Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/05/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η έλλειψη απαρτίας χθες στην “βουλή” και η μη συζήτηση του θέματος της αλλαγής του “συντάγματος” που επιχειρείται για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του ψευδοκράτους, κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο.

Άλλα θέματα αφορούν τον εκλογικό κατάλογο για τους Τ/κ στις ευρωεκλογές, οι νεκρές καρέτα – καρέτα που βρέθηκαν στην Καρπασία, η προεκλογική εκστρατεία υποψηφίων “δημάρχων” κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Η σκηνή του εγκλήματος, η κάλπη” αναφέρεται στο θέμα των εκλογικών καταλόγων των Τ/κ και με φωτογραφίες δείχνει ότι στις ταυτότητες του ψευδοκράτους που είχαν παρουσιάσει όλοι οι Τ/κ στο αρμόδιο Τμήμα της Κυβέρνησης για να πάρουν την ταυτότητα της Δημοκρατίας υπάρχει η διεύθυνση κατοικίας τους στα κατεχόμενα.

Αλλού αναφέρεται σε διαπληκτισμό του ΥΠΕΣ, Σωκράτη Χάσικου με την υποψήφια Ευρωβουλευτή, Ντενίζ Μπιριντζί με τον Σενέρ Λεβέντ να σχολιάζει ότι η Μπιριντζί ήταν τυχερή που δεν είχε απέναντί της τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει για οδυνηρή αρχή της συζήτησης της αλλαγής του “συντάγματος”  στη “βουλή”, η οποία δεν μπόρεσε να συνεδριάσει λόγω μη απαρτίας.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Συνταγματική κρίση” αναφέρεται στο θέμα της αλλαγής του “συνταγμάτος” που επρόκειτο να συζητηθεί χθες στην “βουλή” αλλά η ολομέλεια δεν μπόρεσε να συνέλθει λόγω έλλειψης απαρτίας, αφού οι “βουλευτές” του ΚΕΕ και του ΔΚ δεν παρουσιάστηκαν. Η συνεδρία αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη. Σημειώνει δε ότι ΚΕΕ και ΔΚ έχουν κοινή στάση στο θέμα και διερωτώνται γιατί τέτοια βιασύνη και σημειώνουν ότι τρεις εβδομάδες συζήτησης των αλλαγών είναι λίγες. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδου γίνεται αναφορά σε χελώνες καρέτα - καρέτα που βρέθηκαν νεκρές σε παραλία της Καρπασίας με τον Βρετανό Ρόμπιν Σνέιπ που τα τελευταία 11 χρόνια βρίσκεται στα κατεχόμενα στο πλαίσιο προστασίας του είδους να μιλά για 700 θαλάσσιες χελώνες που κάθε χρόνο μπλέκονται στα δίχτυα ψαράδων και πεθαίνουν.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “”Η κυβέρνηση δεν τα βρήκε και πάλι” αναφέρεται στην μη συνεδρία χθες της ολομέλειας της “βουλής”, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος εταίρος της “κυβέρνησης”, το ΡΤΚ και ο μικρός, το ΔΚ, όπως και σε πολλά άλλα θέματα προηγουμένως, έτσι και χθες δεν συμφώνησαν στο θέμα της αλλαγής του “συντάγματος” με το ΡΤΚ να μένει μόνο του την ώρα της συνεδρίας. Αλλού γράφει για ασάφεια όσον αφορά την ανάλυση DNA για τα οστά των αγνοουμένων και πως η Κιουτσιούκ, το τ/κ μέλος της ΔΕΑ, δήλωσε πως το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός δύο εβδομάδων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία για τις “τοπικές εκλογές” στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει ότι οι Λευκωσιάτες θέλουν ένα καθαρό περιβάλλον.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Εμπόδιο απαρτίας για το σύνταγμα” γράφει ότι χθες στην αίθουσα της ολομέλειας της “βουλής” δεν μπήκαν καθόλου οι “βουλευτές” του ΚΕΕ, ενώ ΔΚ και ΚΚΔ είχαν απώλειες. Αλλού γράφει ότι στο μικρό νησί που βρίσκεται στην μύτη της χερσονήσου της Καρπασίας, σύμφωνα με ειδικούς, ανεύθυνοι προκαλούν σε πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται εκεί και ζητείται να τεθεί το νησάκι υπό προστασία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πολλοί πρόεδροι συνδέσμων και οργανώσεων ενάντια στα τροχαία δυστυχήματα επισημαίνουν πως η αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Σφήνα ΚΕΕ – ΔΚ στο σύνταγμα” αναφέρεται στην μη συζήτηση χθες στη “βουλή” των αλλαγών του “συντάγματος” και γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς του ΔΚ δήλωσε πως οι “βουλευτές” του κόμματός του δεν θα εμφανιστούν ούτε αύριο στην ολομέλεια. Αλλού με τίτλο “γεια σου Ελένη” διερωτάται εάν, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του τ/κ επιμελητηρίου, θα ενοποιηθούν οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ειδοποίηση του αρμόδιου “τμήματος” τροφίμων πως τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα σε παιδική κρέμα συγκεκριμένης μάρκας, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Επικοινωνία μέσω κινητών και με τα κατεχόμενα αναφέρεται στο facebook.com/kapoutihol
- Δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη την Κύπρο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός - Fikri Toros, σημειώνοντας πως τα επιμελητήρια και στις δύο πλευρές εδώ και πολύ καιρό δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ