Ο big Μάριος, τα ποσοστά που τον εκθέτουν και το πολιτικό θράσος

Κοινωνία προσοχή. ΔΗΚΟ προσοχή. Νικόλα προσοχή. 

Ο πολιτικός ογκόλιθος που ακούει στο όνομα Μάριος Καρογιάν μίλησε. Δύο μέρες μετά από τις ευρωεκλογές, δύο μέρες μετά που η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος έδωσε ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα και το πολιτικό κατεστημένο γυρίζοντας τους την πλάτη, ο τιτάνας της κυπριακής πολιτικής ζωής απεφάνθη για τα αίτια. «Ως άνθρωπος που υπηρέτησε από πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς της πατρίδας μας από θέσεις υψηλής ευθύνης» αναφέρει σε γραπτή δήλωση, αισθάνθηκε «επιτακτική την υποχρέωση να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τις ευρωεκλογές».

«Πρόκειται προφανώς για μια έμμεση αλλά μαζική μορφή έκφρασης της κοινωνικής απογοήτευσης που προκαλεί η χρόνια κρίση αξιοπιστίας του κομματικού συστήματος και η οικονομική κρίση που προστέθηκε σε αυτήν» αναφέρει στην «ιστορική» βαρυσήμαντη πολιτική του ανάλυση για την αποχή ο μέγιστος Μάριος. Στην συνέχεια βεβαίως, μεταπηδά σε αυτό που πραγματικά ήταν ο σκοπός της βαρυσήμαντης παρέμβασης του. Κατακεραυνώνει την ηγεσία (την επίσημη) του ΔΗΚΟ για την απώλεια ποσοστών και για το γεγονός ότι κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος. Και την καλεί να αλλάξει ρότα!!!

Πρόκειται για τον πολιτικό, ο οποίος αν ερωτηθεί κάποιος να απαντήσει για ποιο πράγμα τον θυμάται στην πολιτική του καριέρα, θα δυσκολευτεί να βρει οτιδήποτε άλλο εκτός από την ευκολία με την οποία έμενε αγκιστρωμένος στην εξουσία, μεταπηδώντας από τα αριστερά στα δεξιά. Πρόκειται για τον πολιτικό, ο οποίος κόντρα στα μηνύματα των καιρών και στα ξεκάθαρα οδυνηρά μονοπάτια στα οποία κινείτο ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ρίσκαρε τη συνοχή του κόμματος του, επιμένοντας να τον στηρίζει μέχρι που μια τραγωδία τον ανάγκασε να φύγει. Πρόκειται για τον πολιτικό που ήθελε να αναλάβει η Κύπρος πρωτοβουλία για να λύσει το συριακό πρόβλημα και μόλις το άκουσαν οι δύο υπερδυνάμεις, έβαλαν την ουρά στα σκέλια και αναδιπλώθηκαν.

Αυτός ο πολιτικός, προφανώς ακόμη και μετά την απώλεια της εξουσίας, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι ήταν ένας από αυτούς που με την πολιτική τους συμπεριφορά, προκάλεσαν την χρόνια κρίση αξιοπιστίας του κομματικού συστήματος στην οποία αναφέρεται. Η πολιτική συμπεριφορά της ρουσφετολογίας και της πανεύκολης μεταπήδησης μια αριστερά και μια δεξιά, για να διατηρείται συνεχώς το δάκτυλο μέσα στο μέλι της εξουσίας, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του ΔΗΚΟ επί προεδρίας του. Προεκλογικά παζάρια με ανταλλάγματα (ακόμη και με προσωπικά οφέλη) μια με τον ένα και μια με τον άλλο, ήταν μεταξύ των κύριων λόγων που κορύφωσαν την αηδία των πολιτών προς τα κόμματα. Ακόμη και η οικονομική κρίση που επικαλείται ο big Μάριος, ξεχνά ότι σημειώθηκε όταν ο ίδιος ήταν συγκυβερνήτης.

Κατακεραυνώνει τον διάδοχο του γιατί μερικούς μήνες μετά την εκλογή του, δεν κατάφερε να εμποδίσει την απώλεια ποσοστού 1,45% συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Η πολιτική υποκρισία όμως και το απύθμενο πολιτικό θράσος, δεν γίνονται πλέον, ανεχτά από το λαό. Η παράθεση αριθμών είναι αρκετή για να αποκαλύψει και τα δύο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 το ΔΗΚΟ υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου έλαβε ποσοστό 18% και 75.429 ψήφους. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 υπό την προεδρία του Μάριου Καρογιάν το ΔΗΚΟ κατρακύλησε στο 15,75% και στις 63.763 ψήφους. Ο big Μάριος όμως, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αλλάξει ρότα.
Επίσης, στις ευρωεκλογές του 2004 υπό την προεδρία του Τ. Παπαδόπουλου το ΔΗΚΟ έλαβε ποσοστό 17,09% και 57.121 ψήφους , ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 υπό την προεδρία του Καρογιάν κατρακύλησε στο χαμηλότερο ever (εκείνη την εποχή) ποσοστό του 12,2% και στις 37.625 ψήφους. Ούτε και τότε, ο big Μάριος ένοιωσε την ανάγκη να αλλάξει ρότα.

Πέραν από την ωμή αλήθεια των αριθμών, στοιχειώδης κομματική συμπεριφορά επιβάλει σε κάποιον που ηγήθηκε ενός κόμματος επί επτά χρόνια και υποτίθεται ενδιαφέρεται γι’ αυτό, πριν από εκλογική αναμέτρηση να συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του. Κάτι τέτοιο δεν καταγράφηκε για τον big Μάριο. Θα ανέμενε κάποιος από έναν τέως πρόεδρο κόμματος, να εκδώσει βαρυσήμαντη γραπτή δήλωση ανάλογη της χθεσινής, πριν από τις εκλογές για να καλέσει τους ψηφοφόρους του κόμματος του να στηρίξουν το ΔΗΚΟ. Πριν τις εκλογές όμως υπήρξε σιγή ιχθύος. Μετά την αποτυχία, έρχονται αστραπές, βροντές και κεραυνοί.

Η στήλη δεν ενδιαφέρεται ποσώς για τα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ. Άλλωστε, μόλις χθες επέκρινε το Νικόλα Παπαδόπουλο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την εκλογική αποτυχία του κόμματος του. Πιστεύει όμως ακράδαντα, πως η πολιτική υποκρισία, το πολιτικό θράσος και τα ύπουλα πολιτικά παίγνια, είναι αυτά που θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πολιτική απαξίωση και το φαινόμενο της αποχής. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε ούτε να τα αγνοούμε ούτε να τα ανεχόμαστε.

Γ. Καλλινίκου / philenews.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ