεις των PNDCTC και SFS.


Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/05/2014 stockwatch.com.cy

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ