Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 26/05/2014

havadiskibris.com
ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η ένταση που δημιουργήθηκε σε εκλογικό κέντρο που ψήφιζαν Τ/κ αφού το όνομά τους δεν συμπεριλαμβανόταν στους εκλογικούς καταλόγους, ο βίαιος θάνατος ενός ζευγαριού στην άσφαλτο μετά από δυστύχημα με την μοτοσυκλέτα τους και οι δηλώσεις του λεγόμενου υπέξ Ναμί σχετικά με τα αποτελέσματα για την τ/κ κοινότητα της επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο, είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Διπλή μαχαιριά” αναφέρεται στην απογοήτευση των Τ/κ ψηφοφόρων που ενώ μετέβησαν στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν εντούτοις το όνομά τους δεν συμπεριλαμβανόταν στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό οδήγησε σε ένταση και διαμαρτυρία και αναφέρει ότι οι Τ/κ “μαχαιρώθηκαν και από τις δύο πλευρές”.
Havadis Gazetesi
Γράφει ακόμα ότι,  από τις κατεχόμενες περιοχές 1890 Τ/κ ψήφισαν στις ευρωεκλογές με τον Σενέρ Λεβέντ (εκδότη και αρθρογράφο της εφημερίδας) να εξασφαλίζει 2718 ψήφους. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στο γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι δεν περιλήφθηκαν στον εκλογικό κατάλογο και δεν τους επετράπη να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η τ/κ συντεχνία ΚΤΟΣ έξω από το εκλογικό κέντρο στο Λήδρα Πάλλας. Γράφει ακόμα ότι δύο νεαροί είναι τα θύματα της ασφάλτου αφού έχασαν τη ζωή τους μετά τη βίαιη σύγκρουση της μοτοσυκλέτας τους σε κιγκλίδωμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δολοφονήθηκε η δημοκρατία” γράφει ότι πολλοί Τ/κ, οι οποίοι μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν απογοητεύτηκαν αφού “`λόγω προβλημάτων σε ότι αφορά στη δήλωση της διεύθυνσης τους” δεν ψήφισαν. Γράφει ακόμα ότι στο σημείο που δημιουργήθηκε ένταση επισκέφτηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι Τ/κ. Η εφημερίδα συνοδεύει το άρθρο της με φωτογραφίες από το σημείο της διαμαρτυρίας των Τ/κ αλλά και του ΥΠΕΣ στην προσπάθεια του να μιλήσει με τους Τ/κ. Αλλού γράφει ότι, η αγάπη τους για τη ταχύτητα και τη μοτοσυκλέτα στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους, την 20χρονη Γκιουζέμ Ατσέτ και στον 22χρονο Αλί Γκαργκινσού.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Η μοτοσυκλέτα τους οδήγησε στον θάνατο” γράφει ότι στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ κατεχόμενου Δαυλού και Πλατανισσού έχασαν τη ζωή τους δύο νέοι, ένας 22χρονος και η συνοδηγός του 20χρονη φίλη του. Η μοτοσυκλέτα, που οδηγούσε ο νεαρός προσέκρουσε βίαια σε κιγκλίδωμα με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο νεαρών. Γράφει ακόμα ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο και συγκεκριμένα στα κατεχόμενα και είπε ότι “δεν πετύχαμε” και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να χρησιμοποιήσει όλες τις δυναμικές που δημιουργήθηκαν σε αντίθεση με την τ/κ πλευρά που δεν ήταν πετυχημένη η “πολιτική” της. Γράφει ακόμα ότι, “το εμπόδιο ήταν η διεύθυνση” και αναφέρει ότι λόγω κάποιου προβλήματος με την διεύθυνση που δεν καταχωρήθηκε Τ/κ δεν κατάφεραν να ψηφίσουν χθες στις ευρωεκλογές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Στάσιμη στην ίδια τάξη παρέμεινε η ε/κ διοίκηση” ισχυρίζεται ότι η “ε/κ διοίκηση” με διάφορα προσχήματα εμπόδισε εκατοντάδες Τ/κ να ψηφίσουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στο εκλογικό κέντρο. Γράφει ότι η ε/κ πλευρά δεν κατάφερε “να περάσει τις εξετάσεις”. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών σε ότι αφορά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί του Αμερικανού Αντιπροέδρου με τον τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να δηλώνει ότι “δεν περιμέναμε να μας συμπεριφερθεί ίσα”. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι, διάφοροι ξένοι αξιωματούχοι αναμένονται αυτές τις ημέρες να επισκεφτούν την Κύπρο και αναδημοσιεύει ειδήσεις από τον ε/κ Τύπο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη το Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών αλλά και τις επαφές του Σλοβάκου ΥΠΕΞ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο νησί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Κρίση ΕΚ” αναφέρεται στην χθεσινή ένταση που δημιουργήθηκε σε εκλογικό κέντρο όπου ψήφιζαν Τ/κ και στους οποίους δεν επιτράπηκε να ψηφίσουν αφού “δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου”. Αναφέρει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος επισκέφτηκε το σημείο, είπε ότι όλα γίνονται βάση της νομοθεσίας και δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις. Γράφει ακόμα ότι, Τ/κ υποψήφιοι θα καταγγείλουν την Κυπριακή Δημοκρατία και θα καταχωρήσουν αγωγή εναντίον της. Αναφέρει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές ήταν εκλογές των Ε/κ ενώ ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκατζίογλου είπε ότι οι Τ/κ θα πρέπει να ψηφίζουν από μόνοι τους τον δικό τους αντιπρόσωπο στην ΕΕ και όχι να αποτελούν μέρος της διαδικασίας των Ε/κ.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΜΙ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ