Η διχοτόμηση της Ουκρανίας πιθανόν να συγκαλυφθεί με ομοσπονδία

«Ο Πούτιν ‘τα βρήκε’ με Ολάντ και Μέρκελ… προς Ομοσπονδία’

Η διχοτόμηση της Ουκρανίας πιθανόν να συγκαλυφθεί με ομοσπονδία

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η διαδικασία εθνικού διαλόγου πρέπει να συνεχιστεί. Το πιο ενδιαφέρον όμως της όλης συνομιλίας, είναι η αναφορά των ηγετών, ότι αυτή η διαδικασία διαλόγου «θα πρέπει κυρίως να συμβάλει στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση του ουκρανικού συντάγματος». Εν ολίγοις, η Δύση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει σε έναν τουλάχιστον βαθμό την επιθυμία του Πούτιν για τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ομοσπονδία.

Εξάλλου, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, η παραχώρηση εκτεταμένης αυτονομίας των επαρχιών στις οποίες έχουν εξεγερθεί ένοπλα οι Ρωσόφωνοι, φαντάζει ως το μοναδικό μέσο αποτροπής περαιτέρω ακρωτηριασμού του εδαφικού κορμού της χώρας.

Μόλις μια μέρα πριν, μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη, ενώπιον επιχειρηματιών από τη Ρωσία και το εξωτερικό (πλην Αμερικανών που το μποϊκόταραν), ο Πούτιν επιχείρησε να παράσχει διαβεβαιώσεις, ότι και μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στη ρωσική οικονομία και αναζητά η χώρα του καλές σχέσεις με τη Δύση, αναγνωρίζοντας ότι οι κυρώσεις την έχουν «πονέσει» σημαντικά. Εξάλλου, περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία δεν είναι και αμελητέα ποσότητα.

Το διεθνές οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στην Αγία Πετρούπολη, είναι η ρωσική απάντηση στο αντίστοιχο διεθνούς φήμης φόρουμ του Νταβός, που διοργανώνεται στην Ελβετία. Εκεί βέβαια ο Πούτιν, επιτέθηκε εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ευθέως ότι υποδαύλισαν την ένταση στην Ουκρανία και ενορχήστρωσαν ουσιαστικά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο.

Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα; Ο Πούτιν, όπως είπε και στους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, δήλωσε και στο φόρουμ ότι η χώρα του θα σεβαστεί τη βούληση του ουκρανικού λαού. Πρακτικά, από τη στιγμή που η νέα ηγεσία θα αναδειχθεί με εκλογές, θα αναγνωριστεί από τη Μόσχα, η οποία δεν θα αναγνώριζε ποτέ τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία και χρέωνε πραξικόπημα.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η διαπραγμάτευση που θα διεξαχθεί δεν θα είναι εύκολη, αφού η Ρωσία θα επιδιώκει την πλέον εκτεταμένη αυτονομία για τις ρωσόφωνες περιοχές, ώστε να έχουν αποφασιστικό ρόλο τοπικές ηγεσίες που θα διάκεινται φιλικά προς τη Μόσχα, αλλά και την άρση των κυρώσεων.

Από την άλλη πλευρά, η Δύση πιθανότατα θα διχαστεί, ανάμεσα σε όσους θα επιμένουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις «συνέφεραν» τον Πούτιν, άρα για να αρθούν θα πρέπει να ζητηθεί μέχρι και η επιστροφή της Κριμαίας και αυτούς που παρότι θα αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, θα επείγονται να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αφού οι δικές τους οικονομικές απώλειες, άμεσες και δυνητικές, βαραίνουν περισσότερο.

Η Ρωσία αναμένεται να επιδείξει πανομοιότυπη με τα συνήθη διαπραγματευτική συμπεριφορά, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα, «μην θεωρήσετε ότι θα υποχωρήσουμε επειδή αναγνωρίσαμε ότι οι κυρώσεις μας πλήττουν». Κάπου εκεί, ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές, ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί γρήγορα, αφού σε κάποια μέρη της Ευρώπης, τα κρύα πιάνουν από τον Αύγουστο… Δεν είναι όπως στην Ελλάδα…

Defence-point.grefylakas.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ